Weather Icon
Αφγανιστάν , Ιταλία 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ιταλία:”να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν”

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι εύχεται να μπορέσει να ενεργήσει ώστε “να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν” οι ιταλοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφασή του αυτή πρέπει να ληφθεί σε συμφωνία με τους συμμάχους.

“Επιθυμούμε να γυρίσουν τα παιδιά μας το συντομότερο”, τόνισε ο κ. Μπερλουσκόνι την ώρα που έφτασε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

“Αλλά–πρόσθεσε–είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε μόνοι μας , γιατί στην περίπτωση που το κάνουμε θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη των άλλων χωρών που έχουν αποστείλει δικούς τους στρατιώτες”, εξήγησε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σκοτώθηκαν σήμερα στο Αφγανιστάν έξη ιταλοί στρατιώτες και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο στην Καμπούλ.

Πένθος στην Ιταλία
Διέκοψαν τις συνεδριάσεις τους ιταλική Βουλή και γερουσία μόλις έγινε γνωστή η είδηση της επίθεσης καμικάζι, με αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά, κατά της ιταλικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Κατά την έκρηξη που προκλήθηκε, έχασαν, μεταξύ άλλων, τη ζωή τους έξι Ιταλοί αλεξιπτωτιστές και τραυματίσθηκαν άλλοι τέσσερις.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την προσωπική του συμμετοχή και ολόκληρης της κυβέρνησης, στο πένθος των οικογενειών, υπογραμμίζοντας ότι «η ιταλική στρατιωτική αποστολή δραστηριοποιείται προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην άτυχη αυτή χώρα».

Η κεντροαριστερά και οι δημοσιογραφικές ενώσεις ανέβαλαν την προγραμματισμένη -για το Σάββατο- διαδήλωση υπέρ της ελευθεροτυπίας, θεωρώντας ότι προέχει το εθνικό πένθος.

Ο Πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο, δήλωσε ότι «η Ιταλία εκφράζει όλη της την ευγνωμοσύνη προς τους άνδρες της, που παίρνουν μέρος στην αποστολή αυτή με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, υπογραμμίζει σε μήνυμά του, ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πληρώνουν ένα ακόμη βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, κατά την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν».

Ο Πάπας Βενέδικτος, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι «πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός και προσεύχεται υπέρ τον θυμάτων και των οικογενειών τους».

Τα μόνα κόμματα, που ζητούν την απόσυρση των Ιταλών στρατιωτών από την ασιατική χώρα, είναι η Κομμουνιστική Επανίδρυση (που βρίσκεται εκτός κοινοβουλίου) και η Λέγκα του Βορρά.

Ο εκπρόσωπος της τελευταίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Στέφανο Στέφανι, τόνισε ότι «μαζί με το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα πρέπει να μελετήσουμε μια στρατηγική αποδέσμευσης».

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, πάντως, δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, έχει καταστήσει σαφές ότι η ιταλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, δεν τίθεται υπό συζήτηση από τη στιγμή που πρόκειται για πρωτοβουλία, η οποία έχει αναληφθεί σε συνεργασία με τους κύριους εταίρους και συμμάχους. Από το 2004 έως σήμερα, 21 είναι οι Ιταλοί στρατιώτες, που έχασαν την ζωή τους στο Αφγανιστάν.
athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube