REAL TIME |

Γενικά θέματα 30 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη σχετικά με την απόφαση απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας

Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη σχετικά με την απόφαση απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας

Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας:

“Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Φωκάς κατά Τουρκίας είναι σημαντική γιατί διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (δικαίωμα στην περιουσία).

Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και που μας έχουν γνωστοποιηθεί και έχουμε παρέμβει, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι η υπόθεση, στην οποία είχε παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση με την υποβολή γραπτών Παρατηρήσεων προς ενίσχυση της θέσεως των προσφευγόντων, αφορούσε στο ζήτημα Ελλήνων πολιτών, των οποίων το κληρονομικό δικαίωμα σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη δεν αναγνώριζε η Τουρκία.

Η πρώτη σχετική υπόθεση, στην οποία είχε επίσης παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση, ήταν η “Αποστολίδη και λοιποί κατά Τουρκίας», η οποία είχε επίσης καταλήξει σε καταδίκη της Τουρκίας (απόφαση της 27-3-2007), κατά πλήρη αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Ακολούθησε η ομοίου περιεχομένου απόφαση Nacaryan και Deryan κατά Τουρκίας (της 8-1-2008).

Η παρούσα απόφαση Φωκάς κατά Τουρκίας αποτελεί την τρίτη κατά σειρά απόφαση, στην οποία έχει επιτυχώς παρέμβει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει επίσης ασκήσει το δικαίωμα παρέμβασης και σε όσες επόμενες της έχουν κοινοποιηθεί και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως”.
ΑΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube