Γενικά θέματα 2 Σεπτεμβρίου 2009

Πέτερινγκ: Αδιανόητο να γίνονται αυτές οι καταστροφές στους ιερούς χώρους οποιασδήποτε θρησκείας

Θετικός ήταν ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς – Γκερντ Πέτερινγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον κατεχόμενο Κορμακίτη και τα ερειπωμένα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Προφήτη Ηλία.

Oπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, Αντώνης Χατζηρούσος, «οι υποσχέσεις που έδωσε στην κοινότητα (ο κ. Πέτερινγκ) είναι ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσον μπορεί».

Υπάρχουν γύρω στους 150 εγκλωβισμένους Μαρωνίτες στα χωριά Κορμακίτης και Καρπάσσια, τα οποία οι Μαρωνίτες μπορούν να επισκέπτονται και να εκκλησιάζονται. Στον Ασώματο επιτρέπεται ο εκκλησιασμός δύο ώρες κάθε Κυριακή, όπου ένας ιερέας μεταβαίνει, όπως εξήγησε, προσθέτοντας ότι περίπου 100-200 άτομα μεταβαίνουν στο χωριό για τη θεία λειτουργία.

Στην Αγιά Μαρίνα δεν επιτρέπεται η είσοδος λόγω ενστάσεων που προβάλλει ο κατοχικός στρατός.

Σχετικά με τη Μονή του Προφήτη Ηλία, ο κ. Χατζηρούσος είπε ότι ο κ. Πέτερινγκ δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να αφήνουν να γίνονται αυτές οι καταστροφές στους ιερούς χώρους οποιασδήποτε θρησκείας και θα προσπαθήσει να δει πώς θα βοηθήσει ώστε να διορθωθούν τα πράγματα.

Οσον αφορά τα μαρωνίτικα χωριά, ανέφερε ο κ. Χατζηρούσος, ο κ. Πέτερινγκ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο θέμα της Αγίας Μαρίνας Σκυλούρας όπου εδώ και 35 χρόνια δεν τελέστηκε θεία λειτουργία διότι το χωριό είναι στρατιωτική περιοχή.

Είπε ότι ήγειραν στον κ. Πέτερινγκ και το θέμα του Ασώματου όπου υπάρχουν δύο με τρεις εγκλωβισμένοι, τους οποίους δεν μπορούν να επισκεφθούν εκτός της Κυριακής.

«Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την κατάσταση, να δει πόση πίεση μπορεί να ασκήσει στην Τουρκία για να βελτιωθεί η κατάσταση», ανέφερε ο κ. Χατζηρούσος, ενόψει και της έκθεσης προόδου της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς για την άποψή του για την επίσκεψη Πέτερινγκ, ο κ. Χατζηρούσος είπε «η γνώμη μου είπε ότι είναι πολύ θετικός, είναι άνθρωπος πολύ δραστήριος και έχει πολύ καλές ιδέες και πήρε και μια πρακτική ιδέα των δυσκολιών που υπάρχουν για την κοινότητά μας και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει».

Ο κ. Χατζηρούσσος είπε ότι έχει κινητοποιήσει αρκετούς Ευρωβουλευτές και Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι είναι φίλοι της Κύπρου και είχαν επισκεφθεί τα μαρωνίτικα χωριά.

«Ετσι έγινε ένα μικρό λόμπι για τα θέματά μας και ελπίζω ότι κάτι θα γίνει από πλευράς Πέτερινγκ ώστε να υπάρχουν ορισμένες χαλαρώσεις για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε τις εκκλησίες μας, διότι ειδικά για την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ουδέποτε μπορέσαμε να τελέσουμε λειτουργία, κάτι το οποίο είναι αδιανόητο», κατέληξε.

iKypros

01/09/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube