REAL TIME |

Γενικά θέματα 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ρωσία: Ο Βόρειος Καύκασος βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο

Ρωσία:  Ο Βόρειος Καύκασος βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο


Σε εμφύλιο πόλεμο έχει βυθιστεί ο ρωσικός Καύκασος, ο οποίος μαστίζεται από την επανάκαμψη των ισλαμιστών ανταρτών και τις ωμότητες των δυνάμεων της τάξης, καταγγέλλουν σήμερα οι κύριες μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα σε όλες τις δημοκρατίες αυτές (του Βορείου Καυκάσου) είναι ένας εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους παράνομους (ενόπλους), και των δυνάμεων της τάξης κατά του πληθυσμού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Λιουντμίλα Αλεξέγεβα, της οργάνωσης Helsinki στη Μόσχα.

Έχοντας δίπλα της εκπροσώπους των οργανώσεων Memorial, Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και Μητέρες του Νταγκεστάν, η Αλεξέγεβα καταδίκασε το νέο κύμα απαγωγών στην περιοχή και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, οι οποίες ενορχηστρώνονται, σύμφωνα με τις οργανώσεις, από τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, στην Τσετσενία σημειώθηκαν 79 απαγωγές το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους, έναντι συνολικά 42 την προηγούμενη χρονιά. Στο Νταγκεστάν, 25 απαγωγές έγιναν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου και 12 από τους απαχθέντες βρέθηκαν νεκροί.

«Οι δυνάμεις της τάξης δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο», κατήγγειλε επίσης ο Αλεξάντερ Τσερκάσοφ της Memorial, σημειώνοντας ότι «οι ένοπλοι υπάρχουν και δρουν, αλλά η υπάρχουσα αντιτρομοκρατική πολιτική τρέφει την τρομοκρατία».

Εδώ και πολλούς μήνες έχει αυξηθεί η δράση των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή. Από τον Ιούνιο, τουλάχιστον 260 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες και από επιθέσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκονται περίπου 100 αστυνομικοί και στρατιωτικοί, σύμφωνα με καταμέτρηση του γαλλικού πρακτορείου, η οποία στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube