REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Σεπτεμβρίου 2009

Έφυγε απ’ τη Ρωσία ο συντάκτης αναφοράς για το Arctic Sea


Ρωσία. Ειδικός περί τα ναυτιλιακά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία φοβούμενος για τη ζωή του μετά από δηλώσεις του για το πλοίο Arctic Sea.

Ειδικός περί τα ναυτιλιακά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία φοβούμενος για τη ζωή του μετά από δηλώσεις του για το πλοίο Arctic Sea.
Ένας ρώσος ειδικός σε ζητήματα ναυτιλιακά εγκατέλειψε τη χώρα του , φοβούμενος για τη ζωή του, μετά από την δημόσια απόρριψη της επίσημης άποψης για την επίθεση πειρατών κατά του ρωσικού πλοίου “Arctic Sea”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Πρόκειται για τον Μιχαήλ Βοϊτένκο, διευθυντή των υπηρεσιών πληροφόρησης για ζητήματα που αφορούν τη ναυτιλία της ρωσικής εταιρείας Sowfracht που ανακοίνωσε ότι αναχώρησε για την Τουρκία.

“Φίλοι με ενημέρωσαν ότι διάφοροι άνθρωποι με επιρροή θα ξεσπάσουν σε μένα”, ανέφερε ο κ. Βοϊτένκο που αποφάσισε να παραμείνει μακριά από τη Ρωσία για κάποιους μήνες.
Ο κ. Βοϊτένκο αμφισβήτησε τις πληροφορίες που δόθηκαν από ρώσους αξιωματούχους για την περίπτωση του πλοίου “Arctic Sea”, που είχε “χαθεί” για τρεις εβδομάδες και τελικώς μετά από κινητοποίηση πλοίων πολλών χωρών βρέθηκε από ρωσικά πολεμικά πλοία στα μέσα Αυγούστου στα ανοικτά της δυτικής Αφρικής.

“Όλη η ιστορία μυρίζει επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών”, είπε ο Βοϊτένκο και απέρριψε την επίσημη εκδοχή ότι το πλοίο μετέφερε ξυλεία.
Οι ρωσικές αρχές απέρριψαν ως απολύτως ψευδείς και τις απόψεις κάποιων ξένων στρατιωτικών ειδικών που ανέφεραν ότι το πλοίο ενδέχεται να μετέφερε σοβιετικούς πυραύλους.ΕΞΠΡΕΣΣ

Έφυγε απ’ τη Ρωσία συντάκτης αναφοράς για το Arctic Sea

Εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα ότι επίκειται σύλληψή του, ο δημοσιογράφος – ειδικός για θέματα ναυτιλίας – Μιχαήλ Βοϊτένκο, ο οποίος υποστήριξε πως το πλοίο Arctic Sea, του οποίου η πειρατεία (Ιούλιος) εξελίχθηκε σε μυστήριο, μετέφερε “μυστικό φορτίο” υπονοώντας παράνομα όπλα.

Ο ρώσος ειδικός σε ζητήματα ναυτιλιακά, Μιχαήλ Βοϊτένκο, διευθυντής των υπηρεσιών πληροφόρησης για ζητήματα που αφορούν τη ναυτιλία της ρωσικής εταιρείας Sowfracht, αναχώρησε για την Τουρκία.

Ο κ. Βοϊτένκο αμφισβήτησε τις πληροφορίες που δόθηκαν από ρώσους αξιωματούχους για την περίπτωση του πλοίου “Arctic Sea”, που είχε “χαθεί” για τρεις εβδομάδες και τελικώς μετά από κινητοποίηση πλοίων πολλών χωρών βρέθηκε από ρωσικά πολεμικά πλοία στα μέσα Αυγούστου στα ανοικτά της δυτικής Αφρικής.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Βοϊτένκο δήλωσε ότι θα ήταν αφελές να θεωρηθεί ότι το Arctic Sea, κατελήφθη από πειρατές. Η άποψη αυτή έχει διατυπωθεί ξανά, καθώς θεωρείται απίθανο ότι πειρατές θα διακινδύνευαν κατάληψη πλοίου που κουβαλά ξυλεία, σε ευρωπαϊκά ύδατα.

Θεωρεί – όπως και έγραψε – ότι το πλοίο κουβαλούσε “μυστικό φορτίο” όπλων μετά από εμπορική συμφωνία στην οποία εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η όλη επιχείρηση ήταν εν γνώση του ΝΑΤΟ, ωστόσο αξιωματούχος του Συμφώνου δήλωσε ότι παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της κρίσης, αρνούμενος να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο.

Οι ρωσικές αρχές απέρριψαν ως απολύτως ψευδείς τις απόψεις του δημοσιογράφου καθώς και τις απόψεις ξένων στρατιωτικών ειδικών που ανέφεραν ότι το πλοίο ενδέχεται να μετέφερε σοβιετικούς πυραύλους. ΝΟΟΖ.GR

Το ρωσικό πλοίο Αrctic Sea «μετέφερε μυστικά όπλα στη Μέση Ανατολή»
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση

Το ρωσικό φορτηγό πλοίο Arctic Sea, το οποίο εξαφανίστηκε για τρεις εβδομάδες καθ΄οδόν από τη Φινλανδία προς την Αλγερία, έγινε στόχος ισραηλινής επιχείρησης επειδή στην μετέφερε μυστικά ρωσικά όπλα στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν ειδικοί και παρατηρητές στο περιοδικό Time.

Η επίσημη εξήγηση της Μόσχας για το θρίλερ του Arctic Sea, το οποίο εντοπίστηκε από το ρωσικό στόλο κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι στα μέσα Αυγούστου, είναι ότι το πλοίο έπεσε στα χέρια πειρατών. Οι οκτώ συλληφθένες παραμένουν υπό κράτηση μαζί με τον κυβερνήτη και το ρωσικό πλήρωμα.

Από την αρχή πολλοί ειδικοί δήλωσαν δύσπιστοι στο επίσημο σενάριο: «Υπάρχει η θεωρία ότι το πλοίο μετέφερε πυραύλους, και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Ως ναυτικός με πολυετή πείρα, μπορώ να σας πω ότι οι επίσημες εκδοχές δεν είναι ρεαλιστικές» δηλώνει στο Time ο ναύαρχος Τάρμο Κουτς, εισηγητής της ΕΕ για την πειρατεία και πρώην επικεφαλής των ενόπλεων δυνάμεων της Εσθονίας.

Με τον Κους συμφωνούν και ορισμένοι Ρώσοι δημοσιογράφοι. Ο Μιχαήλ Βοϊτένκο, αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού για τη ναυσιπλοΐα Sovfrakht, εκτιμά ότι «από τα βασικά γεγονότα, ακόμα και χωρίς άλλες υποθέσεις, είναι ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για απλή πειρατεία &#x5B…&#x5D Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αυτά τα νερά είναι από τα καλύτερα αστυνομευόμενα στον κόσμο. Δεν μπορείς απλά να κρύψεις ένα πλοίο για εβδομάδες χωρίς ανάμιξη της κυβέρνησης».

Μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του πλοίου και τη διάσωση του πληρώματος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρεζ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Μόσχα και συζήτησε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ «την πώληση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Πέρεζ «τόνισε ότι το Ισραήλ διέθετε αδιάσειστες αποδείξεις για ρωσικά όπλα που μεταφέρονταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ και τη Συρία, ειδικά στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ».

Αναπάντητα ερωτήματα

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το Arctic Sea, με σημαία Μάλτας και ρωσικό πλήρωμα, απέπλευσε από τη Φινλανδία στις 22 Ιουλίου μεταφέροντας στη Μάλτα ξυλεία αξίας 2 εκατ. δολαρίων. Έπεσε θύμα πειρατείας στις 24 Ιουλίου και έπαψε να μεταδίδει το στίγμα του στα τέλη του μήνα, ενώ διερχόταν από τη Μάγχη. Η ρωσική επιχείρηση για τον εντοπισμό του ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και το πλοίο εντοπίστηκε μια εβδομάδα αργότερα.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό: Γιατί οι πειρατές επέλεξαν ένα πλοίο με σχετικά ασήμαντο φορτίο; Γιατί το φορτηγό δεν εξέπεμπψε σήμα κινδύνου; Γιατί ο αδελφός ενός από τους φερόμενους ως πειρατές δηλώνει ότι το ο αδελφός του έπεσε σε παγίδα; Γιατί η Μόσχα έστειλε μια τόσο μεγάλη δύναμη -με υποβρύχια, αντιτορπιλικά και μεγάλα μεταγωγικά αεροπλάνα- για τον εντοπισμό και τη διάσωση του πληρώματος; Και γιατί χρειάστηκαν πέντε ημερες για να βρεθεί το Arctic Sea.

Σύμφωνα μάλιστα με τις αρχές της Μάλτας, το πλοίο δεν είχε εξαφανιστεί ποτέ, ωστόσο οι πληροφορίες δίνονταν με το σταγονόμετρο, ώστε να μην κινδυνεύσει το πλήρωμα.

«Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οι Ισραηλινοί σταμάτησαν το πλοίο, το οποίο προοριζόταν για τη Συρία ή το Ιράν» εκτιμά και ο Γιούλια Λατίνινια, πολιτικός αναλυτής και παρουσιαστής του ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας», o οποίος ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό Gazprom. «Θα χρησιμοποιήσουν τώρα το επεισόδιο ως διαπραγμευτικό ατού με τη Ρωσία για την πώληση όπλων της περιοχής.

Την εξήγηση αυτή αρνήθηκε πάντως ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Ντμιτρι Ρογκόζιν, χωρίς πάντως να αποκλείσει την ύπαρξη μυστικού φορτίου στο Arctic Sea. «Το φορτίο πρέπει να ελεγθεί» είπε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής έρευνας για το επεισόδιο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν δήλωσε ότι το Arctic Sea έπεσε όντως θύμα πειρατείας, ωστόσο ούτε αυτός απέκλεισε «το ενδεχόμενο το πλοίο να μην μετέφερε μόνο ξυλεία».

Ο έλεγχος του πλοίου θα ολοκληρωθεί μετά την άφιξή του στη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες, κανείς όμως δεν περιμένει ότι η επίσημη εξήγηση θα αλλάξει. «Όταν οι άνθρωποι ψεύδονται, συνήθως ψεύδονται με συνέπεια» σχολίασε ο Λατίνινια από την «Ηχώ της Μόσχας».
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube