Weather Icon
Αλβανία , Σερβία 5 Αυγούστου 2009

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζητούν συγκρότηση ξεχωριστής περιφέρειας…

Στελέχη των αλβανικών κομμάτων στην κεντρική και νότια Σερβία ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη δημιουργία αλβανικών περιφερειακών θεσμών και τη συγκρότηση νέας ξεχωριστής περιφέρειας στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Σε πολιτική διακήρυξη, που υιοθετήθηκε από τη Συνέλευση των δημοτικών συμβούλων των δήμων Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς, τονίζεται ότι η πρωτοβουλία είναι στο πνεύμα της πολιτικής πλατφόρμα του 2006.

Βελιγράδι– Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζητούν επίσπευση των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης της Σερβίας με τους νόμιμους αλβανικούς θεσμικούς και πολιτικούς εκπροσώπους των τριών δήμων, με διεθνή διαμεσολάβηση, ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος στην πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε και πάλι τον περασμένο Μάρτιο. Η πολιτική διακήρυξη υιοθετήθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες των εκπροσώπων των Αλβανών της νότιας Σερβίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό κα υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σε εξέλιξη συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανών από τη νότια Σερβία, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και της ασφάλειας και εκτίμησε πως οι διαβουλεύσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχιστούν. Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, επικεφαλής στη δημοτική αρχή του Μπουγιάνοβατς και βουλευτής στη Βουλή της Σερβίας, Ρίζα Χαλίμι, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι, με το νέο κείμενο, επικυρώνεται η διακήρυξη του 2006. «Είναι τα αιτήματα των Αλβανών της νότιας Σερβίας, οι οποίοι ζητούν επίλυση πολύ λεπτών θεμάτων στην περιοχή», διευκρίνισε. «Το νέο κείμενο συνιστά και απάντηση στην ανεύθυνη στάση τη κυβέρνησης της Σερβίας όσον αφορά τα προβλήματα των Αλβανών στη νότια Σερβία», είπε ο κ. Χαλίμι, σημειώνοντας ότι η Συνέλευση των αντιπροσώπων των αλβανικών κομμάτων αριθμεί 59 μέλη. Οι αντιπρόσωποι ζητούν αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και διακοπή κάθε δράσης της σερβικής ειδικής αστυνομίας, όπως και αποστρατικοποίηση της περιοχής. Επίσης, ζητείται αναλογική εκπροσώπηση των Αλβανών στις κρατικές δομές και όργανα, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην τοπική αστυνομική υπηρεσία και στη συνοριακή αστυνομία.

Στη διακήρυξη τονίζεται ότι, πρέπει να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινας μετά το Φεβρουάριο του 2008.
Επιπλέον, ζητείται η απελευθέρωση των Αλβανών που συνελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2008 και η υπόθεση τους να παραπεμφθεί σε διεθνή δικαστικό μηχανισμό, επειδή το ζήτημα, όπως αναφέρεται, έχει πολιτικοποιηθεί και ενοχοποιούνται όλα τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και του Μπουγιάνοβατς χωρίς εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube