Weather Icon
Γαλλία , Ιράν 18 Σεπτεμβρίου 2009

Λαβρόφ: “Σοβαρό λάθος”νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν”

“Υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες των οποίων τα αποτελέσματα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς”, δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξαιτίας τους πολυσυζητημένου πυρηνικού του προγράμματος θα ήταν ένα “σοβαρό λάθος”.

“Υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες των οποίων τα αποτελέσματα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς”, δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση.

“Αποτυχία μίας τέτοιας ευκαιρίας και προσφυγή σε κυρώσεις θα ήταν ένα σοβαρό λάθος”, πρόσθεσε.

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις(ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)και το Ιράν πρόκειται να συνέλθουν την 1-η Οκτωβρίου για να συζητήσουν ένα νέο πακέτο ιρανικών προτάσεων,που πιστεύεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία πριν η Δύση προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης την οποία η Δύση υποψιάζεται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με το πρόσχημα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Ιράν – “Εχθρική και παράλογη” η στάση της Γαλλίας

To ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σήμερα για την εχθρότητα Γαλλίας σε βάρος της Τεχεράνης και επέκρινε δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί που εξέφρασε τη “βεβαιότητα” της χώρας του για τους στρατιωτικούς στόχους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Χασάν Γασγαβί.

“Οι δηλώσεις γάλλων αξιωματούχων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που προορίζεται για ειρηνική χρήση απέχουν πολύ από την αλήθεια και αποτελούν μέρος της εχθρικής και παράλογης οπτικής αξιωματούχων της χώρας αυτής”, σύμφωνα με τον Γασγαβί.

Το Ιράν “εκφράζει λύπη για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποδείξεις των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και με την προσέγγιση άλλων μελών της ομάδας 5+1”, πρόσθεσε ο Γασγαβί.

Το γεγονός ότι “το Ιράν εργάζεται σήμερα στο πυρηνικό του πρόγραμμα” που προορίζεται για στρατιωτική χρήση είναι “μια βεβαιότητα για όλες τις μυστικές μας υπηρεσίες”, δήλωσε την Τρίτη ο Νικολά Σαρκοζί σε συνάντησή του με βουλευτές.

“Δεν θα αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”, καθώς το Ιράν “είναι επίσης πρόβλημα του Ισραήλ”, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

“Τέτοιες ακραίες προσεγγίσεις παραπέμπουν στις θέσεις του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ) Μπους. Είναι άνευ αξίας, και διατυπώνονται υπό την επιρροή αξιωματούχων του σιωνιστικού καθεστώτος”, επισήμανε ο Γασγαβί.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων την 1η Οκτωβρίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις δεν έχει ακόμη οριστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα είχε δηλώσει ότι “πιθανώς” τόπος διεξαγωγής της συνάντησης να είναι η Τουρκία.

Ο Μοτακί δήλωσε ότι δεν θα διεξαχθούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση αυτή. “Αλλά οι Αμερικανοί είναι παρόντες και θα υπάρξουν συνομιλίες για διάφορα θέματα”, πρόσθεσε.

Το Ιράν δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν σημαντικά διεθνή θέματα, κυρίως τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) θέλει να συζητηθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
nooz.gr,sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube