Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Σεπτεμβρίου 2009

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας η Ντ. Μπακογιάννη

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας η Ντ. Μπακογιάννη

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας τάχθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στον ανταποκριτή της σερβικής εφημερίδας «Νόβοστι» στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να λησμονήσει τη Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια και υποστήριξε την πρόταση της σουηδικής προεδρίας για τη διεξαγωγή διάσκεψης ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων.

Σημείωσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την ολλανδική πλευρά γίνεται προσπάθεια να καταστεί σαφής η σημασία της προσέγγισης της Σερβίας με την ΕΕ και η ανάγκη να ενεργοποιηθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως το ολλανδικό κοινοβούλιο θα αλλάξει τη στάση του επί του θέματος.

Η Ολλανδία έχει μπλοκάρει την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, προβάλλοντας ως αίτημα για την ενεργοποίησή της την άμεση σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην αρχηγού των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι πιστεύει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, διότι, όπως ανέφερε, πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Η υπουργός δήλωσε, ωστόσο, πως δεν είναι βέβαιη ότι ο Όλι Ρεν θα προτείνει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube