Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Παπανδρέου: Σύγκρουση με αντιλήψεις του παρελθόντος

Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και όχι δύο κόμματα ή δύο πρωθυπουργοί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι αν η χώρα θα συνεχίσει τον κατήφορο ή θα μπει σε μια πορεία ανάτασης
Παραθέτουμε απόσπασμα με τις Θέσεις που ανέπτυξε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου
για τα Εθνικά Θέματα

Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για το θέμα των Σκοπίων επιμένει στην κόκκινη γραμμή την οποία άλλωστε, όπως είπε, χάραξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Σχετικά με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και την στάση της δικής του κυβέρνησης, αν κερδίσει στις εκλογές, στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας και ότι την απόφασή του θα λάβει ύστερα από αξιολόγηση των βημάτων που θα έχει κάνει η Τουρκία στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Παπανδρέου δεν δέχθηκε ότι δεν υφίσταται σήμερα η συμφωνία του Ελσίνκι και τόνισε ότι το βέτο δεν το έχει εγκαταλείψει η χώρα, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να φυγομαχήσει όπως έκανε ο κ, Καραμανλής.

Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν τόνισε ότι από τη στιγμή που απορρίφθηκε έχει πεθάνει. Στήριξε τον διάλογο μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η βούληση της Τουρκίας να μην παρεμβαίνει και να αφήσει ελεύθερη την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να αποφασίσει μόνη της για μια λύση δίκαιη και λειτουργική στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Σε ερώτηση για το ρόλο των μειονοτήτων στη Θράκη και γενικότερα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι στην πολιτική της κυβέρνησής του υπάρχει ένα αυστηρό δίπτυχο: πρώτον τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεύτερον ότι οι μειονότητες έχουν δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται. Και διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί σε οποιαδήποτε μειονότητα να γίνει Δούρειος Ίππος υπέρ κάποιων τρίτων.

Για το θέμα των μεταναστών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσοι έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα θα μπορούν μετά από συγκριμένες διαδικασίες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και βέβαια τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και αν η επαναδιαπραγμάτευση στην οποία αναφέρθηκε σημαίνει ενδεχομένως και ματαίωση του έργου, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας τόνισε ότι τον συγκεκριμένο αγωγό τον ξεκίνησε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τον ολοκληρώσει. Επέμεινε πάντως στην επαναδιαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας λεόντεια τη συμφωνία υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της Ελλάδας. Και πρόσθεσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.
forthnet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube