REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Σκανδιναβικές χώρες 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Μπιλντ αναβάλλει επ’ αόριστον την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ

Ο Μπιλντ αναβάλλει επ’ αόριστον την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ


Στο κόκκινο Σουηδία-Ισραήλ.Στα πρόθυρα διπλωματικής κρίσης φαίνεται να βρίσκονται Ισραήλ και Σουηδία λόγω δημοσιεύματος σουηδικής εφημερίδας για εμπορία οργάνων Παλαιστινίων, με τον Σουηδό ΥΠΕΞ να αναβάλλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ο Μπιλντ αναβάλλει επ’ αόριστον την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ

Στο κόκκινο Σουηδία-Ισραήλ

Στα πρόθυρα διπλωματικής κρίσης φαίνεται να βρίσκονται Ισραήλ και Σουηδία λόγω δημοσιεύματος σουηδικής εφημερίδας για εμπορία οργάνων Παλαιστινίων, με τον Σουηδό ΥΠΕΞ να αναβάλλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στις σχέσεις Ισραήλ-Σουηδίας με αφορμή δημοσίευμα σουηδικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρει ότι το Ισραήλ έκανε εμπόριο οργάνων με νεκρούς Παλαιστίνιους. Η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ.
Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Η Σουηδία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο κ. Μπιλντ αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψή του, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέταζε το ενδεχόμενο να μην τον συναντήσει εξαιτίας της άρνησης της Στοκχόλμης να καταδικάσει το επίμαχο δημοσίευμα.

Το επίμαχο δημοσίευμα
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι δημοσίευμα σουηδικής εφημερίδας (“Aftonbladet”, της 17ης Αυγούστου), το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ αποσπούσε τα όργανα νεκρών Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι σοροί των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, επιστράφηκαν στις οικογένειές τους με κάποια ζωτικά όργανά τους να έχουν αφαιρεθεί. Ο συντάκτης του άρθρου συνέδεσε την καταγγελία αυτή με τις πρόσφατες συλλήψεις στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ πολλών Αμερικανοεβραίων, ανάμεσά τους και ραββίνοι, για μία σειρά από εγκλήματα, όπως η διαμεσολάβηση για την πώληση ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση. Η καταγγελία αυτή προέρχεται από τις οικογένειες των θυμάτων και έχει δημοσιευτεί και στο παρελθόν. Ο συντάκτης του άρθρου, Ντόναλντ Μπόστρομ, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι δεν γνωρίζει αν αληθεύει, αλλά είπε ότι θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να διερευνηθεί.
Ο Νετανιάχου ζήτησε από τη σουηδική κυβέρνηση να καταδικάσει το δημοσίευμα, όμως η Στοκχόλμη, επικαλούμενη νομοθεσία που προστατεύει την ελευθερία του λόγου, αρνήθηκε να το πράξει.

Αγκάθι και ο εποικισμός
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ζήτησε από το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για επιτάχυνση του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προτού προβεί σε οποιοδήποτε “πάγωμα”, ώστε να μην υπονομεύσει τις πιθανότητες επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Ο κ. Μπιλντ είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι “υποστηρίζουν πλήρως την αμερικανική προσέγγιση, κυρίως για τους [ισραηλινούς] οικισμούς”, που “είναι παράνομοι και συνιστούν εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία”. Πάντως, ο Νετανιάχου γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι σκοπεύει να επιταχύνει τον εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κωδικός άρθρου: 894606
ΠΟΛΙΤΗΣ – 07/09/2009, Σελίδα: 8

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube