Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Λιβύη 20 Αυγούστου 2009

Ανταλλάσσουν τον τρομοκράτη με πετρελαϊκά συμβόλαια

Ωστόσο, η προειδοποίηση του πρώην πρέσβη της Βρετανίας στην Τρίπολη, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ότι οι διμερείς σχέσεις θα πλήττονταν σοβαρά εάν ο αλ Μεγκράχι πεθάνει στη φυλακή, φαίνεται ότι μετρά περισσότερο από όλα…

Ηδιασφάλιση των συμφερόντων των πετρελαϊκών εταιρειών και των άλλων βρετανικών επιχειρήσεων στη Λιβύη βρίσκεται, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, πίσω από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση του καταδικασθέντος για την υπόθεση του Λόκερμπι, Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι.

Ο αλ Μεγκράχι βρίσκεται φυλακισμένος στη Σκοτία, μετά την καταδίκη του το 2001, για την ανατίναξη του αεροπλάνου της PanAm το 1988, που οδήγησε στον θάνατο τους 259 επιβαίνοντες και 11 ακόμη ανθρώπους στο έδαφος.

Το ανώτατο δικαστήριο της Σκοτίας έκανε προχθές δεκτό το αίτημα του πρώην πράκτορα αλ Μεγκράχι, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια, να αποσύρει την έφεση που είχε καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απελευθέρωση και την επιστροφή του στη Λιβύη, για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Μάλιστα, το πλαίσιο της συμφωνίας ?που, σύμφωνα με αρκετούς, συνιστά μια διακρατική συναλλαγή… είναι πολύ πιθανό ότι συζητήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης Πίτερ Μάντελσον, δεξί χέρι τόσο του Τόνι Μπλερ όσο και του Γκόρντον Μπράουν, και τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ, κατά τη διάρκεια των σύντομων διακοπών του πρώτου στην Κέρκυρα, στην έπαυλη του γνωστού τραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά μετά την επίσκεψη του Μπλερ στη Λιβύη το 2004, η οποία σηματοδότησε την άρση της απομόνωσης του Καντάφι από τη Δύση. Η εξέλιξη αυτή σήμανε και την επιστροφή της BP και της Shell στη Λιβύη (από όπου είχαν εκδιωχθεί το 1974, μετά την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων), τα αποθέματα της οποίας εκτιμώνται σε 44 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Πρόκειται για μια συνεργασία με στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου αναλογούν στο 70% του ΑΕΠ και το 85% – 90% των φορολογικών εσόδων της Λιβύης. Οπως ήταν φυσικό, βεβαίως, η συμφωνία την οποία προωθεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων του Λόκερμπι όσο και από μερίδα του πολιτικού κόσμου.

Ωστόσο, η προειδοποίηση του πρώην πρέσβη της Βρετανίας στην Τρίπολη, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ότι οι διμερείς σχέσεις θα πλήττονταν σοβαρά εάν ο αλ Μεγκράχι πεθάνει στη φυλακή, φαίνεται ότι μετρά περισσότερο από όλα…
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube