REAL TIME |

Weather Icon

Βαρύς ο φόρος αίματος στο κουρδικό Ιράκ

Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας- πιθανότατα- της Αλ Κάιντα
ΒΑΓΔΑΤΗ Eπίθεση αυτοκτονίας με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά που προκάλεσε τουλάχιστον 20 νεκρούς και άλλους 30 τραυματίες σημειώθηκε χθες πριν από τα ξημερώματα σε κουρδικό χωριό του Βορείου Ιράκ. Πολλά από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεις, κυρίως εναντίον Κούρδων και άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, στην περιοχή. Αν και ως αργά χθες καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έργο της Αλ Κάιντα στο Ιράκ με εκτελεστές άραβες σουνίτες οι οποίοι παραμένουν ενεργοί στην πετρελαιοπαραγωγό Μοσούλη και στις γύρω περιοχές στην επαρχία Νινεβάχ.

Η χθεσινή πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Γουαρντέκ, σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη. «Οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές και εγκληματικές πράξεις στη Νινεβάχ έχουν και πάλι στόχο Κούρδους, Τουρκμένους και σιίτες . Πρόκειται για εκκαθαριστικές επιχειρήσειςστη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι» είπε ο Αμπντούλ Μουχσίν αλ Σααντούν, βουλευτής της Κουρδικής Συμμαχίας.

Η επίθεση σημειώθηκε σε κομβικό σημείο εντάσεων μεταξύ Κούρδων και Αράβων, οι οποίοι ερίζουν για το έδαφος και τους πόρους της περιοχής. Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι αντάρτες επιτίθενται σε Κούρδους προκειμένου να πυροδοτήσουν τη βία μεταξύ αυτών και των Αράβων.

Ανδρες των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του οδηγού ενός φορτηγού που αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο ίδιος μπόρεσε να πυροδοτήσει τη βόμβα που μετέφερε. Ο οδηγός άλλου φορτηγού γεμάτου με εκρηκτικά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε προτού προλάβει να τα πυροδοτήσει.

Περίπου 250 φτωχές οικογένειες ζουν στο χωριό που δέχθηκε την επίθεση. Είκοσι πέντε από τα πλινθόκτιστα σπίτια τους είτε μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολλοί επιζώντες αναζητούσαν μέσα στα ερείπια ό,τι απέμεινε από τα ούτως ή άλλως ελάχιστα υπάρχοντά τους.

Οι χωρικοί είναι σιίτες Κούρδοι μιας μικρής θρησκευτικής αίρεσης και επέρριπταν την ευθύνη για την επίθεση στη σουνιτική Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Οι Κούρδοι κατηγορούν όμως και τον κυβερνήτη, πρώην στέλεχος του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς και τη συμμαχία Αλ Χάντμπα, πως είτε αδιαφορούν είτε υποστηρίζουν ενεργά τους αντάρτες που πραγματοποιούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ Κρίστοφερ Χιλ διαβεβαίωσε πάντως το Κογκρέσο ότι, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων των ανταρτών, «το Ιράκ παραμένει αταλάντευτα εναντίον της επιστροφής στην εκτεταμένη βία μεταξύ των αντιπάλων κοινοτήτων».

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube