Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2009

«Έτοιμος για παραχωρήσεις ο Χριστόφιας»

«Έτοιμος για παραχωρήσεις ο Χριστόφιας»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ταλάτ δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, «διότι έχω αμφιβολίες», όπως είπε, «κατά πόσο το βαθύ ελληνοκυπριακό κράτος πιστεύει σε λύση».

ΝΕΑ «ΜΠΗΧΤΗ» ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έτοιμο για παραχωρήσεις, στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου πάρε-δώσε, παρουσιάζει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τον Πρόεδρο Χριστόφια. Σύμφωνα με το «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στα κατεχόμενα ότι θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες παραχωρήσεις προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση οι δύο πλευρές φέρονται πρόθυμες».

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τήρησαν εποικοδομητική στάση στον πρώτο
γύρο των συνομιλιών και εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητά τους να λύσουν το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, η ψευδοκυβέρνηση Έρογλου προχωρεί σε νέα τετελεσμένα, αυξάνοντας τον αριθμό των Τούρκων εποίκων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαβαντίς», το «κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας ετοιμάζεται να παραχωρήσει τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια σε 5.000 εποίκους.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει την πολεμική του εναντίον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Γ.Γ. του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ιρσέν Κουτσούκ, κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι ήταν λάθος του να προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, από τη στιγμή που το κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν συμφωνεί με την εισήγηση που υπέβαλε για την εκτελεστική εξουσία και την κατανομή εξουσιών.
Την αποδοχή από τον Ταλάτ της πρότασης για ενιαίο ψηφοδέλτιο εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου επέκρινε και ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι ήταν αποτέλεσμα της λανθασμένης αποδοχής της μιας κυριαρχίας, ενός κράτους και ενός λαού. Ο Ντενκτάς κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι «προσπαθεί να ικανοποιήσει τον Χριστόφια και τον κύκλο του».

Αναστάτωση
H «Xoυριέτ», σε ανταπόκρισή της από τα κατεχόμενα, σημειώνει ότι η πρόταση Ταλάτ αναστάτωσε το ψευδοκράτος. Χαρακτηρίζει «ανέλπιστο βήμα» την εισήγηση του κατοχικού ηγέτη όπως ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα επέκριναν με δριμύτητα την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι με την εισήγηση αυτή ανοίγει ο δρόμος ένωσης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, με συνέπεια την αποδυνάμωση των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, Τούρκος αρθρογράφος, αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, γράφει ότι «χρειάστηκε να περάσει πολλές νύκτες άγρυπνος για να κατανοήσει τι ακριβώς διαμείφθηκε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών και το συμπέρασμα ήταν απογοητευτικό», αναφέρει. «Αν εξαιρέσει κανείς δευτερεύοντα και επουσιώδη ζητήματα, η μόνη συναίνεση των δύο πλευρών είναι στα θέματα διακυβέρνησης και διανομής εξουσίας. Δεν υπάρχει κοινή βάση», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

«΄Ερωτας για την Καρπασία»
Η «Γενή Σαφάκ», σε τίτλο της «ο έρωτας του Χριστόφια για την Καρπασία», γράφει ότι στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών έχει καταγραφεί το επίπονο αίτημα του Χριστόφια προς τον Ταλάτ για επιστροφή της Καρπασίας και την εγκατάσταση 20 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Το αίτημα απερρίφθη, αναφέρει η εφημερίδα, με αποτέλεσμα ο Χριστόφιας να απειλήσει αποχώρηση από τις συνομιλίες. Ο Ταλάτ, προκειμένου να πάρει κάποια απόφαση για το θέμα, ζήτησε πολλές φορές οδηγίες από την Άγκυρα, καταλήγει.

«Υπάρχει βαθύ ελληνοκυπριακό κράτος»
Για «βαθύ ελληνοκυπριακό κράτος», που δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, μίλησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ταλάτ δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, «διότι έχω αμφιβολίες», όπως είπε, «κατά πόσο το βαθύ ελληνοκυπριακό κράτος πιστεύει σε λύση». Ο Ταλάτ επέκρινε τον ελληνοκυπριακό Τύπο και ανέφερε ότι «ο Χριστόφιας πιστεύει στη λύση, αλλά δεν πρέπει να καταστεί αιχμάλωτος του ελληνοκυπριακού Τύπου».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει κόπωση για το Κυπριακό. «Ζητούν μια ώρα αρχύτερα την επίλυσή του. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει. Όμως δεν μας άκουσαν. Τώρα έβαλαν στο κεφάλι τους ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube