Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2009

Αντικατοχική εκδήλωση – Αυτοκινητοπομπή – Πορεία πεζών

Δεκάδες Αμμοχωστιανοί, κρατώντας αναμμένες δάδες και πλακάτ με συνθήματα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Κύπρος ενωμένη Ομοσπονδιακή», «Ανεξαρτησία, Λευτεριά, Δημοκρατία» και «Ζητούμε επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους», πορεύθηκαν χθες βράδυ προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, ζητώντας επιστροφή στις εστίες τους.

Στο οδόφραγμα επιδόθηκε ψήφισμα προς αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο οποίο οι Αμμοχωστιανοί κάλεσαν «την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ όπως ενισχύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, στρέφοντας την επιρροή τους προς την Αγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι τώρα πολιτική της , έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Ζήτησαν, επίσης, «τον τερματισμό της παράνομης εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές , γεγονός που δημιουργεί τετελεσμένα, πέραν της νομικής πτυχής , τα οποία περιπλέκουν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Οι Αμμοχωστιανοί κάλεσαν, επίσης, την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων «να επιδείξει στις απευθείας συνομιλίες καλή θέληση και να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Ταυτόχρονα, στέλνουμε μήνυμα φιλίας προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε μαζί τους για το κτίσιμο του κοινού μας μέλλοντος».

Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμα ότι οι Αμμοχωστιανοί προσβλέπουν «σε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αξιοποιήσει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου το 2007, κατά την οποία 30000 περίπου συμπολίτες μας εξέφρασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιθυμία τους για επιστροφή, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Δήμου μας», αναφέρεται.

Ζητούμε, προστίθεται στο ψήφισμα, «την επιστροφή της Αμμοχώστου και θεωρούμε ότι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση επιστροφή της περίκλειστης περιοχής, που κατέχεται σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα και η επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της. Θεωρούμε ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα πρέπει άμεσα να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών σαν ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά το κλίμα για την προώθηση των συνομιλιών και θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου».

Θεωρούμε, σημειώνεται στο ψήφισμα που επιδόθηκε σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «ότι η απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί ένα τεστ πραγματικής βούλησης της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού. Καλούμε όχι μόνο τους συμπολίτες μας, αλλά και ολόκληρο τον κυπριακό λαό να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου για επιστροφή της Αμμοχώστου».

Αφού αναφέρεται ότι «η κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τον τουρκικό στρατό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου έναντι του κυπριακού λαού», σημειώνεται ότι «η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή μιας ευρωπαϊκής πόλης όπως η Αμμόχωστος, παραβιάζει ξεκάθαρα όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το δεσμευτικό ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Στο ψήφισμα χαιρετίζονται οι «προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αφορούν την έναρξη των συνομιλιών και την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη μάχη για λύση του Κυπριακού με αποφασιστικότητα και συνέπεια».

Παράλληλα, προστίθεται, «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ο οποίος με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ζητεί την απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς, του 1979, καθώς και την πρότασή του για αποστολή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου για σχετική έρευνα με στόχο την προετοιμασία για το άνοιγμα της πόλης και την ανοικοδόμησή της. Θεωρούμε ότι ανάλογο διάβημα πρέπει να γίνει και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τις κυβερνήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στέλνουμε «ξεκάθαρα το μήνυμα ότι στηρίζουμε και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις δυο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Χαιρετίζουμε την έγκριση της έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Ιουλίου 2008, όπου ζητείται από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιστροφή του περίκλειστου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ζητώντας παράλληλα, όπως γίνουν σεβαστά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα το 550 (1984), υποδεικνύοντας έτσι την ιδιαιτερότητα της Αμμοχώστου», σημειώνεται.

Τέλος, στο ψήφισμα τους οι Αμμοχωστιανοί εκφράζουν «την ελπίδα ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα απασχολήσει εντός του 2009 τη νέα Επιτροπή Αναφορών, καθώς και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται σχετικά στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών ημερομηνίας 3 Απριλίου, 2009».

Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου άρχισαν γύρω στις 18.30 με αυτοκινητοπομπή 180 περίπου αυτοκινήτων που ξεκίνησαν από το Φρέναρος και κατέληξαν στο Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας, όπου για 30 δευτερόλεπτα ήχησαν οι κόρνες των οχημάτων. Στη συνέχεια, πεζοί δεκάδες Αμμοχωστιανοί πορεύθηκαν προς το Οδόφραγμα της Δερύνειας.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άρχισε στις εννέα το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με προβολή 12λεπτου αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου 1952 – 1974, 34 χρόνια μετά», με κύριο αφηγητή τον ανασκαφέα καθηγητή Δρ. Βάσο Καραγιώργη.

Τον κόσμο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Δερύνειας Ανδρέας Σιαπάνης, ενώ ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου ανέγνωσε χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ενώ κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σιοπαχάς ανέγνωσε το ψήφισμα που επιδόθηκε νωρίτερα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Οδόφραγμα της Δερύνειας. Ακολούθησε συναυλία του Κύπριου τραγουδιστή Δημήτρη Φανή με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Νίκου Βήχα.

Στην αντικατοχική εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Δανή βουλευτής Blixt Lisellot/Pia, οι Βρετανοί πρώην βουλευτές Tom Cox και Ian Twinn, ο Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, οι ευρωβουλευτές Ιωάννης Κασουλίδης, Ελένη Θεοχάρους και Τάκης Χατζηγεωργίου, βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και πλήθος κόσμου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube