Weather Icon

Ξεσκεπάστηκε ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης

Ξεσκεπάστηκε ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης


Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
Tην τουρκική στάση για την παράνομη μετανάστευση κατήγγειλε η Ντ.Μπακογιάννη

Ως «κοντόφθαλμη» κατήγγειλε την αντιμετώπιση της Τουρκίας στην παράνομη μετανάστευση η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με αφορμή το περιστατικό με ελικόπτερο της Frontex.
«Η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία είναι πραγματικά απογοητευτική», τόνισε από τις Βρυξέλλες η υπουργός, αναφερόμενη στη διά ασυρμάτου παρενόχληση ελικοπτέρου της FRONTEX από τουρκικό ραντάρ.
Σε δηλώσεις της για το περιστατικό, η Ντ.Μπακογιάννη είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ελληνικής πλευράς, την ώρα της παρενόχλησης ο πιλότος είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες να προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές του Φαρμακονησίου, ενώ στην περιοχή και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων καταγράφηκε η παρουσία τουρκικής ακταιωρού.
Σύμφωνα με την υπουργό, τα γεγονότα αυτά καθιστούν «προφανείς» τους στόχους των τουρκικών προσπαθειών παρενόχλησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης. Τόνισε παράλληλα ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία, αντί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, «αθετεί τις δεσμεύσεις της» και πως η καταγεγραμμένη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού «εγείρει σοβαρά ερωτήματα».
Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στη συνέχεια ότι πέραν της ενημέρωσης σε κοινοτικό επίπεδο, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα θα προβεί σε διάβημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στο συμβούλιο εξετάστηκε επίσης η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με την Ντ.Μπακογιάννη να εκφράζει τη συμφωνία της με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινοτικής θέσης ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 στις ΗΠΑ. Με «ενιαία φωνή», είπε η υπουργός, θα πρέπει να παρουσιαστεί η Ένωση και στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.
Η υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και τις αλλαγές που θα επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την επικύρωσή της.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για τη θέση υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, που θα δημιουργηθεί εφόσον τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για πιθανές προσωπικότητες και αξιώματα καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα ότι το ιρλανδικό δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης θα έχει θετική έκβαση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube