REAL TIME |

Γενικά θέματα 26 Σεπτεμβρίου 2009

Καυτηρίασε την ελληνική απουσία ο Γιώργος, ευχές από τον Κλίντον

Οι ολοκληρωμένες προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκαν σε συνεδρίασή της παρουσία του προέδρου της και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, στο περιθώριο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες και να παγώνουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των εκθέσεων των δύο επιτροπών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς «Δεν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες και να παγώνουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των εκθέσεων των δύο επιτροπών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τη διπλή του ιδιότητα διέκοψε για ένα 24ωρο τον προεκλογικό του αγώνα και μετέβη στα Ηνωμένα Εθνη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία. Η ειδική διάσκεψη για το κλίμα στην έδρα του Οργανισμού, η έναρξη της Γενικής Συνέλευσης με την πρώτη παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και η σύνοδος της G20 στο Πίτσμπουργκ δημιούργησαν για ένα 48ωρο στη Νέα Υόρκη ένα «συνωστισμό» -περισσότεροι από 120 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και η αφρόκρεμα της διεθνούς διπλωματίας.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ένεκα προεκλογικής περιόδου, η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο, κάτι που καυτηρίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τη σύντομη όσο και συμβολική του παρουσία στον ΟΗΕ σχολίασε ότι η «Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα».

Δύο εκθέσεις

Στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Χιλής, της Φινλανδίας, της Νότιας Αφρικής, της Εσθονίας, της Ουρουγουάης, της Γκάνας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, πρώην πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών) παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας: η πρώτη που αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η δεύτερη που αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγκος.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των επιτροπών, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του οικονομικού δόγματος των σοσιαλιστικών κομμάτων στην εποχή της οικονομικής ύφεσης. «Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και από την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία», σημείωσε. «Το κύριο μέλημα όλων των κοινωνιών θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας οικονομικής δομής που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες εκείνων που τα σηκώνουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα και άρα τη βιωσιμότητα».

«Πάσχει το μοντέλο»

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης. «Πολλοί μιλούν για το τέλος της κρίσης, αλλά το μοντέλο ανάπτυξης πάσχει, πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές στηρίζοντας την πραγματική οικονομία» είπε και υπογράμμισε ότι είναι θέμα επιλογής: «Δεν είναι από πού θα βρούμε τους πόρους, αλλά προς τα πού θα διατεθούν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρέστη σε δεξίωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο Μπιλ Κλίντον ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Παπανδρέου για τις επικείμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και του εξέφρασε την επιθυμία του να λάβει ξανά μέρος την επόμενη χρονιά στο Συμπόσιο της Σύμης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Θ.ΤΣΙΤΣΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube