Weather Icon
Αλβανία , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 24 Σεπτεμβρίου 2009

Αλβανία- Συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Αλβανία- Συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Απαράδεκτο, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της λεγόμενης “Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας” που εξέδωσε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU), ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε – στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ – με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μπερίσα τονίζεται- μεταξύ άλλων- πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν απαραίτητη η παρέμβαση των ανωτάτων αρχών της ΠΓΔΜ και η διατύπωση ξεκάθαρης θέσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης, διότι «κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ταυτότητα βασιζόμενος στη νοθεία της ιστορίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι μόλις επιστρέψει στα Σκόπια θα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος.

Οι κκ Μπερίσα και Ιβάνοφ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων Αλβανίας – ΠΓΔΜ και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.-ΕΞΠΡΕΣΣ

«Δύσπεπτη» η αλήθεια…

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η πρεσβεία της Βρετανίας στα Σκόπια απέστειλε χτες επιστολή προς την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU) με την οποία της ζητά να επανορθώσει τις αναφορές, στην πρόσφατα εκδοθείσα εγκυκλοπαίδεια, «περί εκπαίδευσης των Αλβανών ανταρτών του UCK από Βρετανούς και Αμερικανούς ειδικούς». «Πρόκειται για ανακρίβειες. Δεν υπήρξε καμία εκπαίδευση από τις βρετανικές δυνάμεις. Ζητάμε από τη MANU να επανορθώσει. Το πώς θα το πράξει είναι δική της δουλειά» δήλωσε σχετικά ο Βρετανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ Αντριου Κι. Αναλόγως, η πρεσβεία των ΗΠΑ έσπευσε να ανακοινώσει ότι «πρόκεται για ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU. Εκφράζουμε την βαθιά μας απογοήτευση για τη ΜΑΝU, η οποία επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε γελοίες υποθέσεις».

Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί του UCK στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 επεχείρησαν να «πράξουν τα δέοντα» και στην ΠΓΔΜ όπως στο Κόσσοβο και προκάλεσαν πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ με πρόσχημα την «προστασία» των δικαιωμάτων του Αλβανόφωνου πληθυσμού της χώρας, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς. Η εγκυκλοπαίδεια αυτή προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ, όσο και στην ίδια την Αλβανία, που καταγγέλλουν ότι στην εγκυκλοπαίδεια περιλαμβάνονται «ιστορικές ανακρίβειες» και «μειωτικοί χαρακτηρισμοί» για τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και ζητούν την απόσυρσή της.

Η κριτική για τους χαρακτηρισμούς μπορεί να είναι και βάσιμη. Αλλά το ότι τα… «παλικάρια» του UCK αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, το έγραψε ακόμη και… αμερικανικό περιοδικό τον Απρίλη του 1999: Το «US News and World Report» λοιπόν έγραφε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μυστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του UCK προκειμένου να τους προμηθεύσουν όπλα και άλλον εξοπλισμό. Τόσο ο τότε Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, όσο και ο τότε διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές επαίνεσαν τις τότε επιτυχίες των ανταρτών του UCK, όπως το γεγονός ότι δέκα τάγματα του UCK υπερασπίστηκαν την περιοχή του Ποντούγεβο στο βορειοανατολικό Κόσσοβο ενάντια στις σερβικές δυνάμεις.

Η εγκυκλοπαίδεια τους «μάρανε»;
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube