Weather Icon

Έκθεση–κόλαφος του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

Έκθεση–κόλαφος του ΟΗΕ για την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα


Έκθεση η οποία περιέχει στοιχεία που δείχνουν ότι σημειώθηκαν εγκλήματα πολέμου και πιθανότατα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον Ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστίνιους αντάρτες κατά την διάρκεια της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές του έτους δημοσίευσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκθεση, που αριθμεί 574 σελίδες συντάχθηκε από ομάδα τεσσάρων ειδικών διεθνολόγων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο δικαστής της Νοτίου Αφρικής και πρώην μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ που διερευνά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2008 είχε στόχο το «λαό της Γάζας σαν σύνολο ώστε να τιμωρήσει τον πληθυσμό και ότι ο στρατός απέτυχε να διερευνήσει κατάλληλα τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις».

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε δυσανάλογη βία και παραβίασε το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την διάρκεια της επίθεσης του. «Το Ισραήλ δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι τραυματισμοί πολιτών και οι υλικές ζημιές», υπογραμμίζει η έκθεση.

Συγκεκριμένα, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει την εκτόξευση βομβών λευκού φωσφόρου κατά της UNRWA της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους εκ προθέσεως βομβαρδισμούς των νοσοκομείων Al-Qods και Al-Wafa.

Η έκθεση του ΟΗΕ προσθέτει ότι η εκτόξευση ρουκετών στο νότιο Ισραήλ από Παλαιστίνιους συνιστά έγκλημα πολέμου και μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς οι αντάρτες δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν τους στρατιώτες από τους πολίτες.

Ο Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν κάλεσε τέλος τους αντάρτες να απελευθερώσουν τον Γκιλάντ Σαλίτ, τον Ισραηλινό στρατιώτη που είναι αιχμάλωτος από το 2006.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube