Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ορατός ο «οδικός χάρτης»

Φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός «οδικού χάρτη» ως λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης της Τουρκίας για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου (Πρωτόκολλο) που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του τρέχοντος χρόνου και, έχει αναδειχθεί περίπου σε «γόρδιο δεσμό»: η ‘Αγκυρα δεν προβλέπεται να έχει συμμορφωθεί έως τότε ανοίγοντας λιμάνια κι αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη.

Αναβολή αξιολόγησης της Τουρκίας υπό την απειλή κυρώσεων εξετάζεται στην ΕΕ
Ορατός ο «οδικός χάρτης»

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί για τον Ιούνιο του 2010, η αυστηρή αξιολόγηση της ‘Αγκυρας με συγκεκριμένες ρήτρες για συμβολή στη λύση του Κυπριακού κι εφαρμογή του Πρωτοκόλλου

Φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός «οδικού χάρτη» ως λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης της Τουρκίας για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου (Πρωτόκολλο) που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του τρέχοντος χρόνου και, έχει αναδειχθεί περίπου σε «γόρδιο δεσμό»: η ‘Αγκυρα δεν προβλέπεται να έχει συμμορφωθεί έως τότε ανοίγοντας λιμάνια κι αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη. Αρκετοί εταίροι θεωρούν ότι εν μέσω των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να κριθεί η υποψήφια χώρα, ενώ η Λευκωσία επιμένει ότι πρέπει «κάτι να γίνει» στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης των μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που η ίδια δεν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια που της έχουν τεθεί. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά, ωστόσο εκείνο του οδικού χάρτη, σύμφωνα με το οποίο θα παραπέμπεται για νέα αξιολόγηση η Τουρκία εντός προδιαγεγραμμένου διαστήματος, τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο εντατικοποίησης της πίεσης (αφού θα επιδιωχθεί να υπάρξει απόφαση τον Δεκέμβριο για λήψη συγκεκριμένων μέτρων [κυρώσεων] τον Ιούνιο του 2010), με ταυτόχρονη διάθεση επίδειξης «ελαστικότητας» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συγκλίνουσες απόψεις
Η σκέψη του οδικού χάρτη ετέθη και από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, Γιώργο Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στις 14 Σεπτεμβρίου και είχε ληφθεί υπόψη από πολιτικά κόμματα. Παρόμοια πρόταση, για διερεύνηση των προθέσεων των εταίρων και δυνατότητα αναβολής της τουρκικής αξιολόγησης με συγκεκριμένες κυρώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2010, ετέθη και στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου, από ό,τι φαίνεται η σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ, παραμένει υπό συζήτηση. Πρόκειται για πρόταση την εξέταση της οποίας φέρεται να μην αποκλείει ο Δημήτρης Χριστόφιας, παρότι τα άλλα κόμματα διαφώνησαν με αυτήν. Διπλωματική πηγή διευκρίνιζε ότι μιας μορφής «οδικός χάρτης» «συμφιλιώνει» την έννοια των κυρώσεων με μια μικρής διάρκειας αναβολή, υπό την προϋπόθεση ότι η πίεση προς την Τουρκία θα ενισχυθεί και θα έχουν καταγραφεί εκ των προτέρων τα μέτρα που θα ληφθούν στο επόμενο ραντεβού που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία, όταν θα έχουν πάρει μια συγκεκριμένη μορφή οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Κοινοτική αξιολόγηση
Πάντως, η Λευκωσία φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου «κοινοτική θέση» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ‘Αγκυρας. Ακριβώς όπως κοινοτική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006 να ορίσει το τέλος του 2009 ως κομβικό σημείο αξιολόγησης της υποψήφιας χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ, σε ό,τι αφορά εκκρεμότητες και μη συμμόρφωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έναρξη των ουσιαστικών διαβουλεύσεων σε ό,τι αφορά την Τουρκία, αναμένεται να «τρέξει» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου από την πλευρά της Κομισιόν (14 Οκτωβρίου). Το κοινοτικό έγγραφο, σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γνωστοποιηθεί και ενώ το πολιτικό του τμήμα δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, δεν αναμένεται να εκπλήξει: χρησιμοποιώντας αυστηρότερη γλώσσα από ό,τι στο παρελθόν, θα καταγράφει τη στασιμότητα της Τουρκίας, καθώς και την όποια πρόοδο σημειώθηκε στη διάρκεια ενός χρόνου.

Έκθεση χωρίς κυρώσεις
Η έκθεση, μολονότι συνιστά εισήγηση προς τη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα περιέχει προτάσεις για κυρώσεις, παραπέμποντας ανοικτό το ζήτημα στους 27 ηγέτες. Πρόκειται για περίπου πάγια τακτική από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία φέτος είναι πιο σαφής, όσο και «δικαιολογημένη», εξαιτίας της αναμενόμενης σύστασης της νέας Επιτροπής που καθιστά όσους αξιωματούχους προσβλέπουν σε νέα αξιώματα πιο προσεκτικούς και πάντως να μην θέλουν να δυσαρεστήσουν περισσότερο ή λιγότερο εμπλεκόμενους ηγέτες. Από την πλευρά τους τα κράτη μέλη, ακόμη και εκείνα που δεν επιθυμούν την πλήρη τουρκική ένταξη στην ΕΕ, δεν επιθυμούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κωδικός άρθρου: 898441
ΠΟΛΙΤΗΣ – 25/09/2009, Σελίδα: 4

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube