Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή , Παλαιστίνη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Δε θα αποσυρθεί το Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα

Δε θα αποσυρθεί το Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποσυρθεί στα προ του πολέμου του 1967 σύνορα.

O ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί στα πριν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967 σύνορα.

Σε συνεντεύξεις σε ισραηλινές εφημερίδες ενόψει του εβραϊκού Νέου Ετους, αποσπάσματα από τις οποίες δημοσιεύονται σήμερα,ο Νετανιάχου αναφέρει ότι πρακτικά η ιστορική Παλαιστίνη είναι ήδη διηρημένη,αλλά το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο πρέπει να χωριστεί στο πλαίσιο μίας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Υπάρχουν αυτοί που μιλούν για επιστροφή στα σύνορα του 1967, τα οποία είναι αδύνατο να υποστηριχθούν αμυντικά – και αυτό δεν θα το αποδεχθώ», δήλωσε στην εφημερίδα Hadashot Hayom.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία και τη Γάζα από την Αίγυπτο και τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία το καλοκαίρι του 1967 στο πόλεμο των Έξι Ημερών όπως αποκαλείται από τους Ισραηλινούς.

Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν απορρίψει μία πλήρη αποχώρηση στα σύνορα πριν από τον πόλεμο με το επιχείρημα ότι αυτό θα έκανε το Ισραήλ επικίνδυνα ευάλωτο.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να συνεχίσει να εξουσιάζει τους Παλαιστίνιους. «Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο ενός τελικού ειρηνευτικού διακανονισμού είναι ανάγκη να κυβερνώνται μόνοι τους,αλλά χωρίς δυνάμεις που μπορούν να μας απειλήσουν», δήλωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επιδείξει «γενναιότητα» και να «εξηγήσει στο λαό του ότι εάν μία συμφωνία υπογραφεί, η διένεξη τελείωσε. Δεν θα υπάρξουν άλλες διεκδικήσεις» .

Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος εάν «από εκεί αυτοί(οι Παλαιστίνιοι) συνεχίσουν τις διεκδικήσεις», τόνισε προς την εφημερίδα Maariv.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube