REAL TIME |

Weather Icon

Διαμάχη Ισραήλ – Σουηδίας

Διαμάχη Ισραήλ – Σουηδίας

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Σουηδίας με αφορμή το δημοσίευμα-βόμβα της μεγαλύτερης εφημερίδας της Στοκχόλμης για καταγγελίες Παλαιστινίων, με βάση τις οποίες ο ισραηλινός στρατός αφαίρεσε όργανα από νεκρούς Παλαιστινίους και τα διοχέτευσε σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων.

Περνώντας στην… αντεπίθεση η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να κρατήσει τα διαπιστευτήρια του freelancer δημοσιογράφου Ντόναλντ Μπόστρομ που υπογράφει το επίμαχο δημοσίευμα, αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή πλευρά του ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας από την κυβέρνηση της Στοκχόλμης να καταδικάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία καθημερινής σουηδικής εφημερίδας «Αftonbladet», Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τις απαγωγές, εκτελέσεις και αφαιρέσεις οργάνων από άνδρες του ισραηλινού στρατού.

Ιντιφάντα
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ντόναλντ Μπόστρομ, αυτό δεν συνέβη μόνο στην πρόσφατη εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αλλά ξεκίνησε από την πρώτη Ιντιφάντα του 1992.

Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξή του στο CNN παραδέχτηκε πως δεν έχει στα χέρια του στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινοί έκλεψαν και εν συνεχεία προώθησαν σε κύκλωμα εμπορίας τα όργανα νεκρών Παλαιστινίων, τόνισε όμως ότι το άρθρο του είχε στόχο να κινητοποιήσει τις Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Το άρθρο συνδέει τις παλαιστινιακές καταγγελίες με την πρόσφατη σύλληψη στις ΗΠΑ ενός Αμερικανοεβραίου για λαθρεμπορία οργάνων και φιλοξενεί φωτογραφία νεκρού Παλαιστινίου που έχει σκοτωθεί σε μάχη και στην κοιλιά του οποίου είναι εμφανής η τομή του, που σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά έχει γίνει κατά την καθιερωμένη νεκροψία.

Η ίδια εφημερίδα θέτει απλώς το ερώτημα γιατί γίνονται νεκροψίες σε ανθρώπους που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε μάχες και διευκρίνισε ότι δημοσίευσε καταγγελίες χωρίς να μπορεί πέραν από κάθε αμφιβολία να υπερασπιστεί ότι είναι αληθινές.

Εντονη ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης που έκανε λόγο για «βαθιά αντισημιτικό άρθρο», παρομοιάζοντάς το με τη μεσαιωνική φημολογία ότι «οι Εβραίοι έπιναν το αίμα των παιδιών…».

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η σουηδική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της χώρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό το άρθρο αποτελεί ντροπή για τη σουηδική Δημοκρατία και συλλήβδην για τον σουηδικό Τύπο.

Αντίθετα, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και πληροφορίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελευθεροτυπία στη Σουηδία είναι θεσμός που τηρείται ευλαβικά, κατά συνέπεια οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Ισραήλ.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη καταγγελία από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής, ενέργεια που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ – ΕΘΝΟΣ
[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube