Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Αυγούστου 2009

«Ασκοπες προκλήσεις» οι τουρκικές παραβιάσεις λέει η Ντόρα Μπακογιάννη στη Hurriyet

«Ασκοπες προκλήσεις» οι τουρκικές παραβιάσεις λέει η Ντόρα Μπακογιάννη στη Hurriyet

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά αποτελούν άσκοπες προκλήσεις που «δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο» δήλωσε σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε ακόμα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Οι πτήσεις 300 μέτρα πάνω από τις σκεπές των σπιτιών στο Αγαθονήσι δεν θα αλλάξουν ούτε το καθεστώς στο Αιγαίο, ούτε θα αποδείξουν την ορθότητα των τουρκικών ισχυρισμών» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό απλώς προκαλεί άσκοπα την Ελλάδα», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής ωφελεί την Τουρκία.
«Πολλοί στην Ευρώπη και την Αμερική πιστεύουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστά σημαντική αξία για την Τουρκία, είναι ένας θεσμός που υποστήριξε σταθερά τον ευρωπαϊκό στόχο της Τουρκίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Τουρκίας στον κόσμο», είπε η Ελληνίδα υπουργός και τόνισε ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα ερμηνευθεί σε όλο τον κόσμο ως απόδειξη της πίστης της Τουρκίας στο δρόμο για την Ευρώπη».

Αναφερόμενη στο πρωτόκολλο της Αγκυρας, με το οποίο η Τουρκία έχει δεσμευθεί για να επιτρέψει τη χρήση των λιμανιών της από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η τήρηση των συμφωνιών είναι μία από τις σημαντικότερες αρχές της Ευρώπης, και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός για να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Μιλώντας τέλος για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αγκυρα δήλωσε ότι εξετάζεται ο καταλληλότερος χρόνο για την επίσκεψή της στην Τουρκία. «Είμαι πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να διακόψουν ποτέ τις συνομιλίες ακόμα και στα θέματα που δεν μπορούν να συμφωνήσουν», είπε.

sofiatimes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube