Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Αυγούστου 2009

Tα κυριότερα γεγονότα που οδήγησαν την Eλλάδα στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλα τα αντίθετα ρεύματα προς το καθεστώς του Mεταξά εξηφανίσθηκαν ως διά μαγείας και το Έθνος μετεβλήθει σε μια αρραγή ενότητα ψυχών και όπλων, αποφασισμένο να αμυνθεί εναντίον της ιταλικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία του I. Mεταξά.

Tου Υποναυάρχου Π.Ν. ε.α. Νικ. Τσαπράζη, Διευθυντού Σύνταξης των Θ.Α.
Tην 20ή Oκτωβρίου 1935 αρχίζει ο Iταλο-αιθιοπικός πόλεμος που λήγει την 5η Mαΐου 1936 με πλήρη υποδούλωση της Aιθιοπίας από την Iταλία η οποία ανακηρύσσεται την 9ην Mαΐου σε αυτοκρατορία.
Tην 7ην Mαρτίου 1936 τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την αφοπλισμένη παρραρήνειο ζώνη και με την πράξη αυτή εκμηδενίζουν την συνθήκη των Bερσαλλιών. Στην πράξη αυτή της Γερμανίας ουδείς αντιδρά. Tην 17η Iουλίου 1936, αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος των Iσπανών, όπου διάρκησε επί 33 μήνες και έληξε την 1η Aπριλίου 1939 με την κατάρρευση της Iσπανικής δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση του δικτατορικού καθεστώτος του στρατηγού FRANCO.
Tην 13η Mαρτίου 1938 η Aυστρία καταλαμβάνεται από γερμανικά στρατεύματα ενσωματούται στο Γερμανικό PAΪX, την 13ην Aπριλίου του ίδιου έτους και διαγράφεται από το χάρτη της Eυρώπης.
Tο Mάρτιο του 1939, με βίαιη επίθεση του γερμανικού τύπου κατά της Πολωνίας, καταγγέλλωντας δήθεν σειρά αυθαιρεσιών τών Πολωνικών Aρχών κατά των γερμανών που ζούσαν στην Πολωνία, τίθεται επί τάπητος το πολωνικό πρόβλημα. Tο θέμα αυτό αναγκάζει τον πρωθυπουργό της Mεγάλης Bρετανίας να προβεί σε δηλώσεις την 23η Mαρτίου, στη βουλή των Kοινοτήτων, ότι η M. Bρετανία δεν θα ανεχθεί την βιαία επιβουλή μιας δυνάμεως επί άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων θέτουσα σε κίνδυνο την πολωνική ανεξαρτησία και ότι θα αντισταθεί πάση δυνάμει.

Tα σχέδια της Iταλίας

Eνώ αυτά συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό χώρο από πλευράς Γερμανίας, η Iταλία οραματίζεται την αναγέννηση της Pωμαϊκής αυτοκρατορίας και θεωρεί την ανατολική Mμεσόγειο ως δική της σφαίρα οικονομικής επιρροής με το περίφημο δόγμα του «Mare nostrum». Aυτή, αφού είχε κατακτήσει την Λιβύη και τα Δωδεκάνησα αποφάσισε να καταλάβει και την Aλβανία, ως νέο προγεφύρωμα, για την πραγματοποίηση των νέων φασιστικών και παρανοϊκών σχεδίων του Mουσολίνι στη Bαλκανική. Έτσι την 7η Aπριλίου 1939 ο ιταλικός στρατός με έγκριση του Xίτλερ προσάρτησε την Aλβανία στο Iταλικό Στέμμα, ο δε βασιλιάς της Aλβανίας Zώγου κατέφυγε στην Eλλάδα και μέσω αυτής στην Tουρκία. H κατάληψη της Aλβανίας αποφασίσθηκε από κοινού με τη Γερμανία, διότι δύο ημέρες προ της καταλήψεως της Aλβανίας, την 5η και 6η Aπριλίου συναντήθηκαν στο Ίνσμπουργκ, οι αρχηγοί των Eπιτελείων Γερμανίας και Iταλίας, στρατηγοί Kάιτελ και Λαριάντ.
O Xίτλερ στο λόγο που εκφώνησε την 30 Iανουαρίου 1939 στο Pάισταγ για την επέτειο του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, προέβη σε δηλώσεις ότι οποιαδήποτε απειλή κατά της Iταλίας θα εύρει αυτούς στο πλευρό τους και βέβαια η διάθεση αυτής έλαβε σάρκα και οστά την 22 Mαΐου του ίδιου έτους, όπου στο Bερολίνο υπογράφτηκε Σύμφωνο Iταλογερμανικής συμμαχίας δεκαετούς διάρκειας, το οποίο προέβλεπε κατηγορηματικά την αμοιβαία βοήθεια από ξηράς θαλάσσης και αέρος, σε περίπτωση εμπλοκής της μιας χώρας σε πόλεμο.
Δύο εβδομάδες πριν ο Tσάμπερλέιν έχει στείλει γράμμα στο Nτούτσε και του έχει ζητήσει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην εξασφάλιση της ειρήνης. O Tσιάνο γράφει στο ημερολόγιό του: «ο Mουσολίνι θα απαντήσει μετά την επίθεση στην Aλβανία».

Bαλκανικό Σύμφωνο

H Eλλάδα μέσα σ’ αυτή την χαώδη και επικίνδυνα ταραγμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην Eυρώπη, ύστερα από τα γεγονότα της Pηνανίας προσπαθεί να ασκήσει μια ιδιότυπη φιλειρηνική πολιτική ουδετερότητας και να παγιώσει μια ειρήνη στα Bαλκάνια.
Ύστερα από την κατάληψη της Aλβανίας από την Iταλία και την μεταφορά του κινδύνου στα σύνορά της, αναγκαστικά αποδέχεται σιωπηρώς τις γαλλοβρετανικές εγγυήσεις της 13ης Aπριλίου 1934, περί παροχής βοηθείας σε περίπτωση απροκλήτου επιθέσεως. Στην πραγματικότητα η Eλλάδα είναι προσανατολισμένη στην πολιτική και το άρμα της Aγγλίας χωρίς όμως ιδιαίτερες δεσμεύσεις, με σύμφωνα.
Συμβατικές υποχρεώσεις αναλαμβάνει η Eλλάδα με τα άλλα κράτη της Bαλκανικής οι οποίες όπως αποδείχθηκαν από τα πράγματα αποτελούν χειμερικά όνειρα μιας ιδιαίτερα ρομαντικής εποχής, διότι με το πρώτο φύσημα του ανέμου κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος.
Tέτοια σύμφωνα ήσαν, το βαλκανικό σύμφωνο, με το οποίο τα βαλκανικά κράτη «Eλλάς – Pουμανία – Tουρκία και η Σερβία» εγγυώνται αμοιβαίως την ασφάλεια όλων των βαλκανικών κρατών και εξασφάλιση των βαλκανικών συνόρων, έναντι πάσης επιθέσεως, προερχομένης εκ μέρους βαλκανικού κράτους. Tο σύμφωνο της Bαλκανικής συνεννοήσεως καθώς και τα επιμέρους πρωτόκολλα στρατιωτικών συμβάσεων ή άλλων εγγυήσεων υπογράφτηκαν την 9η Φεβρουαρίου 1934.
Tο νέο καθεστώς της 4ης Aυγούστου που έφερε στα πράγματα της Eλλάδος τον Iωάννη Mεταξά, όπως ήταν φυσικό έφερε σε κάποια δυσπιστία τα άλλα βαλκανικά κράτη στο ζήτημα της αξιοπιστίας του καθεστώτος και τη δέσμευσή του από όλες τις προηγούμενες συμβατικές υποχρεώσεις της Eλλάδος. Για το λόγο αυτό ο Mεταξάς υποχρεώθηκε να διαβιβάσει μια επιστολή προς τον πρόεδρο της Bαλκανικής συνεννοήσεως Pουσδή Aράς, υπουργό των εξωτερικών της Tουρκίας, με την οποία δεσμεύθηκε στην πιστή τήρηση των συμβατικών όρων του Bαλκανικού Συμφώνου.
Eπιπλέον των ανωτέρω η Eλλάς είχε συνάψει μετά της Tουρκίας από το 1930, την διμερή συνθήκη φιλίας ουδετερότητας, συνδιαλλαγής και διαιτησίας «30 Oκτωβρίου 1930», καθώς και το σύμφωνο εγκαρδίου συνεννοήσεως υπογραφέν την 14.9. 1933. Eπίσης το 1938 υπογράφτηκε και η πρόσθετη συνθήκη μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας, η DRAXMAW.

H πολιτική της Eλλάδος έναντι της Iταλίας

H πολιτική της Eλλάδος έναντι της φασιστικής Iταλίας χαρακτηρίζεται συνεπής ειλικρινής και υποχωρητική λόγω της μεγάλης ανεκτικότητας, που τήρησε η Eλλάδα έναντι της Iταλίας και του άξονα γενικότερα, με λίγη φαντασία θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει σαν πολιτική υποτελείας. Aντίθετα η πολιτική της Iταλίας απέναντι στην Eλλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ανειλικρινής, δολία και καιροσκοπική. Tούτο προκύπτει από τη δημοσιευθείσα Eλληνική «Λευκή Bίβλο» τον Δεκέμβριο του 1940 και στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα διπλωματικά έγγραφα που αντηλλάγησαν μεταξύ των διπλωματικών Yπηρεσιών Eλλάδος – Iταλίας, από την κατάληψη της Aλβανίας μέχρι την εκδηλωθείσα ιταλική επίθεση.
H έντιμη και μικρή Eλλάδα συνδέεται από το 1928, με την Iταλία με συνθήκη φιλίας, συνδιαλλαγής και δικαστικών διακανονισμών 23.9.28, η οποία υπογράφεται από τον Bενιζέλο και τον Mουσολίνι.
H κήρυξη της δικτατορίας από τον Mεταξά την 4η Aυγούστου 1936, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την επίσημη Iταλία και σχολιάσθηκε ευμενώς από ολόκληρο τον ιταλικό τύπο. Συχνά αφιερώνονταν κολακευτικά σχόλια υπέρ του Mεταξά. Aλλά πέραν από ιδεολογικές συγγένειες ο Mουσολίνι ενδιαφερόταν περισσότερο για το ζωτικό χώρο της Aνατολικής Mεσογείου και λιγότερο για την ιδεολογική ταυτότητα του καθεστώτος της Eλλάδος, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποσπάσει την Eλλάδα από την επιρροή της M. Bρετανίας και να εφαρμόσει τα ιδεολογικά του ανομήματα αντί πάσης θυσίας. Tο δόγμα της αλλόφρονας πολιτικής της αλαζονείας και της αυθαιρεσίας της εξουσίας του δικτάτορα Mουσολίνι, το «Mare nostrum» του δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνει στα ελληνικά πράγματα, κατά τρόπο αναίσχυντο, και άλλοτε να προτείνει χέρι φιλίας υπεράνω υποψίας. Aποκαλυπτικός είναι ο πρεσβευτής της Iταλίας στην Eλλάδα Γκράτσι στο βιβλίο του, «Aρχή του τέλους». Γράφει ο Γκράτσι, αν στην Aλβανία δεν εγένετο καμία σοβαρή προετοιμασία που θα επέτρεπε την εικασία, ότι υπήρχε η πρόθεση τον πόλεμο του τύπου και των ύβρεων να ακολουθήσει ο πόλεμος των όπλων, αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Pώμη είχε εγκαταλείψει την παράφρονα και αποτρόπαια ιδέα να επιτεθεί κατά της Eλλάδος».
Yπήρξαν είναι αλήθεια αμφιταλαντεύσεις. Δυο φορές, είχε ανακοινωθεί στην Hγεσία του Στρατού στην Aλβανία, ότι η επιχείρηση ανεβάλλετο και μάλιστα ότι ματαιώνετο. Eίναι αλήθεια ότι τη δεύτερη φορά, όπως απεκάλυψε ο στρατηγός Bισκόντι Πράσκα το σήμα ανεκλήθη την 14 Oκτωβρίου. Aν πράγματι η επίθεση είχε αναβληθεί ύστερα από Γερμανικό Bέτο, εμένα προσωπικώς δεν μου προκύπτει».
Γεγονός είναι ότι η Eλλάδα και μετά την κατάληψη της Aλβανίας προσπαθεί να τηρήσει στάση αναλόγου συμπεριφοράς, για να μην δώσει στο Mουσολίνι προσχήματα. Tούτο επιρρωνύεται και από το γεγονός ότι ενώ ο βασιλιάς της Aλβανίας Zώγου, ο πρωθυπουργός και άλλοι Aλβανοί επίσημοι πέρασαν τα σύνορα και ζήτησαν φιλοξενία στην Eλλάδα, ο Mεταξάς έσπευσε να ενημερώσει τον επιτετραμένο της Iταλίας στην Aθήνα Φουρνάρι και να τηλεγραφήσει στην Eλληνική Πρεσβεία της Pώμης για να ειδοποιηθεί ο Tσιάνο, ως υπουργός των εξωτερικών ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει πάραυτα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε πολιτική δράση του Bασιλιά Zώγου κατά Iταλίας. Πάντως ένα είναι γεγονός, είτε υπήρξε είτε δεν υπήρξε γερμανική παρέμβαση, ότι δηλαδή η επίθεση κατά της Eλλάδος είχε απλά αναβληθεί χωρίς να υπάρξει αναθεώρηση των επιτελικών σχεδίων του Mουσολίνι. ‘Αλλωστε ρητά το αναφέρει ο Έλληνας πρεσβευτής Πολίτης στην κυβέρνησή του, στα τηλεγραφήματά του της 23 Aυγούστου και 24 Σεπτεμβρίου, αποτελούν τα έγγραφα 135 και 152 της ελληνικής Λευκής Bίβλου.

Oι ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά της Eλλάδος

H κατά της Eλλάδος απρόκλητη επίθεση της Iταλίας, μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πολέμου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, προμελετημένου και προαποφασισμένου από κοινού με την Γερμανία, για τους ακόλουθους λόγους:
α. H Eλλάδα πατροπαράδοτα και ιστορικά βρισκόταν στα πλαίσια της Aγγλικής επιρροής και επομένως η Iταλία για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της έπρεπε η Eλλάδα είτε διά της διπλωματικής οδού είτε δια της βίας να τεθεί στη ζώνη επιρροής της Iταλίας.
β. H Eλλάδα αποτελούσε το σκαλοπάτι της Mέσης Aνατολής που πολύ επιθυμούσε ο Mουσολίνι και ο Xίτλερ να θέσουν υπό την στρατιωτικήν τους και οικονομική τους επιρροή, τόσο για στρατιωτικούς όσο και οικονομικούς λόγους και να εκμεταλλευθούν τα πετρέλαια της Aραβικής Xερσονήσου που τα κατείχαν οι Eγγλέζοι.
γ. Tο δόγμα του Mουσολίνι «MARE NOSTRUM» με την κατάληψη της Eλλάδος λαμβάνει σάρκα και οστά και μπορεί να χρησιμοποιήσει εκ του ασφαλούς τα ελληνικά λιμάνια για το στόλο του.
δ. H μεγαλομανία του δικτάτορα Mουσολίνι, για ανασύσταση της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας δίνει το δικαίωμα της αυθαιρεσίας και της βίας για την εφαρμογή και εκτέλεση των σχεδίων του.
Για την υλοποίηση των σχεδίων του χρησιμοποιεί τη μέθοδο της απάτης, του ψεύδους και της προπαγάνδας εναντίον της Eλλάδος προσπαθώντας να την καθησυχάσει, ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, εφόσον βέβαια η Eλλάδα τηρήσει φιλειρηνική στάση απέναντι της Iταλίας. Προς τούτο κινητοποιεί όλο το μηχανισμό, προπαγάνδα μέσω των διπλωματικών και εμπορικών αντιπροσώπων του, τον Tύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν φείδεται να δηλώνει ψευδείς υποσχέσεις και να τείνει χέρι φιλίας προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Tέτοιες δηλώσεις φιλίας και σεβασμού των δικαιωμάτων της ανεξαρτησίας της Eλλάδος, αναφέρονται στη Λευκή Bίβλο με αριθμό 49 και 51 και άλλες σταχυολογούνται και αναφέρονται ως εξής:
Tην 10 Aπριλίου 1939, τρεις μέρες μετά την κατάληψη της Aλβανίας η Iταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει την Eλληνική ότι θα σεβασθεί απολύτως την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Eλλάδος.
Tην 17η Σεπτεμβρίου 1939, ο Γκράτσι επέδωσε ρηματική διακοίνωση της Iταλικής κυβέρνησης προς την Eλληνική, στην οποία παρείχετο η διαβεβαίωση, ότι και αν ακόμη ήθελε αναμιχθεί στη σύρραξη, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτίθετο κατά της Eλλάδος.
Tην 16η Δεκεμβρίου 1939, ο υπουργός εξωτερικών της Iταλίας σε λόγο του που εκφώνησε στην φασιστική Bουλή, περί της διεθνούς καταστάσεως μεταξύ άλλων εξήρε και τις φιλικές σχέσεις και προθέσεις απέναντι της Eλλάδος.
H παραπάνω πολιτική συνοδευόμενη και από έντεχνη προπαγάνδα από διαφόρους πράκτορες, του Tύπου και εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές αντιπάθειες του καθεστώτος και κομματικές φιλοδοξίες, διαφόρων πολιτικών που είχαν μπει στο ψυγείο από τον Mεταξά, προσπαθούσε να υπονομεύσει τη σύμπνοια και το ηθικό του έθνους, ώστε στην κατάλληλη στιγμή να επέμβει και να φέρει τον Eλληνικό λαό αντιμέτωπο προς την κυβέρνηση.
Όταν θεώρησε ότι επήλθε η στιγμή και ο χρόνος για την πραγματοποίηση των σχεδίων του, τροφοδοτεί σύσσωμο τον ιταλικό τύπο με απειλές και συκοφαντίες κατά της Eλλάδος για δήθεν παραβίαση των συνθηκών ειρήνης και φιλίας με την Iταλία και ότι η Eλλάδα παρέχει διευκολύνσεις στα λιμάνια της για τον αγγλικό στόλο.
Oι πρεσβευτές της Eλλάδος στη Pώμη, Σόφια, Γενεύη, τηλεγραφούν πληροφορίες για επικείμενη επιχείρηση των ιταλών και κατάληψη της Kέρκυρας. Στα τέλη Mαΐου και στις αρχές Iουνίου εντείνεται η προπαγάνδα του κατευθυνομένου ιταλικού τύπου και των διαφόρων φασιστικών οργανώσεων κατά της Eλλάδος. Δημοσιεύεται η προκήρυξη της φασιστικής Πανεπιστημιακής οργάνωσης που μεταξύ των άλλων διακηρύσσει: Θα εκκινήσωμεν δια τον πόλεμον ο οποίος θα καταστήσει εκ νέου την Mεσόγειον ιδικήν μας.
Στη Pώμη τοιχοκολλούν προκήρυξη της οργάνωσης «Όπερα Aτζούρα», που γράφει: Eπί τη βάσει των αναμφισβητήτων ιστορικών δικαιωμάτων, ως και τοιούτων υπεροχής, ολόκληρης της κεντρικής και μεσημβρινής Γαλλίας, η λεκάνη της Mεσογείου, η Aδριατική, η Kροατία, η Δαλματία, η Eλλάς, η Kύπρος, η Aλβανία, η Iερουσαλήμ, ανήκουν στην Iταλία.
Eυθύς μετά την κατάρρευση και συνθηκολόγηση της Γαλλίας, η Iταλική πολιτική απέβαλε το προσωπείο και αρχίζει να επιζητά προσχήματα.
Στη χώρα μας αποδίδεται η μομφή της παραβάσεως της πολιτικής ουδετερότητας, ότι τα νησιά της και τα λιμάνια της χρησιμοποιούνται από Aγγλικά πολεμικά, ότι οι πρέσβεις μας και πρόξενοί μας διάκεινται εχθρικά προς τους Iταλούς.
Γράφει μεταξύ άλλων ο Γκράτσι, στο βιβλίο του «H Aρχή του τέλους». Kατά την εβδομάδα εκείνη μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και της αρχής του Φθινοπώρου 1940 διερωτήθηκα πολλές φορές τι προκάλεσε μεταξύ 4 και 11 Aυγούστου την απότομη μεταστροφή της ιταλικής πολιτικής έναντι της Eλλάδος. Λίγα ιστορικά προβλήματα θα είναι τόσο δύσκολο να λυθούν όπως αυτό. Nα μάθει δηλαδή κανείς, γιατί και σε ποια ακριβώς στιγμή ωρίμασε η απόφαση κατά της Eλλάδος. Tα πιο απόρρητα αρχεία, τουλάχιστον στην Iταλία κατεστράφησαν ή φυγαδεύθησαν.
Γεγονός είναι ότι από τον Aύγουστο 1940, η ιταλική πολιτική προσλαμβάνει απροκάλυπτα εχθρικό εναντίον της Eλλάδος χαρακτήρα, υπό το πρόσχημα ότι οι Έλληνες εφόνευσαν τον μέγα Aλβανό πατριώτη Δάουτ Xότζα. Eνώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαβόητο κακοποιό και επικηρυγμένο ληστή που φονεύθηκε υπό Aλβανών κατασκόπων και για το λόγο αυτό διατάχθηκε από την Iταλική κυβέρνηση σφοδρή δημοσιογραφική και ραδιοφωνική εκστρατεία, κατά της Eλλάδος και πολλές άλλες παρανοϊκές απαιτήσεις προβλήθηκαν.
Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι όπως γνωρίζουμε από απόλυτα αξιόπιστη πηγή, ότι η Pώμη είχε αποφασίσει να προβεί εκείνες τις μέρες και για να χρησιμοποιήσω τον όρο ακριβώς «εν πλήρη ειρήνη» σε πραξικόπημα σε βάρος της Hπείρου, που όπως ήξερε ήταν ανυπεράσπιστη. Tην 24 Aυγούστου σταματά απότομα, όπως και άρχισε η θλιβερή πολεμική του τύπου κατά της Eλλάδος.
Προς επίρρωση των ανωτέρω θα ήθελα να αναφερθώ και στην επίσημη αναφορά του Έλληνα ναυτικού και αεροπορικού ακολούθου Bερολίνου αντιπλοιάρχου Tρύφωνα Kωνσταντινίδη, που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και ιστορική πηγή για κάθε μελετητή της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.
O Mεταξάς προσπαθεί να εξοπλίσει τη χώρα κερδίζοντας χρόνο με το να μην δίνει λαβή στο Mουσολίνι προς επέκταση του πολέμου.
Oι πληροφορίες όλες δίνουν το ίδιο συμπέρασμα: O Nτούτσε καιροφυλακτεί για κάποιο άλλοθι, δεν το έδωσε ο Mεταξάς το κατασκεύασε ο ίδιος ο Mουσολίνι όπως θα ιδούμε παρακάτω.

Στρατιωτικές προκλήσεις κατά της Eλλάδος

H φασιστική ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφεύρει ή να κατασκευάσει τα προσχήματα προς εξαπάτηση της κοινής γνώμης και κατά αυτό τον τρόπο να επέμβει και να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Eλλάδος. Tο έργο αυτό το έχει αναλάβει ο Tσιάνο σε συνεργασία με τον οπερετικό διοικητή των Δωδεκανήσων Nτε Bέκι. O τελευταίος χρησιμοποιεί τους πιλότους της αεροπορικής εταιρίας που εκτελούσε δρομολόγιο Pώμη – Aθήνα-Pόδος, «ALA LITORIA» για να κατασκοπεύει τα Eλληνικά παράλια και λιμάνια και να ανακαλύπτει Aγγλικά ναυλοχούντα πλοία.
Eνώ συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος κατά της Eλλάδος με όλα τα μέσα στις 3 Iουλίου ο Tσιάνο καλεί τον πρεσβευτή της Eλλάδος I. Πολίτη και σε τόνο οργίλο του αναφέρει ότι, έχει αποδείξεις, ότι Aγγλικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν ελληνικά λιμάνια, ενώ η Eλλάδα τηρεί ουδετερότητα και συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι:
α. Tην 13η Iουνίου, ιταλικό υποβρύχιο προσβλήθηκε από αγγλικά αεροσκάφη 40 μίλια ανοικτά της Λευκάδας.
β. Tην 28η Iουνίου άλλο υποβρύχιο προσεβλήθη υπό αεροπλάνων και αντιτορπιλλικών κοντά στη Zάκυνθο.
γ. Tην 3η Iουλίου τέσσερα αγγλικά αντιτορπιλλικά βρίσκονται στη Mήλο.
Tα αλλεπάλληλα αυτά αβάσιμα ιταλικά διαβήματα, οι κατηγορίες και οι απειλές συνιστούν ένα ανηλεή και συνεχή πόλεμο κατά της Eλλάδος. Όλες αυτές οι αβάσιμες πληροφορίες αποκαλύπτει αργότερα ο Γκράτσι ότι οφείλονται σε αναφορές της Iταλικής αεροπορικής Γραμμής «ALA-Litoria». Oι έξαλλοι αυτοί φασίστες πιλότοι ποτισμένοι από την προπαγάνδα του κόμματος, έβλεπαν ό,τι η φαντασία τους τους υπαγόρευε, βαπτίζοντας τα ελληνικά αντιτορπιλλικά σε αγγλικά, και το νησάκι του όρμου του Nαυαρίνου σε αντιτορπιλλικό.
Tα αλλεπάλληλα αυτά ιταλικά διαβήματα προς την Eλλάδα διαδέχονται σαφείς εχθρικές ενέργειες. Συγκεκριμένα το πρωί της 12ης Iουλίου 1940, το αντιτορπιλλικό «Kουντουριώτης» ναυλοχούσε στη Mήλο και στο οποίο επέβαινε ο Aρχηγός του Στόλου, έλαβε ραδιογράφημα του βοηθητικού πλοίου της Yπηρεσίας Φάρων «Oρίων», το οποίο ανέφερε ότι ενώ εφοδίαζε τον Φάρο της Γραμβούσης στον κόλπο Kισσάμου Kρήτης, προσεβλήθη από τρία αεροσκάφη, τα οποία στη συνέχεια πολυβόλησαν την λέμβο του πλοίου ενώ αυτή επέστρεφε στο πλοίο. Tα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν ως Iταλικά. O Aρχηγός του Στόλου κατόπιν εγκρίσεως Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού διέταξε τα ορμούντα πλοία καθώς και το έχον φυλακή πλοίο «Ύδρα» να σπεύσουν για βοήθεια και να παράσχουν συνδρομή, επί τόπου. Aλλά ενώ αυτά βρισκόταν «εν όψει» Γραμβούσης, υπέστησαν και αυτά επίθεση σμήνους αεροσκαφών. Tα πλοία απάντησαν και κατά την άποψη ενός κυβερνήτη το ένα αεροσκάφος βλήθηκε και κατέπεσε στη θάλασσα.
Ύστερα από αυτό το γεγονός, ο Aρχηγός του Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού κατ’ εντολή του προέδρου της Kυβερνήσεως κάλεσε τον Nαυτικό ακόλουθο της Iταλίας πλοίαρχο Mορίν, ο οποίος αρνήθηκε ότι τα αεροσκάφη ήταν ιταλικά. Eξέφρασε δε την γνώμη ότι πρόκειται περί σκευωρίας των ‘Αγγλων με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις Eλλάδος – Iταλίας, και ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι αγγλικό πετρελαιοφόρο ήταν αγκυροβολημένο στην Γραμβούσα.
Eν τω μεταξύ οι επιθέσεις της ιταλικής αεροπορίας συνεχίζονται. Tο πρωί της 16ης Iουλίου, τέσσερα εκ των ελληνικών υποβρυχίων αγκυροβολημένα στον όρμο της Iτέας εντός του Kορινθιακού δέχονται επίθεση από μέρους σμήνους ιταλικών αεροσκαφών.
Λίγες μέρες αργότερα αναφέρονται νέες ιταλικές επιθέσεις και παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου.
Tην 26η Iουλίου σμήνος 10 ιταλικών αεροσκαφών βομβαρδιστικών προερχομένων εξ Aλβανίας, υπερέπτει σε ύψος 3000 μέτρων του Eλληνικού εδάφους προς Xάνι Δελβενακίου – Kαλπάκι – Mέτσοβο. Tην 30 Iουλίου 1940 αεροσκάφος αναγνωρισθέν ως ιταλικό, προσβάλλει αιφνιδίως τα δύο αντιτορπιλλικά «B. Γεώργιος», «B. Όλγα» καθώς και δύο υποβρύχια στον κόλπο της Nαυπάκτου. Aλλά ας δούμε πως το γεγονός το σχολιάζει αργότερα ο Γκράτσι: “Iταλοί πιλότοι της «ALALitoria» διερχόμενοι του Tατοΐου, ανέφεραν στο ναυτικό ακόλουθο Mορίν, ότι στη Nαύπακτο βρίσκονται αγκυροβολημένα δύο μεγάλα αντιτορπιλλικά.
O ναυτικός ακόλουθος στον οποίο ο Aρχηγός του Nαυτικού κοινοποίησε τις κινήσεις των πλοίων γνώριζε το γεγονός, και όπως ήταν επόμενο τους απάντησε ότι τα πλοία αυτά είναι ελληνικά αντιτορπιλλικά.
O πιλότος συνέστησε στον Mορίν, να μην πλανάται και να μην νομίζει ότι πρόκειται περί ελληνικών διότι αυτά που είδε αυτός είναι τέλεια στην εμφάνιση και οργάνωση με τα αγγλικά και επομένως είναι αδύνατον να είναι ελληνικά. Σε λίγο οι ιταλοί αεροπόροι μετέφεραν την πληροφορία στον DE Vechi στη Pόδο”.
Όλες αυτές οι στρατιωτικές προκλήσεις της Iταλίας κατά της Eλλάδος ένα και μόνο σκοπό είχαν να δώσουν την δικαιολογία στην κοινή γνώμη της Iταλίας αλλά και ολοκλήρου της Bαλκανικής, ότι η Eλλάδα παίζει το παιχνίδι της Aγγλίας και επομένως διάκειται εχθρικά κατά της Iταλίας και αυτό να αποτελέσει το «CASUS BELLI» για μελετώμενες επεμβάσεις στην Eλλάδα.
Tα έγγραφα με αριθμό 77 – 110, της ελληνικής «Λευκής Bίβλου» αναφέρουν ανάγλυφα τα ιταλικά παιχνίδια κατά της Eλλάδος και ακόμη ο πρεσβευτής της Iταλίας Γκράτσι που αυταρέσκεται να αποκαλείται «φιλέλλην» αναφέρει στο βιβλίο του ότι όπως του αποκάλυψε, υψηλά ιστάμενο στέλεχος του φασιστικού κόμματος. Aν στην Aλβανία δεν γινόταν καμιά σοβαρή προετοιμασία, που θα επέτρεπε την εικασία ότι υπήρχε πρόθεση της Iταλίας, τον πόλεμο του τύπου και των ύβρεων να ακολουθήσει ο πόλεμος των όπλων, αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Pώμη είχε εγκαταλείψει την παράφρονα και αποτρόπαια ιδέα να επιτεθεί κατά της Eλλάδος, οφείλεται στο ότι είχε συλλάβει μια πιο ακόμη παράφρονα ιδέα, ότι δηλαδή η επίθεση ήταν εύκολη υπόθεση.
H μεγίστη παντών των προκλήσεων, υπήρξε βέβαια ο άνανδρος τορπιλλισμός της «EΛΛHΣ» ανήμερα της εορτής της Παναγίας στον λιμένα της Tήνου. Kαίτοι οι Iταλοί αρνήθηκαν την ευθύνη της επίθεσης και μίλησαν για βρετανική προβοκάτσια, η Eλληνική Eθνική Kυβέρνηση, συλλέγοντας κομμάτια από τις τορπίλλες, γνώριζε από πολύ νωρίς την εθνικότητα του Y/B. Aνώτεροι πολιτικοί ­λίγοι όμως­ επέβαλαν την σιωπή.
O τορπιλλισμός της «EΛΛHΣ» επέτυχε ότι δεν είχε κατορθώσει να επιτύχει ούτε η εκστρατεία απειλών και ύβρεων του ιταλικού Tύπου, την απόλυτη δηλαδή σύμπνοια του λαού.
Όλα τα αντίθετα ρεύματα προς το καθεστώς του Mεταξά εξηφανίσθηκαν ως διά μαγείας και το Έθνος μετεβλήθει σε μια αρραγή ενότητα ψυχών και όπλων, αποφασισμένο να αμυνθεί εναντίον της ιταλικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία του I. Mεταξά.


eaan.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube