Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 18 Σεπτεμβρίου 2009

Σε στρατηγική συνεργασία για την αντιπυραυλική άμυνα καλεί το ΝΑΤΟ τη Ρωσία

Σε στρατηγική συνεργασία για την αντιπυραυλική άμυνα καλεί το ΝΑΤΟ τη Ρωσία


Νέα σελίδα χωρίς την ασπίδα
Νέα στρατηγική συνεργασία με κατεύθυνση τη σύνδεση των ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων προτείνει ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στο Κρεμλίνο την επομένη του «παροπλισμού» της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη από την κυβέρνηση Ομπάμα. Θετική η ανταπόκριση της Ρωσίας.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε να αναλυθούν από κοινού οι παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, προκειμένου να μπουν σταθερές βάσεις για τη μελλοντική συνεργασία Ρωσίας και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σύνδεσης των αμερικανικών, ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων στον κατάλληλο χρόνο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην πρώτη του μείζονος σημασίας ομιλία του επί της εξωτερικής πολιτικής ενώπιον της Συμμαχίας.
Ο Ράσμουσεν καλεί σε ενισχυμένη συνεργασία σε όλους τους τομείς, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής και η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Παράλληλα, ζητά την αναζωογόνηση του διαλόγου στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ώστε να τεθούν όλα τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις.
Στο καυτό ζήτημα του Ιράν, καλεί τη Μόσχα να ενωθεί με τις δυτικές χώρες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στο Ιράν, ώστε η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σημειώνει ότι Συμμαχία και Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον να εμποδίσουν τη διασπορά της τεχνολογίας για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε άλλες χώρες. «Εάν η Βόρειος Κορέα ‘μείνει’ πυρηνική και εάν γίνει το Ιράν πυρηνικό, ορισμένοι από τους γείτονές τους μπορεί να νοιώσουν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους» τονίζει.
Ο Ράσμουσεν σημείωσε επίσης ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη δεν πρόκειται να αποδυναμώσει την άμυνα κανενός από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους.
«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι τα σχέδια αυτά θα αποδυναμώσουν την άμυνα οποιουδήποτε συμμάχου. Αντιθέτως, τα νέα σχέδια θα μας καταστήσουν γρηγορότερα έτοιμους από τα προηγούμενα σχέδια και θα μας προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη» υπογράμμισε.

Θετική η ανταπόκριση της Ρωσίας
«Θετική και πολύ εποικοδομητική» χαρακτήρισε την ομιλία του Αντερς Φογκ-Ράσμουσεν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, λέγοντας ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν δυνατότητα συνεργασίας με τη Δύση επί της αντιπυραυλικής άμυνας. «Πρέπει να αναλύσουμε μαζί όλες τις προτάσεις για τη νέα αρχή στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας» δήλωσε.
Παράλληλα, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι μετά τη στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας η Ρωσία εγκαταλείπει τα σχέδια ανάπτυξης πυραύλων Isander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία. «Εάν δεν έχουμε ραντάρ και πυραύλους στην Τσεχία και την Πολωνία δεν χρειάζεται να βρούμε απάντηση» δήλωσε.
Αξιωματούχος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι η εγκατάλειψη της ασπίδας ανοίγει την πόρτα για ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία στη μείωση των εξοπλισμών και στη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.
Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να εγκαταλείψει τα αμφιλεγόμενα σχέδια που καταρτίστηκαν επί προεδρίας Μπους για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τσεχίας και της Πολωνίας χαιρετίστηκε θερμά από τη Ρωσία, η οποία κατακεραύνωνε τις ΗΠΑ για τα σχέδια και απειλούσε με αντίποινα.
Για τη Μόσχα τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αποτελούσαν άμεση απειλή για την ίδια, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν από την τότε προεδρία Μπους ότι η ασπίδα στοχεύει στην προστασία από τα κράτη-«παρίες», όπως το Ιράν.
Ανάμεσα στα ρωσικά αντίμετρα ήταν η ανάπτυξη βομβαρδιστικών T-22 στο Καλίνινγκραντ και του εξοπλισμού των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων με τεχνικές που θα τους επέτρεπαν να διαφεύγουν του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Μετά την ασπίδα ο Πούτιν ζητά ένταξη στον ΠΟΕ
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Παρασκευή «σωστή και γενναία» τη στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα στο ζήτημα της ασπίδας, λέγοντας ότι τώρα περιμένει από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ένταξη της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Περιμένω ότι έπειτα από αυτήν τη σωστή και γενναία απόφαση, θα ακολουθήσουν και άλλες, περιλαμβανομένης της πλήρους άρσης όλων των περιορισμών ως προς τη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και της δραστηριοποίησης για τη διεύρυνση του ΠΟΕ ώστε να περιλάβει τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία» δήλωσε μιλώντας σε επενδυτές στο θέρετρο Σότσι.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube