REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ασκήσεις για επιδιαιτησία.” Η λύση θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή”.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Μάικλ Λι εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό πρόβλημα χρειάζεται να λυθεί υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι της ΕΕ.

Ασκήσεις για επιδιαιτησία
Ενθαρρυμένη από παρασκηνιακές κινήσεις του ΟΗΕ η τουρκική πλευρά
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πιέσεις ασκεί η τουρκική πλευρά για την αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και την κατάθεση ιδεών. Οι κινήσεις τόσο της Άγκυρας όσο και του Ταλάτ, ενισχύονται και από τρίτους, οι οποίοι θεωρούν πως χωρίς την υποβολή «γεφυρωτικών προτάσεων», η διαδικασία δεν θα προχωρήσει. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, διά του αναπληρωτή Γ.Γ. Λυν Πάσκο, έχει διαβιβάσει οδηγίες στον Αλεξάντερ Ντάουνερ «να εμπλουτίσει τη διαδικασία με ιδέες». Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η ομάδα του ΟΗΕ στην Κύπρο, με την επιστράτευση εμπειρογνωμόνων.

Πέραν των δυο Αυστραλών ειδικών που έχει εργοδοτήσει ο κ. Ντάουνερ, στην Κύπρο ήλθε και ο Καναδός καθηγητής, Μακάρι, ο οποίος είχε σειρά χωριστών επαφών με τεχνοκράτες των δυο διαπραγματευτικών ομάδων για ζητήματα Διακυβέρνησης. Η τουρκική πλευρά ενθαρρυμένη από τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, θέτει πλέον πιο επιτακτικά το ζήτημα της επιδιαιτησίας. Διπλωματική πηγή σημείωνε στον «Φ» ότι η εμμονή της τουρκικής πλευράς στο θέμα της επιδιαιτησίας, προκαλεί εύλογα ερωτήματα κατά πόσο η Άγκυρα είναι σε θέση να προβλέψει και το αποτέλεσμά της.

Την ίδια ώρα, τα Υπουργεία Εξωτερικών των εν δυνάμει μεσολαβητών, έχουν στα συρτάρια των αρμοδίων για το Κυπριακό έτοιμες ιδέες, τις οποίες θα προωθήσουν «την κατάλληλη στιγμή».
Ο Ταλάτ ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έσπευσε να απαντήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια.

«Ο Χριστόφιας ο οποίος λέει ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να ολοκληρώσει τα λόγια του και να δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί τη λύση του Κυπριακού», ισχυρίσθηκε ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη είναι η απόδειξη της απροθυμίας του για τη λύση.

Τις δηλώσεις του Ταλάτ, ερμήνευσε ο εκπρόσωπός του, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος «σκότωσε» τη λεγόμενη «κυπριακή λύση». Ο Ερτσακιτζά είπε ότι η δήλωση του κατοχικού ηγέτη στην Ουάσινγκτον ότι «μια ενδοκυπριακή λύση δεν είναι εφικτή», ουσιαστικά αντανακλά την παρούσα κατάσταση στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Η τουρκική πλευρά, εξήγησε, δεν πιστεύει πλέον ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατή χωρίς τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Ήταν δε μια απάντηση στην τοποθέτηση Χριστόφια ότι δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία στις διαπραγματεύσεις.

Αρκούντως αποκαλυπτικός, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη είπε πως υπήρξαν ενδείξεις ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα αποκτούσαν μια ενεργότερη εμπλοκή στη διαπραγματευτική διαδικασία, φέρνοντας ως παράδειγμα επ’ αυτού το ενδεχόμενο καθόδου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ταλάτ.

Η λύση θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή
ΜΑΪΚΛ ΛΙ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣδιευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Μάικλ Λι εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό πρόβλημα χρειάζεται να λυθεί υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι της ΕΕ.

«Μια δυνατή λύση θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια διαφορά για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς επίσης για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος Μάικλ Λι. Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βούντροβ Ούλσον, στην Ουάσιγκτον, ο Μάικλ Λι επαίνεσε την αποφασιστικότητα τόσο του Προέδρου Χριστόφια όσο και του κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για μια λύση στην νήσο.

Ελπίζει, είπε, ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε μια λύση με την υποστήριξη που δίδει η Τουρκία και η Ελλάδα. Ο Μάικλ Λι είπε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης είναι ανεξάρτητες από άλλα θέματα και αποτελούν μόνο μέρος των ενταξιακών της συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, την ετοιμότητα της Ε.Ε. για να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την άρση της λεγόμενης διεθνούς απομόνωσης των Τούρκων της Κύπρου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube