REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η επανεκλογή Μπαρόζο και το «κόλπο» του Σουλτς

Η ευθύνη της Σοσιαλιστικής Ομάδας για την άνετη επανεκλογή του κ. Μπαρόζο είναι τεράστια. Και αυτό, διότι, αντί ευθύς εξαρχής να δηλώσουν ότι τον καταψηφίζουν και να τον αφήσουν χθες νικητή μεν, αλλά με μια πολύ μικρή πλειοψηφία, προτίμησαν να δηλώσουν επίσημα αποχή, μολονότι γνώριζαν ότι η αποχή σημαίνει, με την ισχύουσα ακόμη Συνθήκη της Νίκαιας, ότι ουσιαστικά υποστηρίζουν την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο.

Επανεξελέγη ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Με τις ψήφους των κεντροδεξιών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επανεξελέγη σήμερα το μεσημέρι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελικά ο συντηρητικός Πορτογάλος πολιτικός πέτυχε τον στόχο της επανεκλογής του στην προεδρία της Κομισιόν, διασφαλίζοντας 382 ψήφους, κυρίως από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και των Συντηρητικών. Σε σύνολο 718 παρόντων ευρωβουλευτών, 219 καταψήφισαν τον κ. Μπαρόζο. Πρόκειται κυρίως για τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων, που είχαν εξαρχής ταχθεί κατά της επανεκλογής του Πορτογάλου πολιτικού. Άλλοι 117 ευρωβουλευτές, στην πλειονότητά τους Σοσιαλδημοκράτες, απείχαν της ψηφοφορίας.

Με την «προίκα» της ομόφωνης υποστήριξης από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ από τον περασμένο Ιούνιο, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατάφερε να διασφαλίσει και την υποστήριξη των κεντροδεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων και να επανεκλεγεί χωρίς αντίπαλο. Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι ο Μπαρόζο κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, ενώ αντίθετα οι αντίπαλοι του του επιρρίπτουν ότι υπάκουε πάντα στα κελεύσματα των εθνικών κυβερνήσεων. Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά τον κατηγορούν για ακραία φιλελευθεροποίηση της εσωτερικής αγοράς, ενώ οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του κλίματος.
Σταμάτης Ασημένιος,Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Η επανεκλογή Μπαρόζο και το «κόλπο» του Σουλτς
Βρυξέλλες-Γιώργος Κωστούρος , newstime.gr

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξέλεξε χθες με απόλυτη πλειοψηφία τον νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο για μια νέα πενταετή θητεία.

Με απόλυτη πλειοψηφία επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο της Κομισιόν ο Μανουέλ Μπαρόζο.

Επί 718 ψηφισάντων, υπέρ της επανεκλογής του κ. Μπαρόζο τάχθηκαν 382 ευρωβουλευτές, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ), μεταξύ των οποίων κι αυτοί της Ν.Δημοκρατίας, των Φιλελευθέρων ,των Ευρωσκεπτικιστών και Ευρωφόβων, αλλά και των Ισπανών και Πορτογάλων Σοσιαλιστών καθώς και των Βρετανών Εργατικών.

Καταψήφισαν την επανεκλογή του 219 ευρωβουλευτές ,σοσιαλιστές μεταξύ των οποίων και αυτοί του ΠΑΣΟΚ και του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και οι Οικολόγοι-Πράσινοι και οι Αριστεροί.

Απείχαν της ψηφοφορίας 117 ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και πολλοί σοσιαλιστές.

Η ευθύνη της Σοσιαλιστικής Ομάδας για την άνετη επανεκλογή του κ. Μπαρόζο είναι τεράστια. Και αυτό, διότι, αντί ευθύς εξαρχής να δηλώσουν ότι τον καταψηφίζουν και να τον αφήσουν χθες νικητή μεν, αλλά με μια πολύ μικρή πλειοψηφία, προτίμησαν να δηλώσουν επίσημα αποχή, μολονότι γνώριζαν ότι η αποχή σημαίνει, με την ισχύουσα ακόμη Συνθήκη της Νίκαιας, ότι ουσιαστικά υποστηρίζουν την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτή τη Συνθήκη «μετράνε», για την διαμόρφωση πλειοψηφιών, μόνον οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι και όχι οι λευκές.

Το «κόλπο» επινοήθηκε από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θέλησε να μην «θυμώσει» τους κεντροδεξιούς συναδέλφους του ΕΛΚ, προκειμένου να ισχύσει η μεταξύ τους τεχνική συμφωνία και να τον ψηφίσουν για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τα δυόμιση τελευταία χρόνια της θητείας του.

Ο ίδιος ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι αυτή η ευμενής ουδετερότητα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο οφείλεται στην επιθυμία του να διαπραγματευθεί πολλές και καλές θέσεις σοσιαλιστών επιτρόπων στη νέα, υπό διαπραγμάτευση, Κομισιόν που θα αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Ιανουάριο.

Ένα αφελές επιχείρημα, διότι ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη σήμερα εμφανίζει την Δεξιά εξαιρετικά ενισχυμένη στις κοινοτικές κυβερνήσεις και τους σοσιαλδημοκράτες πολύ αδύναμους και χωρίς μεγάλο ειδικό πολιτικό βάρος για να μπορέσουν να διεκδικήσουν σημαντικές θέσεις ευθύνης στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον καταψήφισαν, αλλά κατάγγειλαν δημόσια, χθες, τον κ. Μπαρόζο , ότι υπό την προεδρία του, τα πέντε χρόνια που πέρασαν, «υλοποίησε με συνέπεια πολιτικές που οδήγησαν στην καθόλου τυχαία θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη».

Τον κατάγγειλαν επίσης, διότι στις ακροάσεις του στη Σοσιαλιστική Ομάδα και στην Ολομέλεια «αρνήθηκε να δεσμευθεί για σαφή μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για την κατάργηση του ισχύοντος «κοινωνικού ντάμπινγκ» στην Ένωση, για σαφή μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας και της υποαπασχόλησης που πλήττουν την Ελλάδα και τις άλλες κοινοτικές χώρες, για την διασφάλιση και μη ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών δημοσίου συμφέροντος και ωφελείας».

Για ανάλογους λόγους καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Μπαρόζο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube