REAL TIME |

Weather Icon
Εκλογές 2009 4 Σεπτεμβρίου 2009

Θετικά κρίνουν οι περισσότεροι πολίτες την απόφαση για πρόωρες εκλογές

Θετικά κρίνουν οι περισσότεροι πολίτες την απόφαση για πρόωρες εκλογές

Από την παρουσίαση της έρευνας της GPO
Αθήνα

Δημοσκόπηση της GPO
Περίπου έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως, σε ανάλογο ποσοστό, δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Κ.Καραμανλής και δεν δηλώνουν πρόθυμοι να του δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις βασικές προτεραιότητες που περιέγραψε στο διάγγελμά του.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας GPO σε πανελλαδικό δείγμα 800 ατόμων, η οποία έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης. Είναι δε η πρώτη έρευνα μετά την εξαγγελία των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς κρίνουν την απόφαση του κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές, το 62,0% των ερωτηθέντων απάντησε «Θετικά/Μάλλον θετικά» και το 37,2% «Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (61% έναντι 39%) και λίγο υψηλότερα μεταξύ εκείνων του ΠΑΣΟΚ (70% έναντι 30%).

Ως προς το εάν έπεισε ο πρωθυπουργός με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για την προσφυγή στις κάλπες, το 30,2% απάντησε «Ναι/Μάλλον ναι» και το 62,6% «Όχι/Μάλλον όχι». Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 55,7% πείστηκε από την επιχειρηματολογία και το 37,2% όχι, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία (82%) δηλώνει ότι δεν πείστηκε.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να δοθεί στον κ. Καραμανλή η δυνατότητα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή για να λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία -άξονες που έθεσε ως βασικές προτεραιότητες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του- το 30,4% συμφωνεί να του δοθεί η δυνατότητα και το 67,7% πιστεύει να μην του δοθεί. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 60% λέει να του δοθεί και το 36,7% όχι. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σχεδόν ομονοούν (91,8%) να μην του δοθεί η δυνατότητα.

Στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός έπρεπε να λάβει υπόψη του τις διαφωνίες των βουλευτών της ΝΔ, το 41,6% απαντά ότι έπρεπε και το 53,7% ότι δεν έπρεπε. Σχεδόν μοιρασμένη εμφανίζεται εξάλλου η κοινή γνώμη ως προς την άποψη που εξέφρασε ο Κ.Καραμανλής ότι ο Γ.Παπανδρέου επιχείρησε να εκβιάσει τις πρόωρες εκλογές με το θέμα του Προέδρου: το 48,3% συμφωνεί και το 46,4 διαφωνεί.

Ως προς την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, το 39,5% το έκρινε θετικά και μάλλον θετικά και το 44,6% αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Εξάλλου, το 55,2% συμφωνεί με την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών αποτελεί «ομολογία αποτυχίας» από πλευράς του κ. Καραμανλή και το 44,3% διαφωνεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τέλος το ερώτημα εάν είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει μετά τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 61,8 τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας και το 35,4 υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στους ψηφοφόρους των κομμάτων, αυτοί της ΝΔ επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 62,7% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 34,4%, αυτοί του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 76,6% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 22,8% και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 36,7% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 63,3%.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube