REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 14 Σεπτεμβρίου 2009

Προεκλογικός «εμφύλιος» για το ζήτημα των Σκοπίων

Προεκλογικός «εμφύλιος» για το ζήτημα των Σκοπίων

Αντιπαράθεση για το ζήτημα των Σκοπίων σημειώθηκε χθες μεταξύ του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, και του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αναξιοπιστία και υπαναχώρηση σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Λοβέρδου -ο οποίος είπε ότι «δεν είναι σωστό η κα Μπακογιάννη να μην έχει δει ποτέ την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί της, επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος», καθώς και ότι «αν γίνουμε κυβέρνηση, θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση, θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας»- ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δίνει «λευκό συγχωροχάρτι στην ηγεσία των Σκοπίων, τον εθνικιστή Γκρούεφσκι» κι ότι προαναγγέλλει «μονομερείς κινήσεις για τη μεταβολή της κατάστασης, μονομερή περιορισμό της διαφοράς στο θέμα του ονόματος».

Έθεσε, τέλος, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το ερώτημα: «Γιατί λίγο πριν από τις εκλογές αισθάνονται την ανάγκη να υποχωρήσουν και να υπαναχωρήσουν; Ποιους ακούει και υπακούει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι σχεδιάζει; Τι μαγειρεύει; Με ποιους συνεννοείται;»

«Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα και προσπαθώντας εναγωνίως να βρει διέξοδο, πιάνεται από τα μαλλιά της», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Είπε ότι ο κ. Κουμουτσάκος υπέπεσε σε «σοβαρότατο και αδικαιολόγητο, αφού είναι διπλωμάτης, ολίσθημα» καθώς χαρακτήρισε «κρυφή ατζέντα» του ΠΑΣΟΚ επίσημες θέσεις του ελληνικού κράτους, που επαναλαμβάνουν οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών και πρωθυπουργοί από το 1995 έως και σήμερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει πως με τα Σκόπια έχουμε μόνο ένα θέμα-αυτό του ονόματος» τόνισε.

Επιπλέον, πρόσθεσε, δεν αποτελεί κρυφή ατζέντα το γεγονός ότι το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια, που δεν επιτεύχθηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου που μεσολάβησε εκεί.Ναυτεμπορικη

Ανταγωνισμός… πατριωτισμού μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Και το “χαρτί” του Μακεδονικού προσπαθεί να αξιοποιήσει η Ν.Δ. στην εκλογική διαμάχη της με το ΠΑΣΟΚ. Χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος σε μια συνέντευξη του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Λοβέρδου, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “δίνει λευκό συγχωροχάρτι στην ηγεσία των Σκοπίων, στον εθνικιστή Γκρούεφσκι και παράλληλα προαναγγέλλει μονομερείς κινήσεις για τη μεταβολή της κατάστασης, μονομερή περιορισμό της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας”. “Γιατί λίγο πριν τις εκλογές αισθάνονται την ανάγκη να υποχωρήσουν και να υπαναχωρήσουν; Ποιους ακούει και υπακούει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;”, διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σημειωτέον ότι ο κ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του, είχε υποστηρίξει ότι “η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση, θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση, θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας”. “Δεν είναι σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους, επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος”, είχε καταλήξει ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος ανταπάντησε αργά χθες ότι “η απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα και, προσπαθώντας εναγωνίως να βρει διέξοδο, πιάνεται από τα μαλλιά της”. Κατηγόρησε, μάλιστα, για “σοβαρότατο και αδικαιολόγητο -αφού είναι διπλωμάτης- ολίσθημα τον Γ. Κουμουτσάκο”, αναφέροντας ότι “παρά το αρνητικό γεγονός πως ηγέτης των Σκοπίων είναι ένας ακραίος εθνικιστής, με τα Σκόπια έχουμε μόνο ένα θέμα, αυτό του ονόματος”. Σε μία προσπάθεια… πατριωτικού συναγωνισμού, ο κ. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να επαναλάβει δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για “αυστηρή και ανυποχώρητη υποστήριξη της θέσης περί κόκκινης γραμμής στο Σκοπιανό”.

Όλα αυτά, μία ημέρα μετά τον σάλο που είχε προκληθεί από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, στην οποία προανήγγειλε “διαβούλευση με την τοπική κοινωνία” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ενεργειακή συμφωνία διασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς. Προϊδέασε, έτσι, για αναθεώρηση της συμφωνίας, που, ως γνωστόν, δεν αρέσει καθόλου στην Ουάσινγκτον…ΑΥΓΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube