Γενικά θέματα 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η Μόσχα αναζητά “σταθερούς” ξένους εταίρους για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον αρκτικό κύκλο

Η Μόσχα αναζητά “σταθερούς” ξένους εταίρους για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον αρκτικό κύκλο

Νέα ένδειξη παρείχε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για χαλάρωση εκ μέρους της Μόσχας του αποκαλούμενου “εθνικισμού στους πόρους”, καλώντας διεθνείς ενεργειακές εταιρίες σε “σταθερή και μακροπρόθεσμη” εταιρική σχέση για την ανάπτυξη των ρωσικών ενεργειακών κοιτασμάτων στον αρκτικό κύκλο.

Μιλώντας, στην πόλη Σάλεχαρντ, στους διευθύνοντες συμβούλους οκτώ μεγάλων ενεργειακών εταιριών και σε ανώτερα στελέχη άλλων δύο, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι “νομίζω ότι είναι δυνατόν να εξετάσουμε φορολογικές εκπτώσεις για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ”.

Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ απηύθυνε έκκληση για μηδενικό φόρο εξόρυξης των αποθεμάτων ορυκτού πλούτου της χερσονήσου Γιαμάλ.

“Επιθυμία μας είναι να διαπιστώσετε ότι η Ρωσία εργάζεται σε περιβάλλον διαφάνειας.
Εάν υπάρχει κάτι που δεν είναι καθαρό, έχετε την ευκαιρία να το αποσαφηνίσετε σε συναντήσεις αυτού του τύπου”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Σεργκέι Σματκό κάλεσε τις ξένες εταιρίες να μεταφέρουν τεχνογνωσία στη Ρωσία.

Αν και η Μόσχα νομοθέτησε τα τελευταία χρόνια περιορισμούς της συμμετοχής των ξένων εταιριών στην εκμετάλλευση του αχανούς ορυκτού πλούτου της χώρας, ο κ. Πούτιν αιφνιδίασε τον περασμένο Ιούνιο, προχωρώντας σε ενεργειακές συμφωνίες με τη Royal Dutch Shell και τη γαλλική Total.

Και οι δύο εταιρίες ήταν παρούσες στη συνάντηση στο Σάλεχαρντ, δίπλα στην αμερικανική ExxonMobil, την επίσης γαλλική GDF Suez, την ιταλική Eni, τη γερμανική E.ON, τη νορβηγική Statoil, τις ιαπωνικές Mitsubishi και Mitsui και τη νοτιοκορεατική Kogas.

Στόχος της Ρωσίας είναι ο έλεγχος μεριδίου 20% ή και περισσότερο της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είπε ο ρωσίδα υπουργός Οικονομίας κ. Ελβίρα Ναμπιουλίνα, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube