Γενικά θέματα 14 Αυγούστου 2009

Henry Barkey: Ο τουρκικός στρατός παραδέχτηκε ότι δεν μπορέσει να νικήσει το ΡΚΚ και επιζητεί πολιτική λύση

Henry Barkey: Ο τουρκικός στρατός παραδέχτηκε ότι δεν μπορέσει να νικήσει το ΡΚΚ και επιζητεί πολιτική λύση

Ο Αμερικανός αναλυτής, ειδικός σε θέματα Τουρκίας, Χένρι Μπάρκευ (Henry Barkey) μιλώντας στην εφημερίδα Ραντικάλ, εν αναμονή των δηλώσεων Οτζαλάν και του ανοίγματος που επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση προς τους Κούρδους, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
“Ο τουρκικός στρατός αντιλήφθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να νικήσει το ΡΚΚ και έτσι οδηγήθηκε στην επιλογή του ανοίγματος προς τους Κούρδους.
Πρέπει να πω ότι ο τουρκικός στρατός, μετά από έναν πόλεμο που διήρκεσε 25 ολόκληρα χρόνια, αντιλήφθηκε επιτέλους ότι δεν είναι δυνατόν να νικήσει το ΡΚΚ.
Στην Τουρκία ξέσπασαν πολλές κουρδικές επαναστάσεις στη διάρκεια της ιστορίας, όμως αυτή είναι η πιο πολυετής και μάλιστα συνεχίζεται, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσοι αντάρτες βρίσκονταν στα βουνά πριν από 25 χρόνια, τόσοι αντάρτες βρίσκονται και σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο αντιλήφθηκαν επιτέλους ότι ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί να τελειώσει με τα όπλα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος δρόμος για να τελειώσει είναι η πολιτική λύση.
Για το στρατό όμως η πολιτική λύση σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν οι κατά το δυνατόν λιγότερες υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν τις βασικές αρχές του τουρκικού κράτους.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστή μια εξαιρετικά δύσκολη και να θεσμοθετήσει μερικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Εάν οι αλλαγές αυτές είναι προσχηματικές και δεν είναι μόνιμες και ουσιαστικές, δεν θα οφελήσουν σε τίποτα. Το ΡΚΚ θα συνεχίσει να επιτίθεται εναντίον της Τουρκίας από τις βάσεις που διαθέτει στο Βόρειο Ιράκ.
Πηγή: Ραντικάλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube