Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 23 Αυγούστου 2009

Ελλάς και ΝΑΤΟ

Ελλάς και ΝΑΤΟ

Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και δέκα χρόνια μετά την υιοθέτηση ενός άλλου «νέου» δόγματος, αναζητεί ακόμη τον δρόμο του και αλλάζει το ένα δόγμα μετά το άλλο, ζαλισμένο από τις ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Ελλάς και ΝΑΤΟ
Γιάννης Καρτάλης ΒΗΜΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν- ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη- επέλεξε να συμπεριλάβει στις πρώτες επισκέψεις του την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρώτον, επειδή ανησυχεί για την επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πορεία λύσης του Κυπριακού, που έχουν αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Και, δεύτερον, επειδή επιδιώκει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την τουρκική ηγεσία, η οποία είχε αντιδράσει οργισμένα στην επιλογή του για τη θέση του γενικού γραμματέα λόγω της στάσης που είχε τηρήσει στη γνωστή ιστορία των σκίτσων του Μωάμεθ. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλει να φανεί αρεστός στην Αγκυρα, θα του είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την πιέσει να σταματήσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Αλλωστε το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες παίζει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου στα θέματα αυτά. Γεγονός είναι πάντως ότι οι επισκέψεις αυτές δεν θα έχουν απλώς χαρακτήρα γνωριμίας αλλά ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Πρώτη προτεραιότητα τη στιγμή αυτή για το ΝΑΤΟ είναι, πέρα από τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Γι΄ αυτό ο κ. Ράσμουσεν επισκέφθηκε την Καμπούλ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό που ζητεί ο νέος γενικός γραμματέας από όλα τα μέλη της Συμμαχίας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποστείλει 160 στρατιωτικούς στην Καμπούλ, ενώ οι Αμερικανοί θα φθάσουν τις 70.000 ως το τέλος του έτους. Η Αθήνα θα απαντήσει ότι το 2010 οι Ελληνες θα αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ έλληνες πιλότοι και ελεγκτές αεράμυνας θα συμμετάσχουν ως πληρώματα στα ιπτάμενα ραντάρ ενισχύοντας έτσι την ελληνική παρουσία. Η Αθήνα θα ζητήσει επίσης την παρέμβαση του γενικού γραμματέα ώστε η Τουρκία να σταματήσει να προβάλλει βέτο στη συνεργασία ΝΑΤΟ- ΕΕ για την ευρωάμυνα λόγω της συμμετοχής της Κύπρου.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει ο κ. Ράσμουσεν και στην αναζήτηση του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο, τον περασμένο Απρίλιο. Θετικό για την Ελλάδα είναι ότι στη 12μελή ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα προτείνει το νέο δόγμα, συμμετέχει και ο έλληνας πρεσβευτής στο Κάιρο κ. Ι. Ζέπος, ο οποίος έχει μακρά πείρα όχι μόνο στα νατοϊκά θέματα (καθώς έχει υπηρετήσει δύο φορές στο παρελθόν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ως Μόνιμος και ως Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος) αλλά και στα ζητήματα του αραβικού και του Τρίτου Κόσμου. Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και δέκα χρόνια μετά την υιοθέτηση ενός άλλου «νέου» δόγματος, αναζητεί ακόμη τον δρόμο του και αλλάζει το ένα δόγμα μετά το άλλο, ζαλισμένο από τις ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube