Γενικά θέματα 9 Σεπτεμβρίου 2009

Τι αποφεύγει ο κ. Μπαρόζο


Απογοήτευσε και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του το πολιτικό πρόγραμμα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα. Στη γραμμή «να μην ενοχλήσουμε κανένα- να ικανοποιήσουμε όλους», η οποία χαρακτήρισε την πολιτική του την πενταετία του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο δεν κάνει λόγο για τον ρόλο της ΕΕ στο διαμορφούμενο νέο διεθνές περιβάλλον και μιλάει με γενικότητες για προβλήματα, όπως η ενέργεια, η μετανάστευση κλπ., στα οποία έχουν διαμορφωθεί αντικρουόμενες απόψεις στους «27».

Αποφεύγει να πάρει θέση ακόμη και για τις παρατηρήσεις που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος Σαρκοζί το καλοκαίρι σχετικά με τις προτεραιότητες τις οποίες οφείλει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αγνοεί την (έμμεση) σύσταση της καγκελαρίου Μέρκελ να «δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα» για μια «παραγωγική συνεργασία» της ΕΕ με τη Ρωσία.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αγωνίζεται- άνευ ορατού αντιπάλου μέχρι στιγμής- για την επανεκλογή του, αποφεύγει να πάρει θέση για το μέγα θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης. Περιορίζεται να το αναφέρει ως ζήτημα που ενδιαφέρει και τους «27». Δεν κάνει καν λόγο για την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει η Επιτροπή στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παρ΄ όλο που οι σχετικές συζητήσεις είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν το φθινόπωρο, παρ΄ όλο που η Βρετανία έχει έλθει σε σύγκρουση με τη Γαλλία πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα, η Γερμανία διαφωνεί με την Πολωνία και την Ιταλία σε ό,τι αφορά τα κριτήρια των αποζημιώσεων και παρ΄ όλο που είναι βέβαιο ότι το όλο αγροτικό πρόβλημα θα απασχολήσει το Ευρωκοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ως στόχους της πολιτικής του την κατεύθυνση της Επιτροπής ώστε η ΕΕ- ιδιαίτερα οι 16 χώρες της ευρωζώνης- να θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, τη χορήγηση κάποιας χρονικής «ανάσας» στα κράτη-μέλη ώσπου να φέρουν στο 3% το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, να ηγηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο της μάχης κατά του προστατευτισμού, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τής Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο και να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα της μεταρρύθμισης του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία ως το 2014.

Με γενικότητες όπως ότι η οικονομική μετανάστευση οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και ότι «επιβάλλεται» να διαμορφωθεί από τους εταίρους στην επομένη πενταετία μια κοινή μεταναστευτική πολιτική η οποία θα στοχεύει στην αφομοίωση του (οικονομικού) μετανάστη στην ευρωπαϊκή κοινωνία, ο κ. Μπαρόζο ουσιαστικά αντιπαρέρχεται ένα πρόβλημα το οποίο, όπως διαπιστώνει το Ευρωβαρόμετρο, απασχολεί, όσο και η ανεργία, το 66% των ηλικίας 26-60 ετών Ευρωπαίων.

Στάθης Ευσταθιάδης ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube