Γενικά θέματα 4 Αυγούστου 2009

Τεταμένες οι ρωσογεωργιανές σχέσεις για τη σύγκρουση του Καυκάσου

Τεταμένες οι ρωσογεωργιανές σχέσεις για τη σύγκρουση του Καυκάσου

Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Γεωργίας με αλληλοκατηγορίες και απειλές και με φόντο την επερχόμενη πρώτη επέτειο από τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 στον Καύκασο.
Στην αποπομπή του πρωθυπουργού της Νότιας Οσετίας Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία περιοχής, Εντουάρντ Κοκόιτι.
O Μπουλάτσεφ, πρώην υπεύθυνος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε διοριστεί πρωθυπουργός της Νότιας Οσετίας τον Οκτώβριο του 2008 ύστερα από απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να επιβλέπει την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας η οποία καταστράφηκε κατά τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.
Ο Κοκόιτι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αποπέμπει τον αρχηγό της κυβέρνησης «για λόγους υγείας» και αναστέλλει τη λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός θα προβεί σε «προληπτικές» ασκήσεις ασφαλείας στη Νότια Οσετία, κάτι που διέψευσε σήμερα η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε από την πλευρά της τη Γεωργία ότι προετοιμάζει «προκλήσεις» εν όψει της επετείου του πολέμου.
Η Μόσχα υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα κάνει τα πάντα «για να συγκρατήσει τις εκδικητικές τάσεις της Τιφλίδας».
«Η κυβέρνηση της Γεωργίας προβλέπει για την επέτειο της σύγκρουσης κινήσεις προκλητικού χαρακτήρα στα σύνορα με τη Νότια Οσετία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκρικόρι Καρασίν, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα.
«Σε αυτή την εκρηκτική περιοχή, η εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε τη βία ενάντια στους μικρούς λαούς. Θα συγκρατήσουμε με αποφασιστικότητα τις εκδικητικές τάσεις της πολιτικής της Τιφλίδας».
Ωστόσο, ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι απέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία καινούρια σύρραξη, ενώ κάλεσε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα.
«Οι Ρώσοι ασκούν μία διαρκή πίεση. Οι τελευταίες κινήσεις τους είναι ανησυχητικές και αρνούνται να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ευρωπαίων παρατηρητών. Παρ’ όλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ότι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα», δήλωσε ο Σαακασβίλι στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube