Weather Icon

Τριπλό άνοιγμα του Ερντογάν

Οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία διερωτώνται αν πρόκειται για πραγματική στρατηγική ανοιγμάτων ή απλώς για πολιτική τακτική της Άγκυρας.Φέρεται να επιζητά ταυτόχρονη λύση σε Κουρδικό, Αρμενικό και Κυπριακό

Στρατηγική ταυτόχρονης λύσης στο Κουρδικό, στο Αρμενικό και στο Κυπριακό ακολουθεί η Τουρκία σύμφωνα με τους Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο αρχίζουν να διερωτώνται αν πρόκειται για πραγματική στρατηγική ανοιγμάτων ή για πολιτική τακτική.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, σε μια ιστορική ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τον πόνο που βασανίζει τις μάνες τόσο των Τούρκων όσο και των Κούρδων που έχουν χαθεί στον μακροχρόνιο αυτόν πόλεμο. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι προσπαθούσε να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα αίρει ορισμένες απαγορεύσεις των μεταδόσεων στην κουρδική γλώσσα, θα επιτρέπει στα τουρκοποιημένα χωριά να ανακτούν τα κουρδικά τους ονόματα, θα συγκροτεί τμήματα κουρδικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια και θα καταργεί τους νόμους με βάση τους οποίους χιλιάδες νεαροί Κούρδοι φυλακίζονται επειδή γράφουν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ ή πετούν πέτρες στην αστυνομία. «Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση έχει ειλικρινείς προθέσεις», σχολίαζε ο Χένρι Μπάρκεϊ, ένας Αμερικανός καθηγητής που έχει μελετήσει το Κουρδικό.

Η συμφωνία. Πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο του κουρδικού ανοίγματος, ανακοινώθηκε μια συμφωνία της Τουρκίας με την Αρμενία, με βάση την οποία εντός έξι εβδομάδων θα υπογραφούν δύο πρωτόκολλα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξουν ακόμη και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ » διερωτάται τι θέλει να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται να βρεθεί λύση στο Κουρδικό, το Αρμενικό και το Κυπριακό ταυτοχρόνως, αν και από διαφορετικούς διαδρόμους και με διαφορετικές ταχύτητες. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μάλιστα ταξιδεύοντας στις αρχές της βδομάδας από τη Δαμασκό στην κατεχόμενη Λευκωσία ζήτησε και την άποψη των Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι τον συνόδευαν. Οι Φεχμί Κορού και Φατίχ Τσεκιρνγκέ εξέφρασαν την άποψη ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρεις να φέρεις εις πέρας καμία δουλειά αν τις κάνεις όλες μαζί ταυτόχρονα». «Τα σκεφτήκαμε όλα αυτά και πήραμε τις αποφάσεις μας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί η Άγκυρα να προσποιείται ότι υπάρχει στρατηγική ανοιγμάτων μόνο και μόνο για να καταφέρει να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα τη μια ή την άλλη έκθεση προόδου και να κερδίσει ψηφίσματα στο Κογκρέσο;

«Το βουνό δεν γέννησε ούτε… ποντικό»

Στο Κουρδικό άρχισαν ήδη να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει πορεία και θεωρούν ότι οι διαφορές της κυβέρνησης Ερντογάν με το φιλοκουρδικό κόμμα DΡΑ είναι αγεφύρωτες σε σημείο που οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα «άνοιγμα χωρίς τους Κούρδους». Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι στις αρχές της εβδομάδας απέρριψε δύο βασικά αιτήματα του φιλοκουρδικού κόμματος: την τροποποίηση του Συντάγματος και την εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση. «Το βουνό δεν γέννησε ούτε…

ποντικό», έσπευσε να απαντήσει ο ηγέτης του DΤΡ Αχμέτ Τουρκ, ο οποίος εμφανίζεται απογοητευμένος από τη στάση της κυβέρνησης. Στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχώρηση και αοριστολογία. Θεωρούν ότι ρόλο στην υποχώρηση της κυβέρνη- σης έπαιξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης CΗΡ και ΜΗΡ, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία της πατρίδας» καλώντας την να μην προχωρήσει με το κουρδικό άνοιγμα.

Η ανακοίνωση. Το πακέτο μέτρων το οποίο επεξεργάζεται η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους στην εθνοσυνέλευση από τον Ταγίπ ρντογάν, αν και πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανακοίνωση θα γινόταν πριν από τις 15 Αυγούστου, ημερομηνία που ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα υπέβαλε τον δικό του οδικό χάρτη για λύση του Κουρδικού. Αυτή άλλωστε ήταν και η αφορμή του κουρδικού ανοίγματος της κυβέρνησης Ερντογάν. Τελικά, η 15η Αυγούστου πέρασε και ο Οτζαλάν δεν ανακοίνωσε ακόμη κανέναν χάρτη. Κάποιοι λένε ότι αναβλήθηκε η ανακοίνωσή του για μικρό χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί η ένταση. Η Άγκυρα ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί τον Οτζαλάν ως συνομιλητή της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube