REAL TIME |

Γενικά θέματα 13 Σεπτεμβρίου 2009

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε δείπνο iftar (πρόκειται για το δείπνο που γίνεται κάθε βράδι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, μετά από ολοήμερη νηστεία, με πλήρη αποχή από φαγητό και νερό), που παρέθεσε στον πρέσβη της προεδρεύουσας Σουηδίας καθώς και τους πρέβεις των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. έκανε σοβαρές δηλώσεις για το Κυπριακό, το ‘άνοιγμα’ με την Αρμενία και τους Κούρδους, καθώς και για την πολιτική της Τουρκίας στα θέματα της ενέργειας και του αγωγού Nabucco.
Στην ομιλία του ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στους ελληνοκύπριους για να αποδεχτούν μια λύση στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας στην Ε.Ε. ότι θα είναι άνευ ουσίας να κληθεί η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της, αν δεν λυθεί προηγουμένως του Κυπριακό. Συγκεκριμένα ο Νταβούτογλου είπε:
“Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, μην έρχεστε να μας ζητήσετε να ανοίξουμε τα λιμάνια. Μπορεί η τουρκική διπλωματία να είναι διαλακτική, ξέρει όμως πότε να πει όχι.”
Όσον αφορά το δημοκρατικό άνοιγμα (άνοιγμα προς τους Κούρδους) που επιχειρεί να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, τόνισε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο ζήτημα αυτό. Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι μια διάσταση του όλου θέματος είναι ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατία και ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να κινηθούν εναντίον του ΡΚΚ.
Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε η Τουρκία τους τελευταίους μήνες στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Nabucco, καθώς και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για άλλους αγωγούς με την Ιταλία και τη Ρωσία και επέκρινε την Ε.Ε. για το ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα το κεφάλαιο ενέργεια. Συγκεκριμένα, ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο θέμα είπε: “Είναι αδιανόητο και απαρέδεκτο το γεγονός ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει ανοίξει ακόμα το κεφάλαιο ‘Ενέργεια'” και κάλεσε την Ε.Ε. να φερθεί υπεύθυνα στο θέμα αυτό.
Επίσης, ο Νταβούτογλου μετέφερε στους πρέσβεις της Ε.Ε. την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία και ζήτησε τη βοήθεια των χωρών της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και για τα άλλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Στο σχετικό δημοσίευμα της ΖΑΜΑΝ δεν αναφέρεται αν κάποιος από τους παριστάμενους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών υπενθύμισε στον κ. Νταβούτογλου ότι έλειπε από ανάμεσά τους ο πρέσβης μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε., της οποίας το 37% του εδάφους είναι υπό τον έλεγχο του στρατού κατοχής της δικής του χώρας, ούτε για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μια άλλης χώρας μέλους, ούτε για τις παρενοχλήσεις της FRONTEX, μιας θεσμικής δύναμης της Ε.Ε. που προσπαθεί να προστατέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα από το εμπόριο ελπίδας στο οποίο επιδίδονται ορισμένοι κύκλοι στην ίδια την Τουρκία.
Πηγή: ΖΑΜΑΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube