REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μπακογιάννη: Προφανείς οι στόχοι της τουρκικής παρενόχλησης

Μπακογιάννη: Προφανείς οι στόχοι της τουρκικής παρενόχλησης

«Η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία είναι πραγματικά απογοητευτική», τόνισε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στο νέο περιστατικό παρενόχλησης δια ασυρμάτου ελικοπτέρου της FRONTEX από τουρκικό ραντάρ. Η υπουργός Εξωτερικών εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα.

Σε δηλώσεις της για την παρενόχληση του ελικοπτέρου της FRONTEX, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η ελληνική πλευρά, την ώρα της παρενόχλησης, ο πιλότος είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες να προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές του Φαρμακονησίου, ενώ στην περιοχή και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, καταγράφηκε η παρουσία τουρκικής ακταιωρού.

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, τα γεγονότα αυτά καθιστούν προφανείς τους στόχους των τουρκικών προσπαθειών παρενόχλησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης. Τόνισε παράλληλα ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία, αντί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αθετεί τις δεσμεύσεις της και πως η καταγεγραμμένη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στη συνέχεια ότι πέραν της ενημέρωσης σε κοινοτικό επίπεδο, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα θα προβεί σε διάβημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ότι αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, το ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης, ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με έμφαση να δίνεται στα θέματα της απασχόλησης και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως την Πέμπτη κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει προσπάθεια διαμόρφωσης κοινοτικής θέσης ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 στις ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και τις αλλαγές που θα επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την επικύρωσή της.

Παράλληλα, συζητήθηκε και η ανάγκη συντονισμού των χωρών μελών της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη. «Η Ένωση πρέπει να εμφανιστεί στη Σύνοδο αυτή με ενιαία φωνή και αυτό προϋποθέτει καλή προεργασία και υποστήριξη των σχετικών προσπαθειών της Σουηδικής Προεδρίας», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη

Αναφερόμενη εξάλλου στην προετοιμασία των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες χώρες η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα κείμενα αυτά, που είναι τώρα υπό διαμόρφωση, θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου και θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. «Εδώ και πολλές εβδομάδες κάνουμε επαφές σε όλα τα επίπεδα τόσο σε διακυβερνητικό πλαίσιο όσο και έναντι της Επιτροπής, ώστε τα κείμενα αυτά να αποτυπώνουν με συνέπεια και ακρίβεια την πραγματικότητα», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου η Ντ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

«Ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος. Έχουμε ήδη κάνει σημαντική προσπάθεια και έχουμε λόγους να είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειάζεται όμως προσοχή εκ μέρους μας, ειδικά λόγω της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν υπευθυνότητα», κατέληξε η Ντ. Μπακογιάννη.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για τη θέση υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, που θα δημιουργηθεί εφόσον τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για πιθανές προσωπικότητες και αξιώματα καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα ότι το ιρλανδικό δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης θα έχει θετική έκβαση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube