Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Αυγούστου 2009

Oι Τούρκοι μιλούν για “Συμφωνία Γιγάντων”

Oι Τούρκοι μιλούν για “Συμφωνία Γιγάντων”

Η κοινή συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν-Μπερλουσκόνι στην Άγκυρα και η συμφωνία που υπογράφηκε χαρακτηρίστηκε από τους Τούρκους “συμφωνία γιγάντων”

Οι τρεις πρωθυπουργοί συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν λεπομέρειες, πριν την συνάντηση που θα έχουν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που θα λάβει χώρα στο νέο μέγαρο της πρωθυπουργείας. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου και τελετή υπογραφής της συμφωνίας.
Στη συνέχεια ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, στην Τσάνκαγια, όπου έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Β. Πούτιν υπέγραψαν μια σειρά από πρωτόκολλα που αφορούν στη συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην τελετή υπογραφής των πρωτοκόλων συμμετέιχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπέγραψαν ο βοηθός πρωθυπουργού της Ρωσίας İgor Sechin και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Taner Yıldız.
Τα υπόλοιπα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν και αφορύν άλλους τομείς είναι τα εξής:
– Πρωτόκολλο Τουρκίας-Ρωσίας Συνόδου 9ης Περιόδου Οργανισμού Παρευξείνειας Συνεργασίας
– Συμφωνία συνεργασίας Κυβερνήσεων Τουρκικής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
– Συμφωνία συνεργασίας Κυβερνήσεων Τουρκικής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ανταλλαγή πληροφορίών σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
– Σύμφωνο συνεργασίας στους τομείς Τυποποίησης και Αξιολόγησης Καταλληλότητας μεταξύ Ινστιτούτου Τυποποίησης (Türk Standartları Enstitüsü) Τουρκικής Δημοκρατίας και Υπηρεσίας Μετρολογίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
– Κείμενο Συμφωνίας μεταξύ του Τουρκικού Ιδρύματος Ερευνών (TÜBİTAK) και της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ρωσίας (ROSCOSMOS) για συνεργασία στους τομείς της εξερεύνησης του διαστήματος και της χρήσης των ευρημάτων για ειρηνικούς σκοπούς.
– Συμφωνία προγράμματος συνεργασίας και ανταλλαγών στους τομείς εκπαίδευσης, επιστημών, πολιτισμού, Νεολαίας και αθλητισμού.
– Συμφωνία συνεργασίας του υπουργείου γεωργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και της υπηρεσίας Κτηνοτροφίας και Πανίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων που εισάγει η μια χώρα από την άλλη.
– Κείμενο συμφωνίας μεταξύ της Υπηρεσίας Τελωνείων της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
– Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Υπηρεσίας Ελέγχου Χρηματαγοράς της Τουρκίας και της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοοικονομικών Αγορών της Ρωσίας.

Τί σημαίνει η ιστορική υπογραφή;
Η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα και η ταυτόχρονη παρουσία του Μπερλουσκόνι στην τουρκική πρωτεύουσα, δημιουργούν προϋποθέσεις για αναδιάταξη των ισορροπιών στον ενεργειακό χάρτη του τριγώνου Καύκασος-Μέση Ανατολή-Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά προς την πραγματοποίηση τα μεγάλα σχέδια που συμφωνήθηκαν για πρώτη φορά το Μάιο, με την επίσκεψη του Ερντογάν στο Σότσι του ρωσικού Καυκάσου.
Τα σχέδια αυτά είναι τα εξής:

Αγωγός South Stream: Ο αγωγός θα διέλθει από την Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο και η Τουρκία θα δώσει την άδειά της για σεισμικές έρευνες στην εν λόγω περιοχή, μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας που έχει ήδη προηγηθεί.

Αγωγός Πετρελαίου Αμισός-Τζεϋχάν Αδάνων: Η Ρωσία δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα εξασφαλίσει πετρέλαιο για τη λειτουργία του αγωγού.

Αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream 2: Εξασφαλίστηκε πρωταρχική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Blue Stream 2, ο οποίος θα επεκταθεί από την Αμισό στο Τζεϋχάν των Αδάνων, για την από κοινού εμπορεία και διακίνηση στη συνέχεια του ρωσικού φυσικού αερίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

Μείωση στην τιμή κατασκευής των πυρηνικών εργοστασίων: Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται από το πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 4500 μεγαβάτ, που θα κατασκευαστεί στο Άκουγιού της Μερσίνας.

Νέα συμφωνία δια το Δυτικό Αγωγό Φυσικού Αερίου: Η Τουρκία προμηθεύεται από τη Ρωσία μέσω του Δυτικού Αγωγού 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Η συμφωνία λήγει το τέλος του 2011.Η Τουρκία ζητεί την ανανέωση της συμφωνίας, η Ρωσία αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της Τουρκίας και η Τουρκία με τη σειρά της περιμένει από τη Ρωσία μείωση της τιμής.

Διανομή Φυσικού Αερίου στις πόλεις: Η Ρωσία θα μπει στην αγορά διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Τουρκίας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η άνεση με την οποία η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιου είδους συνεργασίες με τη Ρωσία, τη στιγμή που κάτι ανάλογο από πλευράς της Ελλάδος θεωρείται από τις ΗΠΑ έγκλημα καθοσίωσης και πράξη που στρέφεται εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.
Πηγή: Σαμπάχ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube