Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Με την έγκριση της κυβέρνησης η επέκταση του εποικισμού

Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για πάγωμα των εποικισμών, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε χθες την κατασκευή 455 εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Την κατασκευή 455 οικιών σε έξι εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης επέτρεψε το υπουργείο Αμυνας και ενέκρινε, σε μία επίσημη «πρώτη» περί το ζέον θέμα των εποικισμών, η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ηδη από το Σαββατοκύριακο, όταν είχε γίνει γνωστό ότι οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν -παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Μπαράκ Ομπάμα- σε επέκταση, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. Ως αργά χθες όμως, δεν είχαν αντιδράσει στην ανακοίνωση. Δημοσίευμα της «Χααρέτζ» ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ, την Πέμπτη στο Ισραήλ, θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη. Η συμφωνία δεν θα κάνει λόγο για «πάγωμα» στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών αλλά για «περιορισμό της οικοδομικής έκτασης».

Στην ανακοίνωση της επικείμενης κατασκευής αντέδρασε η Γαλλία, μιλώντας μάλιστα και για λογαριασμό άλλων. «Συμφώνως προς τον οδικό χάρτη, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι όπως και το Κουαρτέτο ζητούν πλήρες πάγωμα του εποικισμού στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι «στο δίλημμα: ειρήνη ή κατασκευή οικισμών, οι Ισραηλινοί επέλεξαν τους οικισμούς» ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς, Αμπού Ρουντέινα, ξεκαθάρισε: «Δεν γυρίζουμε στις διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει ο εποικισμός». Ο Ρουντέινα μετέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση του Αμπάς με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σ. Αραβίας, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε «σθεναρή και ενιαία στάση» όλων των Αράβων έναντι του Ισραήλ.

Αντίδραση για την επέκταση των οικισμών υπήρξε και από Ισραηλινούς πολίτες. Η ειρηνιστική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση για επέκταση «μετατρέπει τη διαδικασία διευθέτησης (του Μεσανατολικού) σε πολιτική φάρσα». Από την κίνηση Νετανιάχου όμως δεν ικανοποιήθηκαν οι έποικοι. Ο ηγέτης των εποίκων της Δυτικής Οχθης, Ντάνι Νταγιάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και ενέκρινε μόνο περιορισμένο αριθμό κατοικιών».
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Γαλλικό, BBC, Ασ. Πρες, ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube