Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 22 Σεπτεμβρίου 2009

Πονοκέφαλος Τουρκίας στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Αξιωματούχος της Συμμαχίας φορτώνει ευθύνες στη Λευκωσία

Πονοκέφαλος Τουρκίας στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Αξιωματούχος της Συμμαχίας φορτώνει ευθύνες στη Λευκωσία

«ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξαιτίας μιας εσωτερικής, πολιτικής διαμάχης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας είναι ανησυχητικό και απαράδεκτο».

Αυτό επισήμανε ανώτερος αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενώπιον κοινού στις Βρυξέλλες στις 16 Σεπτεμβρίου. Η αναφορά αυτή περιέχεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πύλη ΕurΑctivμε τίτλο «Το ΝΑΤΟ ‘’ανησυχεί’’ για την έλλειψη συνεργασίας με την ΕΕ».

Ο κ. Jiri Sedivy, βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας «χρήζει επειγόντως βελτίωση, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο από τη μη συνεργασία όσο και από την περιορισμένη συνεργασία».

Ο κ. Sedivyανέφερε στην ΕurΑctivότι τα προβλήματα προέκυψαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Το 1998, η Τουρκία ήταν μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) όχι όμως και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, διαδόχου της ΔΕΕ, κάτι που η Τουρκία έκρινε ως άδικη μεταχείριση.
Σε αντίποινα, η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να ανταλλάξει πληροφορίες με την ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μέλος της Σύμπραξης για την Ειρήνη, ενός προγράμματος του ΝΑΤΟ που αποτελεί το προστάδιο για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία.

Ερωτηθείς για το θέμα από την ΕurΑctiv, Κύπριος αξιωματούχος μετατόπισε την ευθύνη στην Τουρκία, αναφέροντας ότι: «Η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ προκύπτει από το ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία, μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση που έχει να κάνει με τη συμμετοχή της Κύπρου στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. Αυτό είναι απαράδεκτο και έρχεται σε αντίθεση με την αυτονομία και την ακεραιότητα της ίδιας της ΕΕ».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube