REAL TIME |

Γενικά θέματα 23 Αυγούστου 2009

Ρωσική επέλαση στα Κατεχόμενα

Ρωσική επέλαση στα Κατεχόμενα

Το λιμάνι της Κερύνειας, στην περιοχή της οποίας οι Ρώσοι προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα και ψάχνουν ευκαιρίες για οικόπεδα και ετοιμοπαράδοτα σπίτια, ακόμη και για ξενοδοχεία που έχουν εγκαταλείψει από το 1974 οι Ελληνοκύπριοι Το κενό που άφησαν πίσω τους οι βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate έρχονται τώρα να καλύψουν οι ρώσοι επενδυτές που ζητούν ευκαιρίες για εύκολα κέρδη.

Ρωσική επέλαση στα Κατεχόμενα

Το κενό που άφησαν πίσω τους οι βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate έρχονται τώρα να καλύψουν οι ρώσοι επενδυτές που ζητούν ευκαιρίες για εύκολα κέρδη
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΒΗΜΑ

Oι Ρώσοι άρχισαν να καταφθάνουν στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, όπου αγοράζουν ακίνητα, επενδύουν σε τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις και κάνουν μπίζνες με το κατοχικό καθεστώς. Η έλευση ρώσων επιχειρηματιών στα Κατεχόμενα προκάλεσε ανησυχία στη Λευκωσία αφού η κυπριακή κυβέρνηση έκανε το τελευταίο διάστημα ό,τι μπορούσε για να προσελκύσει ρώσους μεγιστάνες. Είχε φθάσει στο σημείο μάλιστα να τους χορηγεί και την κυπριακή υπηκοότητα (που είναι υπηκοότητα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης), με την προϋπόθεση να επενδύσουν στην Κύπρο ή να καταθέσουν τα δολάριά τους σε κυπριακές τράπεζες. Τώρα όμως πολλοί ρώσοι κροίσοι στρέφονται σε επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου οργιάζουν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η παραοικονομία και οι επιχειρήσεις-«μαϊμούδες», προσδοκώντας γρήγορα κέρδη επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι.

Το περίεργο στη ρωσική οικονομική επέλαση στα Κατεχόμενα είναι ότι εντάθηκε μετά την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού κ. ΒλαντίμιρΠούτιν στην Αγκυρα και οι Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα τα οποία πλέον δεν ενδιαφέρουν τους Βρετανούς, αφού στην πλειονότητά τους ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν λόγω της τουρκικής κατοχής. Το κενό δηλαδή που άφησαν στα Κατεχόμενα οι βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate, έρχονται τώρα να καλύψουν ρώσοι επενδυτές. Τον περασμένο Ιούλιο τα κατεχόμενα ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Κύπρο είχαν πληρότητα σε μεγάλο ποσοστό από Ρώσους.

Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης κτηματομεσιτών κ. Χασάν Σουγκούρ βεβαιώνει ότι οι βρετανοί επενδυτές, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οραμς και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά- όπως ο ίδιος αποκάλυψε- το ενδιαφέρον των ρώσων επενδυτών το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα (50%). Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» , εκτός από τους Ρώσους ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στις κατεχόμενες περιοχές δείχνουν άτομα με αδιαφανή οικονομική επιφάνεια και από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά για πρώτη φορά και το Ιράν.

Η επενδύσεις real estate στα Κατεχόμενα έχουν μεγάλο ρίσκο. Πρώτα απ΄ όλα οι ξένοι επενδυτές ρισκάρουν αγοράζοντας ακίνητα των οποίων δεν γνωρίζουν το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπογράφοντας απλώς τα σχετικά «συμβόλαια» με τα διάφορα αυθαίρετα κτηματομεσιτικά γραφεία των Τουρκοκυπρίων (φυτρώνουν τελευταίως σαν μανιτάρια σε κάθε περιοχή των Κατεχομένων, προσφάτως μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους και στη… Μόσχα).

Με μια υπογραφή και μια προκαταβολή σε τουρκοκύπριο υπάλληλο τέτοιου γραφείου νομίζουν ότι έχουν αποκτήσει και την κυριότητα των ακινήτων. Δεύτερον, καραδοκεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσφεύγουν κατά κύματα οι ελληνοκύπριοι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων, ζητώντας πίσω την περιουσία τους. Ως τώρα το πέτυχαν με την υπόθεση Οραμς, μια δικαστική απόφαση την οποία μάλλον φαίνεται να αγνοούν οι επίδοξοι ρώσοι επενδυτές.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Λονδίνο
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη λεγόμενη διπλωματική αντιπροσωπεία του κατοχικού καθεστώτος στο Λονδίνο, καθώς και έξω από την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες Βρετανοί οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα στα Κατεχόμενα και δεν τους έχουν ακόμη παραδοθεί οι παρανόμως ανεγερθείσες κατοικίες. Οι ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις τίναξαν στον αέρα τις αγοραπωλησίες αυτές, αφού αναγνωρίστηκε (στην υπόθεση Οραμς) ότι τα ακίνητα αυτά ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους που τα εγκατέλειψαν λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974. Οι διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας Αμερικανός, μετέβησαν στην τουρκική πρεσβεία και επέδωσαν διαμαρτυρία. Εν συνεχεία μετέβησαν στην έδρα της πρωθυπουργίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, και επέδωσαν την ίδια διαμαρτυρία. Ακολούθως συγκεντρώθηκαν στην Οxford Street και μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, με τα οποία τους ενημέρωναν για το πάθημά τους και τους καλούσαν να μείνουν μακριά από τα Κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube