Weather Icon
Γερμανία , Πολωνία 2 Σεπτεμβρίου 2009

Αναμετρήθηκαν με το παρελθόν Πούτιν και Μέρκελ

Αναμετρήθηκαν με το παρελθόν Πούτιν και Μέρκελ

Με την επίθεση στην Πολωνία η Γερμανία έγραψε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής Ιστορίας», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Έχουμε προβλήματα στην Ιστορία και πρέπει να τα αναλύσουμε προσεκτικά», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.«Η Πολωνία επιθυμεί να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλου του κόσμου η 1η Σεπτεμβρίου ως η ημέρα που ξεκίνησε η μεγαλύτερη τραγωδία του 20ού αιώνα η οποία συνδέεται με τη γερμανική αρχικά και με τη ρωσική στη συνέχεια επίθεση» δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Αναμετρήθηκαν με το παρελθόν
Πούτιν και Μέρκελ τίμησαν την επέτειο των 70 ετών από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου

Πρώην εχθροί και σύμμαχοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Γκντανσκ της Πολωνίας για την επέτειο των 70 χρόνων από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί βρέθηκαν πολλοί ηγέτες της Ευρώπης. Τα περισσότερα βλέμματα, όμως, ήταν στραμμένα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Oι εκδηλώσεις στη χερσόνησο Βέστερπλατε άρχισαν ακριβώς στις 4.45, την ίδια ώρα που πριν από 70 χρόνια το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Schleswig-Ηolstein» εξαπέλυσε τα πρώτα πυρά εναντίον των πολωνικών οχυρώσεων στην Γκτίνια. Επτά δεκαετίες αργότερα, η Ιστορία παραμένει ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία. Τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών πύκνωσαν εν όψει της επετείου, καθώς η Πολωνία επιμένει να υποστηρίζει ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για την έναρξη του πολέμου ήταν το Σύμφωνο Μη Επίθεσης που είχαν υπογράψει στις 23 Αυγούστου του 1939 η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση. Μια βδομάδα αργότερα, ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πολωνία και στις 17 Σεπτεμβρίου εισέβαλαν στη χώρα τα σοβιετικά στρατεύματα. Όπως αποκαλύφθηκε μετά τον πόλεμο, το Σύμφωνο προέβλεπε σε απόρρητο παράρτημα τον διαμελισμό της Πολωνίας. Αντίθετα η Ρωσία θέλει να θυμάται τον Ιωσήφ Στάλιν σαν έναν ηγέτη που έσωσε την Ευρώπη από τον ναζισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δημιούργησε στις αρχές του χρόνου ένα σώμα με την οργουελική ονομασία Επιτροπή Πρόληψης της Παραχάραξης της Ιστορίας εις Βάρος των Ρωσικών Συμφερόντων.

Ιστορική αντιπαράθεση
Η επέτειος της μεγάλης τραγωδίας υποχρέωσε τις δύο μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής, τη Γερμανία και τη Ρωσία, να αναμετρηθούν με το παρελθόν τους. «Εγώ, Γερμανίδα καγκελάριος, υποκλίνομαι εδώ στο Γκντανσκ στα 60.000.000 των θυμάτων του πολέμου και του Ολοκαυτώματος που προκάλεσε η Γερμανία. Με την επίθεση στην Πολωνία η Γερμανία έγραψε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής Ιστορίας», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχείρησε να αμβλύνει την ιστορική αντιπαράθεση με την Πολωνία, χαρακτηρίζοντας ανήθικες όλες τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με τη ναζιστική Γερμανία και επομένως τόσο το Σύμφωνο Μη Επίθεσης όσο και το Σύμφωνο του Μονάχου ανάμεσα στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο. «Έχουμε προβλήματα στην Ιστορία και πρέπει να τα αναλύσουμε προσεκτικά», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η χώρα του και η Πολωνία πρέπει να συνεργαστούν και να μελετήσουν τα ιστορικά γεγονότα χωρίς αμοιβαίες κατηγορίες.Όπως αναφέρει, πάντως, στην εφημερίδα «Ιndependent» ο Φιοντόρ Λουκιάνοβ, διευθυντής του περιοδικού «Η Ρωσία στις διεθνείς υποθέσεις», ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη βλέπουν με ανησυχία την προσπάθεια της Ρωσίας να διατηρήσει σφαίρες επιρροής στα πρώην κομμουνιστικά κράτη και σε αυτό το πλαίσιο η ερμηνεία της Ιστορίας παίζει πάντοτε ρόλο. «Ενώ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπόρεσαν να συζητήσουν ιστορικά προβλήματα αφήνοντας απ΄ έξω την πολιτική», επισημαίνει,«στην Ανατολική Ευρώπη η Ιστορία και η πολιτική εξακολουθούν να μπερδεύονται».

Η πόλη που άλλαξε 2 φορές την Ιστορία της Ευρώπης

ΤΟ ΓΚΝΤΑΝΣΚ, η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ανήκε από το 1773 στην Πρωσία έως ότου το 1919 ανακηρύχθηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών «ελεύθερη πόλη» υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών. Ενώθηκε με την Πολωνία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην πόλη μόνο το 5% των Γερμανών κατοίκων της. Οι σημερινοί της κάτοικοι είναι τα παιδιά και τα εγγόνια χιλιάδων μεταναστών από τα πολωνικά εδάφη που παραχωρήθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ μετά το τέλος του πολέμου. Όπως σημειώνει ο Μπερνάρντο Βάλι στην εφημερίδα «La Repubblica», το Γκντανσκ είναι η πόλη που άλλαξε δύο φορές την Ιστορία της Ευρώπης. Από εκεί άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κι εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο ρήγμα στο πρώην ανατολικό μπλοκ. Στα ναυπηγεία του Γκντανσκ, που τότε ήταν αφιερωμένα στον Λένιν, ξεσηκώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι εργάτες προκαλώντας την παραίτηση της σταλινικής κυβέρνησης του Βλάντισλαβ Γκομούλκα και ρίχνοντας τον πρώτο σπόρο για τη δημιουργία του συνδικάτου Αλληλεγγύη, το οποίο λίγα χρόνια αργότερα θα υποχρέωνε το κομμουνιστικό καθεστώς σε διαπραγμάτευση.

ΝΕΑ

Ο Πούτιν απέφυγε να απολογηθεί στους Πολωνούς

Χθες, την ώρα που ήχησαν οι σειρήνες στο Γκντανσκ για να σημάνουν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό που περίμεναν οι Πολωνοί ήταν να ακούσουν τον ρώσο ηγέτη να απολογείται για το Σύμφωνο Μη Επίθεσης του Στάλιν με τον Χίτλερ, το οποίο διευκόλυνε την εισβολή των ναζιστών στην Πολωνία και, αργότερα, τον διαμελισμό της χώρας.

Πριν από επτά δεκαετίες ο πόλεμος ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό του φρουρίου Βέστερπλατε από πολεμικό πλοίο των Γερμανών που έπλεε στις πολωνικές ακτές «για φιλική επίσκεψη».

Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε με διοικητή τον κόμη Φον Ρίχτχοφεν, ο οποίος είχε προηγουμένως ισοπεδώσει την Γκερνίκα, βομβάρδισε στην παραμεθόριο την πόλη Βίελιν σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 κατοίκους. Η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ είχε ήδη πάρει μπροστά, ενώ η Πολωνία περίμενε μάταια τη Γαλλία και τη Βρετανία να σπεύσουν για βοήθεια.

Αντ΄ αυτού, μόλις δύο εβδομάδες αργότερα ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε σε πολωνικά εδάφη κόβοντας στη μέση την Πολωνία, για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Ενώ όμως η Γερμανία έχει επανειλημμένως ζητήσει συγγνώμη, η Ρωσία δεν έχει κάνει το ίδιο. Και ούτε πρόκειται να το κάνει στο εγγύς μέλλον, αν κρίνει κανείς από την εθνικιστική προπαγάνδα και τις συζητήσεις μεταξύ των ιστορικών που κυριαρχούν στη Μόσχα το τελευταίο διάστημα.

Πριν από την επίσκεψη στο Γκντανσκ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας είχε δεσμευθεί να συζητήσει με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη σφαγή των πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940. Το έγκλημα διαπράχθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα, όμως αυτό το διέψευδε πεισματικά η Μόσχα για πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια απλώς δεν θέλει να συζητεί το θέμα.

«Η Πολωνία επιθυμεί να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλου του κόσμου η 1η Σεπτεμβρίου ως η ημέρα που ξεκίνησε η μεγαλύτερη τραγωδία του 20ού αιώνα η οποία συνδέεται με τη γερμανική αρχικά και με τη ρωσική στη συνέχεια επίθεση» δήλωσε ο κ. Τουσκ. Θέλησε επίσης να θυμίσει στον κ. Πούτιν «το ποιος ήταν ο θύτης και ποιο το θύμα κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Η ηγεσία της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός και φυσικά ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται λεκτικά εναντίον της Ρωσίας, επιθυμούν να παρουσιάσουν τη χώρα τους ως το θύμα τόσο του Χίτλερ όσο και του Στάλιν. Από την άλλη πλευρά, στη Μόσχα δύο τηλεοπτικά κανάλια έφεραν πρόσφατα στο φως έγγραφα, αναφέροντας ότι αποκαλύπτουν πως «η Πολωνία είχε συνάψει μυστική συμφωνία με τους ναζιστές από το 1934 στην οποία γινόταν λόγος για επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης».

Υποδαυλίζοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μια επιτροπής «κατά των προσπαθειών παραχάραξης της Ιστορίας» και καταδίκασε ως «κατάφωρο ψεύδος» κάθε προσπάθεια εξίσωσης της ναζιστικής Γερμανίας με τη Σοβιετική Ενωση.

Οι πληγές μοιάζουν πολύ βαθιές για να επουλωθούν και η επί μακρόν άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την πλευρά της Ρωσίας φαίνεται πως τις έχει κάνει να κακοφορμίσουν…
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube