Weather Icon

«Με αναγνωρισμένα σύνορα, η καλή γειτονία»

«Το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα δύο πρωτόκολλα που μονογραφήθηκαν μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας για σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΡΜΕΝΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΊΤΖΑΝ

«Με αναγνωρισμένα σύνορα, η καλή γειτονία»
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

«Το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα δύο πρωτόκολλα που μονογραφήθηκαν μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας για σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Το όλο θέμα σχετίζεται με προβλήματα όπως η υπόθεση της γενοκτονίας, οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από πλευράς Αζερμπαϊτζάν και φυσικά οι αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Νταβούτογλου είπε πως «πρόκειται για μακρόχρονη διαδικασία, η οποία όμως θα ξεκινήσει με ένα πρώτο βήμα», τονίζοντας ότι αυτό είναι «η αναγνώριση των συνόρων».

Το Αζερμπαϊτζάν

Ως προς το θέμα του Αζερμπαϊτζάν, ο Νταβούτογλου είπε ότι «η διαδικασία αυτή δεν θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση και στην επίλυση του ζητήματος σχετικά με το Καραμπάχ και τα υπό κατοχή εδάφη».

Πάντως, ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, δήλωσε χθες ότι «ο διάλογος με την Τουρκία είναι άσχετος με το θέμα Καραμπάχ» και ότι η Αρμενία δεν θα δεχτεί κανέναν όρο.

Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τη σύσταση διακυβερνητικής επιτροπής και την υπογραφή πρωτοκόλλου μέσα σε έξι μήνες. Δύο μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του πρωτοκόλλου αυτού, θα ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Στο σημείο αυτό υπάρχει προς το παρόν κάποια αοριστία.

Ο Νταβούτογλου στις χθεσινές δηλώσεις του στο NTV είπε ότι «για να γίνει η διαδικασία πράξη και να αποκτήσει ισχύ, οι δύο χώρες έχουν το δικό τους εσωτερικό δίκαιο. Για μας είναι η Εθνοσυνέλευση, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει. Συνεπώς το γεγονός ότι θα τεθούν οι υπογραφές έπειτα από έξι μήνες δεν σημαίνει ότι θα τεθεί το πρωτόκολλο εξ ολοκλήρου σε ισχύ».

Σχετική δήλωση έκανε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «το πρωτόκολλο δεν θα τεθεί σε ισχύ προτού εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Το πρωτόκολλο

Στο πρωτόκολλο περί σύναψης διπλωματικών σχέσεων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι δύο πλευρές δεσμεύονται για άλλη μια φορά ώστε στις διμερείς και διεθνείς τους σχέσεις να μην παραβιάζουν την ισότητα και την κυριαρχία, να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης πλευράς και να σέβονται την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων, λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της δημιουργίας και διατήρησης κλίματος ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, και του γεγονότος ότι η αποχή από χρήση απειλής και βίας είναι σημαντική για την υποστήριξη της ειρήνης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ενώ επιβεβαιώνουν την αμοιβαία αποδοχή των μεταξύ τους συνόρων, όπως αυτά καθορίστηκαν με τις σχετικές συμφωνίες του διεθνούς δικαίου». * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διευκρινίσεις Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως το Μπακού ήταν ενήμερο σε σχέση με το άνοιγμα στις σχέσεις με την Αρμενία.H Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει γύρω της μια περιοχή ασφαλής και που δεν είναι πια πηγή κρίσεων.

H Άνκαρα εξέθεσε σθεναρή βούληση και εγκαινίασε μια νέα περίοδο στις σχέσεις με το Ερεβάν.

Η Τουρκία, η Αρμενία και η μεσολαβήτρια Ελβετία με ανακοίνωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα χθες το βράδυ, ανήγγειλαν την ετοιμασία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε έξι εβδομάδες.Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως το Μπακού ήταν πάντα ενήμερο σε σχέση με την πρωτοβουλία λέγοντας κατηγορηματικά:

“Καμία διαδικασία δεν είναι σημαντικότερη για μας από ότι η τουρκοαζέρικη φιλία”.

Η σύναψη διπλωματικών σχέσων με την Αρμενία θα γίνει με τα δύο πρωτόκολλα που θα υπογραφούν μετά από έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ορισμένα σημεία σε σχέση με τη διαδικασία με δηλώσεις που έκανε στη Lefkoşa.

Το διάστημα των έξι εβδομάδων που θα μεσολαβήσει έως ότου υπογραφούν τα πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, θα αξιολογηθεί για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης και την προώθηση της όλης προσπάθειας ενώπιον της παγκόσμιας κοινότητας.

Η τελική απόφαση θα ανήκει στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Μόνο μετά την έγκριση της βουλής και αφού περάσουν δύο μήνες θα τεθεί το ζήτημα να ανοίξουν αμοιβαίως τα σύνορα και να συσταθούν διπλωματικές σχέσεις. Δηλαδή η υπογραφή των πρωτοκόλλων μετά από έξι εβδομάδες, δεν θα σημαίνει άμεση εφαρμογή.
TRT

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube