REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Καύκασος 24 Σεπτεμβρίου 2009

Συμφωνία για τη μεταφορά καζακικού πετρελαίου προς την Ευρώπη

Συμφωνία για τη μεταφορά καζακικού πετρελαίου προς την Ευρώπη

Συμφωνία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω Κασπίας από το Καζακστάν προς το Μπακού, σημείο εκκίνησης του αγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, που τροφοδοτεί τη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά παρακάμπτοντας τη Ρωσία, υπέγραψε σήμερα η καζακική πετρελαϊκή εταιρία KazmunayGas και η αζέρικη πετρελαϊκή εταιρία Socar, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της πρώτης.

“Η Socar και η KazmunayGas θα συστήσουν κοινοπραξία, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία διακασπιακού δικτύου” μεταφοράς αργού πετρελαίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κ. Καμπιλντίν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κόστος του οποίου τοποθετείται στα 3 δισ.
δολάρια και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ξένους επενδυτές, θα κατασκευαστούν τερματικοί σταθμοί πετρελαίου τόσο στο καζακικό πετρελαϊκό κοίτασμα Κασαγκάν όσο και στο Μπακού, όπου θα μεταφέρονται με πλοία φορτία αργού πετρελαίου.

Πέρυσι, η Socar είχε πει ότι αυτό το σύστημα θα επέτρεπε, από το 2013, τη μεταφορά περίπου 500.000 βαρελιών αργού ημερησίως, ποσότητα η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να ανέλθει στα 750.000 με 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Τον Ιούνιο του 2006, ο Καζάκος πρόεδρος κ. Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ο Αζέρος ομόλογός του κ. Ιλχάμ Αλίεφ είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία, την οποία κύρωσε το 2008 η βουλή του Καζακστάν.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube