Γενικά θέματα 3 Σεπτεμβρίου 2009

«Μπορεί να συζητηθεί ακόμη και θέμα απόσχισης αν τελματώσει η διαδικασία»,

«Μπορεί να συζητηθεί ακόμη και θέμα απόσχισης αν τελματώσει η διαδικασία»,


-Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οδηγείται μέχρι τα δικαστήρια, αφού ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του ακροδεξιού ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος τον κατηγόρησε για «προδοσία της πατρίδας».
-«Μπορεί να συζητηθεί ακόμη και θέμα απόσχισης αν τελματώσει η διαδικασία», δήλωσε η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, αναφερόμενη στην υπό συζήτηση δέσμη μέτρων, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.
-Οι Κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνουν μέχρι το τέλος του ραμαζανίου μία εκεχειρία στις ένοπλες επιχειρήσεις τους που άρχισαν τον Απρίλιο και έληγε σήμερα,μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο Firat News.

Κουρδικό: ο «άσος» του Ερντογάν

«Οι πάντες θα είναι καλύτερα από ό,τι σήμερα, στο τέλος της διαδικασίας», δηλώνει η τουρκική κυβέρνηση αναφερόμενη στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει -προς το παρόν σε επίπεδο διαλόγου με φορείς- για την ανακοίνωση μέτρων σχετικά με το κουρδικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, είπε χθες ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν στην Εθνοσυνέλευση, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τη διαδικασία διαλόγου, η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τη δέσμη μέτρων.

Ο Αταλάι επέκρινε την αντιπολίτευση, λέγοντας: «Ας μην αποδίδουμε κάθε άνοιγμα σε ξένες δυνάμεις». Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα -αξιωματική αντιπολίτευση- έχουν προβάλει τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για «σχέδιο των Αμερικανών».

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οδηγείται μέχρι τα δικαστήρια, αφού ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του ακροδεξιού ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος τον κατηγόρησε για «προδοσία της πατρίδας». Ο τελευταίος αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες πολύ έντονη φρασεολογία εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το Κουρδικό.

Ανεξάρτητα από τις διαστάσεις που θα πάρει η πολιτική αυτή μάχη, η οποία οπωσδήποτε θα επιφέρει αποτελέσματα ως προς την εκλογική δύναμη των κομμάτων, το ενδιαφέρον είναι οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει. Γνωστός Κούρδος διανοούμενος έγραφε προχθές σε στήλη εφημερίδας: «Αν οι ΗΠΑ έπαψαν να σχεδιάζουν πραξικοπήματα στην Τουρκία και προωθούν τώρα σχέδια για τον εκδημοκρατισμό, τι καλύτερο από αυτό»!

Ενα τμήμα της λεγόμενης «φιλελεύθερης διανόησης», που εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ των ανοιγμάτων του Ερντογάν, επικροτεί την πρωτοβουλία για το Κουρδικό. Το ίδιο ισχύει και για τον ισλαμικό χώρο που εκφράζεται με τα αρκετά ισχυρά πλέον ΜΜΕ. Ο αντίλογος έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει όσους αντιτίθενται με βάση τις κλασικές αξίες του τουρκικού εθνικισμού και καταλήγουν σε φράσεις του Μπαχτσελί της μορφής «αν χρειαστεί, μπορούμε να επανακαταλάβουμε τη Μικρασία»!

Η δεύτερη διάσταση περιλαμβάνει όσους διατυπώνουν αμφιβολίες, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι «αν όλα αυτά συμβαίνουν κυρίως για την ασφάλεια του κράτους και για πολιτικές σκοπιμότητες, δεν πρόκειται να λυθεί το Κουρδικό». Παραθέτουν επίσης επιχειρηματολογία γύρω από τον βασικό άξονα που χρησιμοποιεί η κυβερνητική παράταξη για το Κουρδικό και δεν είναι άλλος από αυτόν της θρησκευτικής ενότητας. Στις θεωρήσεις αυτές δίνει λαβή και η συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες σε τουρκική εφημερίδα ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός Εργασίας και επί χρόνια σύμβουλος του Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο Κουρδικό και στη συγκυρία που ανακύπτει με την προοπτική αποχώρησης των Αμερικανών από το Ιράκ, ο Τσελίκ κάνει λόγο για «πρόβλημα της περιοχής» και σημειώνει ότι «η περιοχή, περιλαμβανομένης της Μοσούλης και του Κιρκούκ, είναι εντός του ζωτικού μας χώρου. Ως χώρα που διαθέτει αμυντικό βάθος, δεν πρέπει να αρκεστούμε στην άμυνα, αλλά πρέπει να κάνουμε επίθεση».

«Ο Τσελίκ αισθάνεται την ανάγκη να συμπληρώσει ότι δεν πρόκειται για ιμπεριαλιστική οπτική, αλλά τι άλλο μπορεί να είναι η οπτική αυτή» αναρωτιόταν πριν από μερικές μέρες αρθρογράφος της «Ραντικάλ» και υπογράμμιζε τον κίνδυνο που περιλαμβάνει η υιοθέτηση της έννοιας του «ζωτικού χώρου».

Αλλος αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας έγραφε την ίδια μέρα ότι «η νεοοθωμανική αυτή θεώρηση υπάρχει κίνδυνος, από τη φύση της, να περιλαμβάνει ιμπεριαλιστική τάση».

Τουρκία – Δήλωση της βουλευτή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

«Μπορεί να συζητηθεί ακόμη και θέμα απόσχισης αν τελματώσει η διαδικασία», δήλωσε η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, αναφερόμενη στην υπό συζήτηση δέσμη μέτρων, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.
Η Α. Τουγλούκ αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάϊ, σχετικά με την προετοιμασία των μέτρων.
Ο υπουργός είχε πει ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν στην εθνοσυνέλευση.
«Οι δηλώσεις του Αταλάϊ δεν περιλαμβάνουν μέτρα, που θα λύσουν το κουρδικό πρόβλημα», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι «το ΡΚΚ και ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης.
Το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά ως ένα σημείο.
Το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ένοπλη δύναμη.
Έχει επίσης και μαζική δύναμη».
Η Α. Τουγλούκ είπε ότι το κόμμα της δεν έχει πρόβλημα με το ενιαίο του κράτους, τη σημαία ή τη γλώσσα, αλλά επισήμανε ότι «ζητούμε σεβασμό στο δικαίωμα του λαού αυτού (σσ.
κουρδικού) να είναι λαός.
Θέλουμε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των οικουμενικών αρχών».

Νέα παράταση της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από τους Κούρδους αντάρτες

Οι Κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνουν μέχρι το τέλος του ραμαζανίου μία εκεχειρία στις ένοπλες επιχειρήσεις τους που άρχισαν τον Απρίλιο και έληγε σήμερα,μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο Firat News.

Ο μήνας της μουσουλμανικής νηστείας λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία. Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Firat News,το KCK,η πολιτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK), αναφέρει ότι η τύχη της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από την θέση της κυβέρνησης της Αγκυρας σε σχέση με την κουρδική διένεξη,ενώ απειλεί με νέες επιθέσεις.

Οι τουρκικές αρχές δεν αναγνώρισαν ποτέ μέχρι σήμερα τις μονορείς εκεχειρίες που ανακοίνωσαν οι αντάρτες και υποσχέθηκαν να τους καταδιώξουν μέχρι τέλους.

Σήμερα, χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία στο Ντιγιάρμπακιρ, νοτιο-ανανατολικά της Τουρκίας, αξιώνοντας μία “έντιμη”ειρήνη εν αναμονή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να τεθεί τέρμα στην κουρδική διένεξη. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για περίπου 20.000 άτομα που ήλθαν από τις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι Κούρδοι της Τουρκίας εορτάζουν την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα ειρήνης.
ΕΞΠΡΕΣΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,Newstime

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube