Γενικά θέματα 11 Σεπτεμβρίου 2009

14 αγνοούμενοι του ’64 έξω από τ/κ κοιμητήριο

14 αγνοούμενοι του ’64 έξω από τ/κ κοιμητήριο

Το 1964 Τουρκοκύπριοι δολοφόνησαν Ελληνοκύπριους και τους έθαψαν έξω από τουρκοκυπριακό κοιμητήριο στα παλιά βυρσοδεψεία. Είναι η περιοχή των «νεαρών Λευκωσιατών», όπως την γνώριζαν οι Τ/κ.

θαψαν έξω από κοιμητήριο 14 αγνοούμενους του 1964
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΞΩ από τουρκοκυπριακό κοιμητήριο βρίσκονται λείψανα Ελληνοκυπρίων της περιόδου 1964, σύμφωνα με πληροφορίες. Χθες η εφημερίδα «Αφρίκα» δημοσίευσε πληροφορία ότι δίπλα από τον Τεκκέ των Μεβλαβί υπάρχει ομαδικός τάφος 14 Ελληνοκυπρίων και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την ίδια υπόθεση με το τουρκοκυπριακό κοιμητήριο.

Οι Τουρκοκύπριοι γνώριζαν την περιοχή ως χώρο ταφής των «νεαρών της Λευκωσίας». Σημειώνεται, ότι μερικοί από τους Ελληνοκύπριους που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν στη συνέχεια, ήταν νεαροί οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με τις διακοινοτικές συγκρούσεις που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παλιά κατεχόμενη Λευκωσία υπήρχε περιοχή στην οποία λειτουργούσαν βυρσοδεψεία, οπόταν ήταν υποβαθμισμένη και ίσως γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για την ταφή Ελληνοκυπρίων που συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν από την ΤΜΤ. Η περιοχή προσφερόταν επειδή τα βράδια δεν κυκλοφορούσε κανείς εκεί.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η περιοχή αναπτύχθηκε και σήμερα τοποθετήθηκε πλακόστρωτο και τίποτε δεν θυμίζει τη γειτονιά των δολοφονηθέντων.

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων επεσκέφθη την περιοχή αλλά δεν επετράπη η διεξαγωγή εκσκαφών. Το καθεστώς της άλλης πλευράς δεν επέτρεψε ούτε και σε Τουρκοκύπριους να διεξάγουν εκσκαφές για τον εντοπισμό Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ», πως ίσως η άλλη πλευρά επιθυμεί να τερματιστεί και αυτή η εκκρεμότητα που χρονολογείται εδώ και 45 χρόνια. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρο ότι τα λείψανα των Ελληνοκυπρίων είναι δεκατέσσερα. Το 1964 υπήρξαν περιπτώσεις που απήχθησαν δύο άτομα ταυτόχρονα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που η ΤΜΤ συνελάμβανε ένα άτομο κάθε φορά. Περίπου 14 από αυτούς θάφτηκαν στο ίδιο σημείο.

Αν τελικά διενεργηθούν εκσκαφές και βρεθούν λείψανα Ελληνοκυπρίων της περιόδου 1963-64 θα είναι τα πρώτα που θα εντοπιστούν. Όπως είναι γνωστό, στην Αμμόχωστο έγινε εκσκαφή σε ένα σπίτι χωρίς να βρεθεί ο Ελληνοκύπριος νεκρός που αναζητείτο, ενώ στη Λουρουτζίνα, όπου υπήρχαν πληροφορίες για δύο δολοφονηθέντες, οι εκσκαφές δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube