REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση στη μνήμη του Γ. Κρανιδιώτη

“Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “το Δεκέμβριο πρέπει να μπει νέος οδικός χάρτης, ένα νέο Ελσίνκι” και η Τουρκία θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Κύπρος – Ομιλία Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση στη μνήμη του Γ. Κρανιδιώτη
Συγγραφέας Μηλιώνης Γ. (ANA) – 1 ώρα πριν

“Η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τετελεσμένα για τη διχοτόμηση, η μη λύση εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν συμβιβαστεί με το διχοτομικό στάτους κβο, εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει τονίσει τους κινδύνους από τη διαιώνιση του προβλήματος”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Κύπρου σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα και το ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη απόψε στη Λευκωσία. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν βέβαια ο λαός κάνει αυτή την επιλογή στις εκλογές, θα είναι προτεραιότητα μία εξωτερική πολιτική που θα ξαναδίνει ισχύ και κύρος στην Ελλάδα, ενώ η χώρα θα παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολιτική με στόχους. “Ο πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει ότι έχει τη στήριξή μας στην προσπάθειά του” είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι για την επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις, πιέσεις, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευτεί το μέλλον της, έτσι, ώστε να οδηγηθούμε σε λύση αποτελεσματική και πλήρως λειτουργική ενός κράτους της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κόκκινη γραμμή για την επίλυση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κάλεσε ταυτόχρονα και τους Τουρκοκύπριους να συνειδητοποιήσουν ότι μία τέτοια λύση είναι προς όφελός τους.

“Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και αυτό πρέπει να το θυμίζουμε” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη και η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “το Δεκέμβριο πρέπει να μπει νέος οδικός χάρτης, ένα νέο Ελσίνκι” και η Τουρκία θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη άμεσης προετοιμασίας Ελλάδας και Κύπρου, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει χρόνο και είπε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα έχει ως προτεραιότητά του την προώθηση του κοινού στόχου Ελλάδας και Κύπρου σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

“Η Ελλάδα είναι ξανά στο πλευρό της Κύπρου με πράξεις και όχι με λόγια” είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ενεργοποίηση και την κοινωνία των πολιτών μέσω της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσουν μία σταθερή βάση για μία λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία, όπως είπε, θα είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στα πλαίσια του ΟΗΕ και με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για όλους τους λαούς της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Γιάννο Κρανιδιώτη πολιτικό με όραμα μπροστά από την εποχή του και τον χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια και Θόδωρο Πάγκαλο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τόνισε ότι αν και όλοι θυμόμαστε τις απειλές της Τουρκίας, πετύχαμε χωρίς να ανοίξει μύτη η Κύπρος να καταστεί πλήρως και ισότιμο μέλος της ΕΕ, κάτι που επέτυχαν οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη με τη στήριξη των κυπριακών κομμάτων και του κυπριακού λαού.

“Μαζί με τον πρέποντα έπαινο για τη ζωή και το έργο του, στη μνήμη ενός επιφανούς Κύπριου και Έλληνα και ενός πολιτικού και διπλωμάτη δεν απομένει παρά να επιβεβαιώσουμε σε αυτή τη συνεύρεση που γίνεται με αφορμή τον Γιάννο ότι με κύριο στόχο την επανένωση του τόπου μας συμμεριζόμαστε και κάνουμε πράξη το όραμα και δεσμευόμαστε σε μια επίμονη προσπάθεια όπως ακριβώς την περιέγραψε ο ίδιος πριν από χρόνια και σε μία πορεία για τη λύση του Κυπριακού και όχι της διχοτόμησης” είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας την πορεία αυτή μονόδρομη που απαιτεί υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και μετριοπάθεια “ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη και ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα”.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube