Γενικά θέματα 3 Σεπτεμβρίου 2009

Νταβούτογλου: “Προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού”

Νταβούτογλου: “Προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού”

“Οι πλέον κερδισμένοι θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, διότι θα πετύχουν ειρήνη με έναν οικονομικό γίγαντα, όπως η Τουρκία, αλλά και με μια μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτό θα δώσει δύναμη και στους Ελληνοκύπριους”, αναφέρει.

Πρώτη προτεραιότητα των εφεξής συναντήσεων θα αποτελεί η λύση του Κυπριακού, τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη λύση του ζητήματος

Η καθυστέρηση της λύσης θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, όπως η διχοτόμηση. Αντίθετα από τις αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει στο παρελθόν, ο Τούρκος υπουργός τονίζει ότι η Τουρκία “δεν επιδιώκει διχοτομική λύση”.

“Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επ’ αόριστον. Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθεί μια λύση, που θα εγγυάται το μέλλον και θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού”, σημειώνει.

Παράλληλα, η λύση θα αποβλέπει και στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα αποβλέπει και στην κατοχύρωση των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής διοίκησης και του λαού της, υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Οι Ελληνοκύπριοι θα είναι οι πλέον ωφελημένοι από τη λύση του Κυπριακού, λέει ο Τούρκος υπουργός, αλλά σημειώνει ότι από την ελληνική πλευρά “δεν εκπορεύονται ισχυρά μηνύματα που να πείθουν”.

“Οι πλέον κερδισμένοι θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, διότι θα πετύχουν ειρήνη με έναν οικονομικό γίγαντα, όπως η Τουρκία, αλλά και με μια μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτό θα δώσει δύναμη και στους Ελληνοκύπριους”, αναφέρει.

Ο Τούρκος υπουργός υποστηρίζει ότι “δεν συνάδει με την αναζήτηση της λύσης η στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που μεταφέρει την κυπριακή υπόθεση στα φόρα της Ε.Ε., για να αποκτήσει τρόπο πίεσης επί της Τουρκίας”.

“Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της”, επισημαίνει.

“Όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες, δεν είναι φυσικό να ασκείται πίεση στην Τουρκία για τους λιμένες», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός, που περιμένει ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτυπώνει όλη τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και το Κυπριακό.

Αν δεν υπάρξει λύση θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων, υποστήριξετο Τούρκος υπουργός, αλλά επανέλαβε ότι η Τουρκία “δεν επιζητεί λύσεις διχοτόμησης”.

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube