Weather Icon
Αυστραλία , ΟΗΕ 21 Σεπτεμβρίου 2009

Εμπλοκή Ντάουνερ σε παραβίαση εμπάργκο

Εμπλοκή του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Α. Ντάουνερ σε δικαστική μάχη για παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράκ.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ.του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εμπλέκεται σε δικαστική μάχη για παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράκ από αυστραλιανή εταιρεία, μετέδωσε το πρωί το ΡΙΚ.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας από το 1996 έως το 2007.
Το 2005 αποκαλύφθηκαν πληροφορίες ότι η εταιρεία σιτηρών AWB, υπό το πρόσχημα εξόδων μεταφοράς, κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά στο καθεστώς του Σάνταμ Χουσέϊν για να διασφαλίσει τη συνέχιση χρυσοφόρων συμβολαίων εξαγωγής σιτηρών και αυτό παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα πάντα γίνονταν εν γνώσει της κυβέρνησης της Αυστραλίας.
Στη σχετική είδηση το ΡΙΚ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας ενέκρινε αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο Αλεξάντερ Ντάουνερ για να καταθέσει, εάν γνώριζε ή όχι για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας.
Η κλήτευση του πρέπει να γίνει έως τις 20 Νοεμβρίου, αφού η δίκη αρχίζει στις 30 του ίδιου μήνα.

Η εταιρεία διεκδικεί αποζημιώσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το επιχείρημα της οικονομικής απώλειας, συνεπεία της αποκάλυψης των παράνομων πληρωμών, ύστερα από κοινοβουλευτική έρευνα και παρά το γεγονός, όπως υποστηρίζει, ότι τα πάντα ήταν εν γνώσει της αυστραλιανής κυβέρνησης.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube