REAL TIME |

Γενικά θέματα 21 Αυγούστου 2009

Η αναδίπλωση του Ισραήλ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Συνιστά αναμφισβήτητα θετικό γεγονός ότι η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, με χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, επιχειρεί πολιτική αναδίπλωση στο θέμα που εξόργισε την ελληνική κοινή γνώμη: τον επί οκτώ ημέρες χαρακτηρισμό στην επίσημη ιστοσελίδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ως «τουρκικής» μιας περιοχής νοτιοανατολικά του Καστελόριζου που υπάγεται στο FIR Αθηνών και στον ελληνικό τομέα ευθύνης, όπου αεροναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ διεξήγαγαν άσκηση έρευνας και διάσωσης.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμιά κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις» αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα. Επειδή όμως στην πολιτική και στη διπλωματία κάθε πράξη, κάθε δήλωση ή και κάθε αναιρετική δήλωση έχουν απολύτως προσδιορισμένο πολιτικό βάρος, οφείλουμε να εξετάσουμε αναλυτικότερα το θέμα αυτό.
Από την 11η ως το απόγευμα της 19ης Αυγούστου, επί οκτώ ημέρες, υπάρχει στην επίσημη ισραηλινή ιστοσελίδα η ανάρτηση της προαναγγελίας της ανωτέρω άσκησης, όπου αναφερόταν ότι «θα διενεργηθεί για δέκατη φορά σε τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η διόρθωση που έγινε συνίστατο στην αφαίρεση της λέξης «τουρκική», όχι όμως στην αντικατάστασή της με τη λέξη «ελληνική». Λογικό, μπορεί να σκεφθεί κανείς, αφού «το Ισραήλ δεν αποτελεί με οποιονδήποτε τρόπο μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο», όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.

Ποια γνώμη αποκομίζει όμως έτσι για την επίσημη θέση του Ισραήλ ο επισκέπτης της ιστοσελίδας των ενόπλων δυνάμεών του, όταν επί οκτώ ημέρες χαρακτηρίζεται «τουρκική» η επίμαχη περιοχή, στη συνέχεια παραμένει απροσδιόριστη και ποτέ δεν χαρακτηρίζεται «ελληνική»; Προφανώς στο μυαλό του μένει το «τουρκική» και ούτε κατά διάνοια μπορεί να σκεφθεί ότι ίσως είναι και ελληνική, αφού αυτό ουδέποτε αναφέρθηκε.

Αντικειμενικά, λοιπόν, κάθε άλλο παρά ουδέτερη εμφανίζεται η στάση του Τελ Αβίβ στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είχε «κακή πρόθεση» η ισραηλινή κυβέρνηση, ισχυρίζεται η πρεσβεία. Περί «κακής πρόθεσης» δεν γνωρίζουμε, περί πολιτικής σκοπιμότητας όμως έχουμε ισχυρότατες υποψίες, κάθε άλλο παρά αβάσιμες.

Εν πρώτοις, εν όψει της άσκησης αυτής είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ότι οι δεσμευθείσες από την Τουρκία περιοχές ανήκουν στον ελληνικό τομέα ευθύνης, τόσο η διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισραήλ στην Αθήνα όσο και η αντίστοιχη των ΗΠΑ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η ισραηλινή πρεσβεία μεταβίβασε ακαριαία στο Τελ Αβίβ τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Αν όντως η ισραηλινή κυβέρνηση ήθελε να τηρήσει ουδέτερη στάση για ένα ζήτημα που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενο και στο κάτω κάτω πραγματικά δεν την αφορά, τότε γιατί δεν ανάρτησε την αναγγελία χωρίς εθνικό προσδιορισμό της επίμαχης περιοχής, αλλά την χαρακτήρισε «τουρκική», ενώ ήδη ήταν ενήμερη για τις ενέργειες της Αθήνας προς την εδώ ισραηλινή πρεσβεία;

Είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε ότι η στάση αυτή του Τελ Αβίβ αποσκοπούσε στο να παράσχει πολιτική εξυπηρέτηση στην Αγκυρα, προσθέτοντας υπέρ των ισχυρισμών της και τη μαρτυρία του «ουδέτερου» Ισραήλ.

Πόσω μάλλον όταν την Κυριακή έγινε και επίσημο διάβημα πλέον της ελληνικής κυβέρνησης προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ (όταν η Αθήνα εντόπισε καθυστερημένα τη σχετική αναγγελία στην ισραηλινή επίσημη ιστοσελίδα), αλλά και πάλι το Τελ Αβίβ αδιαφόρησε.

ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
Τουρκική ρεκλάμα επί οκτώ ημέρες!

Η ουσία της ισραηλινής στάσης συνίσταται στο ότι προφανώς ηθελημένα η επίσημη ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων του Τελ Αβίβ διαφήμιζε επί οκτώ ολόκληρες ημέρες τη θέση της Αγκυρας ότι η συγκεκριμένη περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, η οποία βρίσκεται στον ελληνικό τομέα ευθύνης έρευνας και διάσωσης, υπάγεται δήθεν στη δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Ούτε και μετά τη «διόρθωση» έκαναν οι Ισραηλινοί το «λάθος» να αναφέρουν την περιοχή αυτή ως ελληνικής αρμοδιότητας, με το πρόσχημα ότι θέλουν να κρατήσουν ουδέτερη στάση. Στην πολιτική όμως τα μονόπλευρα «λάθη» πάντα υποδηλώνουν σαφή πολιτική θέση. Υπέρ της Αγκυρας, στην περίπτωση αυτή.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube