Weather Icon
Ιράκ , Συρία 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ανεβάζει τους τόνους ο Μάλικι

Ανεβάζει τους τόνους ο Μάλικι

Χιλιάδες επιπλέον άνδρες αναπτύσσει, τις τελευταίες ημέρες, ο ιρακινός στρατός κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, οι οποίοι ως αποκλειστικό καθήκον θα έχουν να ελέγχουν την είσοδο ενόπλων στη χώρα. Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Βαγδάτης – Δαμασκού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής οι απόπειρες διαμεσολάβησης της Τουρκίας έχουν πέσει στο κενό.

Ανεβάζει τους τόνους ο Μάλικι
ΒΑΓΔΑΤΗ.–

Χιλιάδες επιπλέον άνδρες αναπτύσσει, τις τελευταίες ημέρες, ο ιρακινός στρατός κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, οι οποίοι ως αποκλειστικό καθήκον θα έχουν να ελέγχουν την είσοδο ενόπλων στη χώρα. Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Βαγδάτης – Δαμασκού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής οι απόπειρες διαμεσολάβησης της Τουρκίας έχουν πέσει στο κενό.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι το 90% των ενόπλων που εισέρχονται στο Ιράκ, διασχίζουν τα σύνορα με τη Συρία. Ανέφερε, δε, μια συνάντηση μεταξύ μελών του Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσεΐν και εξτρεμιστών σουνιτών ισλαμιστών, υπό την παρουσία των συριακών μυστικών υπηρεσιών, στα τέλη Ιουλίου, στη Δαμασκό. Ο Μάλικι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι πίσω από το πρόσφατο λουτρό αίματος στη Βαγδάτη κρύβεται συνεργασία μεταξύ πρώην Μπααθιστών και ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Ζήτησε, δε, με επιστολή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διερευνήσει το πώς εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος οι ένοπλοι και να συσταθεί διεθνές δικαστήριο για όσους συλληφθούν ως ύποπτοι για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των αιματηρών επιθέσεων, πριν από δύο εβδομάδες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Η επιστολή Μάλικι προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Δαμασκού, που χαρακτήρισε, και πάλι, τις κατηγορίες εναντίον της «ανήθικες» και προκάλεσε να παρουσιαστούν επιπλέον αποδείξεις που να στηρίζουν τις ιρακινές καταγγελίες.


Διεθνή έρευνα για το μακελειό ζητά ο αλ Μαλίκι

Την Πέμπτη ο αλ Μαλίκι κατηγόρησε τη Συρία για την πολύνεκρη επίθεση και έκανε λόγο για μια συνάντηση στα τέλη Ιουλίου κοντά στη Δαμασκό.

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη διπλή επίθεση με 95 νεκρούς και 600 τραυματίες στις 19 Αυγούστου στη Βαγδάτη ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε επιστολή του προς την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ασκούν αυτό το μήνα οι ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναφέρει ότι έλαβε μια επιστολή του αλ Μαλίκι, με ημερομηνία 30 Αυγούστου, στην οποία ο ιρακινός πρωθυπουργός ζητά τη σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας για τη διπλή επίθεση εναντίον των ιρακινών υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας.

“Το μέγεθος και η φύση των εγκλημάτων αυτών απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας που δεν θα περιορίζεται πλέον στην ιρακινή νομική αρμοδιότητα και θα οδηγήσει στη δίωξη των δραστών ενώπιον ενός ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου”, αναφέρει ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη ο αλ Μαλίκι κατηγόρησε τη Συρία για την πολύνεκρη επίθεση και έκανε λόγο για μια συνάντηση στα τέλη Ιουλίου κοντά στη Δαμασκό, στην οποία παρέστησαν οπαδοί του κόμματος Μπάαθ και εξτρεμιστές σουνίτες υπό τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Στις 18 Αυγούστου ο αλ Μαλίκι είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ ‘Ασαντ.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ιράκ διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψή του αυτή “παρουσίασε (στους σύρους συνομιλητές του) πληροφορίες που είχε λάβει από τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας για μια συνάντηση στο Ζαμπαντάνι (κοντά στη Δαμασκό) στις 30 Ιουλίου μεταξύ οπαδών του κόμματος Μπάαθ και εξτρεμιστών σουνιτών, παρουσία των συριακών μυστικών υπηρεσιών”.

“Γιατί αυτή η επιμονή να παρέχεται φιλοξενία σε άτομα που καταζητούνται από την ιρακινή δικαιοσύνη;”, διερωτήθη ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Συρίας κατήγγειλε την έκκληση του Ιράκ για ίδρυση διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τους δράστες μιας διπλής αιματηρής επίθεσης στη Βαγδάτη, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Συρία, σύμφωνα με τους Ιρακινούς.

Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, δύο μέλη του κόμματος Μπάαθ, του κυβερνώντος κόμματος επί προεδρίας Σαντάμ Χουσέιν και σήμερα εκτός νόμου, έδωσαν εντολή από τη Συρία για τη διπλή επίθεση εναντίον των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube